Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa ingrijesti planta de trandafiri iarna
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi, trucuri practice pentru gradinarii incepatori
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se reproduce tufe de trandafir iprin butasi
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lalele , trandafiri si sfaturi utile doar
1.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim trandafirul japonez?
1.795 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aranjamente florale pentru gradina pt.gradina
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trandafirul Juliet
845 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pregatim trandafirii primavara -
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina de la zero. Cu ce incepem? Cateva sfaturi utile.
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru o cultura bogata de rosii cu gust
344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Sfaturi despre cum sa aveti grija de trandafiri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.05.2015  Adauga la favorite 2.073 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Trandafirii pentru o gradina de flori sunt ca tomatele pentru o gradina de legume – vedetele gradinii - fara ei nu se poate. Si bineinteles, nu lipsesc nici din gradina mea. Si promit, numarul lor va creste de la an la an, pentru ca imi plac atat de mult! Pana sa ma mut la curte, nu stiam mare lucru despre ingrijirea trandafirilor, insa acum pot sa dau cateva sfaturi.
In primul rand, pot sa va spun despre plantarea lor. Eu am plantat trandafiri din aceia vanduti in punga cu rumegus, dar si din cei vanduti in ghivece. Cei din urma sunt de calitate mai buna, dar sunt mai scumpi. Totusi, daca ar fi sa fac un calcul, probabil costul lor este aproape egal – si sa va spun de ce – toamna trecuta am plantat 10 trandafiri in punga si s-au prins doar 3, iar primavara am plantat 6 trandafiri la ghiveci si s-au prins toti – cei la punga costa cam 10 lei/bucata, iar pe cei in ghiveci am dat in jur de 38 lei. In plus, cei din urma erau plini de boboci cand i-am cumparat si au inflorit imediat, pe cand ceilalti au crescut si facut flori mult mai tarziu.
Oricum, orice tip de trandafir cumparati din comert, trebuie plantat conform instructiunilor de pe ambalaj. Trandafirii iubesc soarele, deci trebuie ales locul si in functie de asta. Apoi, in timpul verii, ei trebuie sapati la radacina din cand in cand, asa ca asigurati-va ca aveti spatiul necesar acestei operatiuni. Sunt niste plante robuste, rezistente la frig si daunatori.
Daca ii plantati toamna si sunt plante de marime mica, trebuie sa ii protejati de inghet pe timpul iernii – in acest sens, atunci cand ii plantati, acoperiti-i cu un bidon de plastic de 5 l cu baza taiata. Capacul trebuie sa fie strans, iar baza bidonului se acopera cu pamant batatorit, pentru ca aerul rece sa nu patrunda inauntru si bidonul sa nu fie luat de vant. Pana cand se raceste afara, udati periodic pamantul din jurul bidonului – in aceste fel ajutati la formarea de radacini. In timpul iernii, verificati bidoanele si mai completati cu pamant pe margine, daca este nevoie. Insa capacul nu trebuie deschis! Bidonul se da jos abia la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lui mai, atunci cand stiti sigur ca vremea rece nu revine. Primavara, cand este soare, puteti deschide dopurile pentru a aerisi si uda putin trandafirii. Chiar daca infrunzesc sau fac boboci, nu indepartati bidoanele mai devreme. Plantele stau sub ele ca intr-o sera, iar aclimatizarea trebuie facuta pas cu pas – mai intai deschideti dopurile pe timpul zilei, apoi le lasati deschise si noaptea si abia dupa aceea dati bidonul la o parte.
Daca doriti sa inmultiti singuri trandafirii, puteti taia butasi semilemnosi la sfarsitul verii (sfarsitul lui august – inceputul lui septembrie) din plantele deja mature, si sa ii plantati direct in gradina. Butasul ales trebuie sa aiba 20-25 cm lungime, sa fie drept si destul de viguros, sa aiba pe el cateva frunze (5-6), iar la baza lor trebuie sa se observe un muguras – din acesta vor creste urmatoarele frunze. Atunci cand il taiati trebuie sa folositi un foarfece special si sa faceti o taietura oblica sub ultima frunza cu muguras. Aceasta frunza si cele de la baza butasului, acolo unde se va ingropa in pamant, trebuie inlaturate. Se lasa doar 2-3 frunze in varf.
Astfel pregatiti, butasii se planteaza in pamant – se face o groapa adancuta, se afana bine pamantul, se toarna apa si se lasa sa se absoarba, dupa care se introduce butasul, lasand cele cateva frunze afara, se adauga pamant si se strange bine in jurul tulpinii. Se uda bine, apoi se pune bidon de plastic, asa cum am explicat mai sus.
Oricum ati proceda, primavara devreme si apoi la inceputul verii, daca doriti sa aveti niste trandafiri frumosi, trebuie sa le administrati un ingrasamant – se gaseste ingrasamant lichid special pentru trandafiri si nici nu este scump. Se administreaza obligatoriu diluat si pe pamant udat in prealabil. Daca aveti, puteti amesteca pamantul de la suprafata, prin sapare usoara, cu o mana de ingrasamant uscat de grajd. El isi va elibera nutrientii in timp, prin udare.
Tot primavara, inainte de inceperea vegetatiei, majoritatea trandafirilor trebuie tunsi. Este vorba despre cei care cresc in tufa – se taie din ei ramurile strambe sau batrane si se scurteaza planta cam 1/3 . Astfel trandafirii se vor ramifica, iar tufele vor creste din ce in ce mai frumoase. Trandafirii cataratori nu se tund, iar despre cei care cresc sub forma de copac nu am informatii – deocamdata nu am astfel de trandafiri, deoarece la noi este foarte frig iarna si am inteles ca ar trebui protejati si este mai complicat.
In timpul verii, florile ofilite trebuie indepartate imediat. In felul acesta, stimulezi infloririle repetate. La trandafirii cataratori sau la cei care infloresc doar o data/sezon, puteti lasa florile, pentru ca se vor transforma in fructe rosii sau portocalii foarte decorative.
In timpul vegetatiei, trandafirii trebuie udati macar o data/saptamana. Vara asta, pentru ca a fost foarte cald si seceta, i-am udat cam la 3 zile si au inflorit intruna.
Toamna tarziu, trandafirii cataratori trebuie ancorati bine de suport, pentru a nu fi rupti de vanturile puternice.
Tot atunci, eu musuroiesc trandafirii la baza tulpinii, pentru a-i proteja de ger. Folosesc pamant amestecat cu gunoi de grajd uscat si fac niste musuroaie inalte de circa 15-25 cm, in functie de marimea trandafirului. Acest pamant trebuie indepartat cu grija primavara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.