Dinozaurii au fost animale vertebrate care au dominat ecosistemele terestre pe o perioada de aproximativ 160 de milioane de ani, prima data aparand pe planeta noastra cu aproximativ 220 de milioane de ani in urma, la sfarsitul perioadei triasice.
https://www.youtube.com/watch?v=X4FOsxvCOc4
La sfarsitul perioadei cretacicului, acum circa 65 de milioane de ani, majoritatea dinozaurilor ar fi suferit o extinctie catastrofala cauzata de schimbarea temperaturii globale si de impactul Pamantului cu un meteorit urias de 10 km diametru in golful Mexicului care a creat Craterul Chicxulub, si ar fi incheiat nu numai perioada de dominare a uscatului de catre aceste animale, dar chiar si existenta lor.
Totusi, pasarile moderne sunt considerate descendente directe ale dinozaurilor de tip theropod din familia rapitorilor, avand drept prim reprezentant pasarea "Archaeopterix", care a trait cu 150 de milioane de ani in urma. S-au descoperit fosile de dinozauri cu pene dar care erau prea greoi pentru a zbura.
O data cu descoperirea primilor dinozauri la inceputul secolului al 19-lea, scheletele lor fosilizate au devenit puncte majore de atractie in toate muzeele din lume. Dinozaurii au devenit intr-o foarte scurta perioada de timp parte esentiala a culturii globale a omenirii, devenind extrem de populari, mai ales in randul copiilor. In sfarsit, ei au devenit parte integranta si din multe carti si filme renumite, asa cum ar filmul Jurassic Park. Noile descoperiri stiintifice privitoare la dinozauri sunt permanent aduse in centrul atentiei generale de catre mijloacele de informare in masa.
Termenul "dinozaur" este utilizat de asemenea frecvent pentru a desemna in general reptile preistorice, asa cum ar fi pelicozaurii, dimetrodonii, pterozaurii cu aripi, pleziozaurii, mozazaurii si ihtiozaurii acvatici, desi din punct de vedere stiintific aceste animale nu au fost dinozauri propriu-zisi.