In statele cu regim monarhic constitutional (ex: Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Suedia, Belgia, Olanda, Spania), seful statului este monarhul, care detine de regula puteri limitate. Puterea executiva este detinuta de Guvern prin Primul-Ministru. Ca structura, sistemul este foarte asemanator cu cel al Republicii Parlamentare, diferentele fiind legate de seful statului si modalitatea de alegere al acestuia.
Monarhii din aceste sisteme au cunoscut o reducere treptata a atributiilor lor, mai ales dupa anul 1945, rolul acestora fiind mai mult simbolic. Cu toate acestea, exista "puteri de rezerva" pe care acestia le pot folosi (mai ales in Marea Britanie), insa acest lucru ar putea duce la o criza puternica in statul respectiv.
Aceasta forma de guvernamant este considerata stabila, intrucat seful statului, desi nu este ales direct de catre cetateni, este impartial din punct de vedere politic si nici nu se implica la nivel public in politica statului (de exemplu, Regina Marii Britanii nu face niciodata afirmatii publice referitoare la politicile Guvernului, insa are o intalnire saptamanala cu primul-ministru in care isi exprima punctul de vedere legat de actiunile acestuia).