Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mihail Larionov
635 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marc Chagall: Viata unui artist
507 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce inseamna arta moderna?
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zygmunt Waliszewski
1.514 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bonnard: Aducerea picturii la viata
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bonnard: Aducerea picturii la viata
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kazimir Malevici
660 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  El Lissitzky
581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vladimir Nabokov - Lolita,Lucruri transparente si altele
1.175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele de pictura in ulei ale maestrilor 3/3
282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Kazimir Malevich si avangarda rusa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.02.2015  Adauga la favorite 1.337 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Kazimir Severinovici Malevici (rusa Ka3nmnp Cebepnhobnu Manebnu, n. 23 februarie 1878, Kiev - † 15 mai 1935, Leningrad/Sankt Petersburg) a fost un pictor si desenator rus, reprezentant al avangardei artistice ruse, teoretician si propagator al suprematismului.

Influentat in perioada de debut de neoimpresionistii si fauvistii francezi, a evoluat apoi in directia cubofuturista, si-a creat propriul stil denumit de el suprematism, pentru ca, in ultima perioada a vietii, sa revina la pictura figurativa.
Nascut la Kiev, capitala Ucrainei, provincie a imperiului rus, Kazimir Malevici a fost fiul lui Severin Antonovici Malevici, polonez de confesiune catolica, submaistru intr-o fabrica de zahar din Jampole. Mama sa, Ludoviga Alexandrovna Galinovska, era ucraineana ortodoxa, in casa se vorbea insa mai mult limba polona. Kazimir creste printre muncitorii de la fabrica si taranii care cultiva sfecla de zahar. In anul 1890, familia Malevici se muta la Parchomovka, unde se afla o alta rafinarie de zahar. Kazimir, acum in varsta de doisprezece ani, incepe sa fie atras de desen si pictura. Tatal sau vede la inceput in aceasta indeletnicire o simpla distractie si chiar il incurajeaza, dar - isi aminteste Malevici mai tarziu - "entuziasmul dispare rapid", deoarece la scoala obtine rezultate din ce in ce mai proaste.

In anul 1893, familia se muta din nou, de data aceasta in regiunea Kievului. "Distractia" aristica a lui Kazimir se preschimba in pasiune. Mama sa, o femeie sensibila, care scria versuri, ii acorda tot sprijinul, intr-una din zile il duce la un magazin de culori din Kiev si il lasa sa-si aleaga ce ii place. Cand implineste 17 ani, nu mai are decat o singura dorinta, sa dea examenul de admitere la Scoala de Arte Frumoase din Kiev. Acum insa intampina rezistenta ferma a tatalui - fiul trebuie sa lucreze! Cand in anul 1896 familia se muta la Kursk, Kazimir se angajeaza ca desenator tehnic la administratia cailor ferate, dar isi petrece timpul liber impreuna cu cativa colegi pictand si desenand in aer liber.

In anul 1901 se casatoreste cu poloneza Kazimira Zgleitz, mai in varsta cu opt ani decat el. Anul urmator tatal sau moare, cu ajurorul mamei aduna bani si reuseste sa plece la Moscova pentru a studia pictura.

Malevici doreste sa studieze la renumita "Academie de Pictura si Arhitectura" din Moscova, da examen pentru Academie de trei ori, fara succes insa. In 1904, incepe sa frecventeze cursurile pictorului Feodor Roehrberg, in atelierul caruia se aduna multi tineri originari din Ucraina. Cand in decembrie 1905 izbucnesc primele tulburari revolutionare, toti se regasesc pe baricade. Dupa ce spiritele s-au calmat, Malevici revine la pregatirile sale. Studiile si schitele sale din acesti ani se apropie de lucrarile pictorului naturalist Ilia Efimovici Repin si de operele impresionistilor (Pe bulevard, 1903; Primavara - Gradina in floare, 1904). Incepe o perioada de mari necazuri, numai cu ajutorul familiei poate sa faca fata problemelor financiare. Gratie lui Feodor Roehrberg va prezenta in luna martie a nului 1907 doua desene la expozitia organizata de Asociatia Artistilor Moscoviti, unde isi expune lucrarile si Wassily Kandinsky. Cu aceasta ocazie face cunostinta cu Mihail Fiodorovici Larionov si Natalia Sergheevna Goncearova, care ii vor deveni prieteni. Personalitatea artistica a celor doi pictori va exercita o puternica influenta asupra lui Malevici. Viata culturala a Moscovei este in primii ani ai secolului extraordinar de intensa. Negustorii de arta cumpara multe opere contemporane din pictura franceza. Colectiile Tretiakov, Morozov si Sciukin sunt accesibile publicului, Malevici le frecventeaza si, incepand cu anul 1907, se face vizibila in lucrarile lui influenta paralela a fauvismului si a operelor lui Paul Cezanne (Natura moarta cu fructe, 1910-1911). Patrunde in mediile avangardiste, dar in acelasi timp in viata particulara trece printr-o perioada de criza. In anul 1909, sotia il paraseste, nemaiputand suporta lupta permanenta cu saracia si desele mutari dintr-o locuinta in alta.
La varsta de treizeci si unu de ani, artistul isi stabilizeaza viata personala, se casatoreste cu Sofia Mihailovna Rafalovici, o tanara si frumoasa autoare de versuri si povestiri pentru copii. Face parte acum - ca si Larionov, Goncearova si Kandinsky - din gruparea avangardista "Bubnovii Valet" ("Valetul de Caro"), orientarea lui artistica nu este totusi conturata. Alaturi de tablouri influentate de pictorii francezi contemporani, realizeaza si compozitii de arta primitiva, caracterizate de simplitate si realism naiv cu tematica inspirata de viata satului rus (Taranca cu un copil si cobilita, 1912).
In 1912, impreuna cu Larionov si Goncearova, Malevici paraseste gruparea "Valetul de Caro"; in martie, participa cu totii la celebra expozitie intitulata "Oslinii Chvost" ("Coada de magar"), unde Malevici isi prezinta lucrarile sale "cubofuturiste". Influentat de Fernand Leger, isi reduce personajele la forme obloconice si cilindrice sau executa colaje cubiste dupa modelul oferit de lucrarile lui Pablo Picasso si Georges Braque. Malevici elimina perspectiva, asterne suprafete colorate una peste alta, aduna pe panza materiale diferite, cel mai adesea lipind decupaje de hartie. In "Compozitie cu Mona Lisa" face legatura dintre tablou si cuvant, introducand in compozitie doua cuvinte rusesti, pictate cu litere mari, care inseamna "eclipsa partiala". In felul acesta ne da de inteles ca pictura nu este numai o reprezentare a lumii, cunoscuta prin intermediul simturilor. O semnificatie ironica o are reproducerea dupa capodopera lui Leonardo da Vinci, lipita deasupra unui decupaj de ziar cu inscrisul: "locuinta de vanzare". Mai mult decat atat, Gioconda este taiata de linii rosii grosolane. Toate acestea simbolizeaza renuntarea la vechile canoane ale artei figurative care pe Malevici deja nu-l mai intereseaza. Suprafetele cromatice par sa fragmenteze compozitia lasand totodata impresia ca se suprapun. Acest tablou-colaj este una dintre cele mai frumoase opere cubiste din arta rusa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.