Nimic nu se compara cu momentul in care faci o pana de cauciuc si realizezi ca roata de rezerva (pe care n-ai mai verificat- o de mult, ce-i drept) este dezumflata. Asa ca, pentru a nu ramane in drum, pune aceste obiecte in portbagaj:
Roata de rezerva (in conditii bune), alaturi de un cric si o cheie pentru prezoane.
Kit de pana si pompa de umflat roti (sau minicompresor la 12V) - pare un obiect redundant cand ai deja o roata de rezerva, dar asa poti evita sa te mai murdaresti pe maini.
Cabluri de pornire - mai ales iarna, cu totii ne-am lovit de momentul in care bateria moare pe neasteptate.
Cartea de service a masinii - aceasta ar trebui sa se gaseasca in torpedou, iar consultarea regulata a acesteia asigura respectarea intervalelor de revizie.
Un manometru compact pentru masurarea presiunii din roti - poate ca toate noile modele au senzori de monitorizare a presiunii din anvelope, dar acest echipament a devenit obligatoriu abia de cateva luni, asa ca majoritatea masinilor aflate in circulatie trebuie verificate regulat.
Banda adeziva si lubrifiant universal WD-40 - romanii sunt inventivi din fire, iar multe defectiuni pot fi remediate (temporar, bineinteles) cu o banala rola de scotch. Iar pentru momentele in care schimbarea unei roti este imposibila din cauza unui prezon intepenit, spray-ul WD-40 poate face minuni.
Trusa de prim ajutor e obligatorie in orice masina, insa aceasta se poate dovedi insuficienta uneori.
De aceea, e recomandat sa adaugi urmatoarele:
Lanterna;
Briceag universal;
Chibrituri sau altceva cu care sa poti face un foc;
Batoane proteice sau hrana uscata;
Sticle de apa;
Miniradio portabil (pentru cazul in care cel din masina e nefunctional);
Trusa de prim ajutor;
Triunghi si vesta reflectorizate;
Cutter pentru taierea centurilor si un ciocan pentru spargerea geamurilor (acestea ar trebui sa se gaseasca in torpedoul masinii, nu in portbagaj);
Harti - da, din cele de hartie, cand nici GPS-ul nu-ti mai este de ajutor;
Un incarcator USB sau un invertor 12V - 220V
sursa www.libertatea.ro