Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Inregistrare nou nascut (nastere)
2.310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte necesare -radierea din circulatie-autovehicule
1.845 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fundatii-acte necesare
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte necesare pentru cununia civila
1.462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Actele necesare in procesul de divort
1.629 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce acte sunt necesare pt, recalcularea pensiei de urmas?
1.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte necesare la infiintarea unui PFA
1.400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ajutor de deces
1.071 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce acte ai nevoie la vanzarea masinii
1.512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obtinere loc de veci
1.886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Beneficiari, acte necesare,pentru ajutor de inmormantare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.02.2015  Adauga la favorite 1.989 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Feb 28, 2014 Postat de Lege5 in Proceduri legislative Etichete acte necesare, ajutor deces, beneficiari, cuantum ajutor, depunere cerere, procedura, proceduri LEGE5 Comentarii 3




AJUTORUL DE INMORMANTARE ACORDAT DE PRIMARII



In temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, in cazul decesului unei persoane din familia beneficiara de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentand o parte din cheltuielile cu inmormantarea.


Ajutorul de deces se acorda unei singure persoane, care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul stabilit in conditiile dreptului comun sau, in lipsa acestora, persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile cu inmormantarea.


Ajutorul de deces se acorda pe baza de cerere insotita de urmatoarele acte, dupa caz:


a) certificatul de deces, in original si in copie;

b) actul de identitate al solicitantului;

c) actele de stare civila ale solicitantului din care sa rezulte relatia de rudenie cu decedatul sau, dupa caz, actele care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator;

d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu inmormantarea.


Cererea si actele doveditoare se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti unde familia din care a facut parte persoana decedata sau, dupa caz, persoana singura decedata a beneficiat de ajutor social.


Ajutorul se suporta din bugetul local si poate fi acordat in bani si/sau in natura.




AJUTORUL DE DECES ACORDAT IN TEMEIUL LEGII PENSIILOR



In sistemul public de pensii, in afara pensiilor, se mai poate acorda si un ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia (care nu era asigurat ori pensionar la data decesului).


In sensul acodarii acestui ajutor, membrii de familie sunt considerati:


a) sotul/sotia;

b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial ori cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;

c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.


Dovada ca membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaratie pe propria raspundere a celui care solicita ajutorul de deces.


In situatia in care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru munca, in varsta de peste 18 ani, ajutorul de deces se acorda cu conditia prezentarii unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta cauza care l-a facut inapt pentru munca si data ivirii acesteia.


In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:


a) sotul supravietuitor;

b) copilul;

c) parintele;

d) tutorele;

e) curatorul;

f) oricare alta persoana.




DOVADA CHELTUIELILOR



Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.


Prin exceptie, oricare alta persoana in afara de sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele sau curatorul poate sa faca dovada cheltuielilor atat prin inscrisuri doveditoare, cat si prin declaratie pe propria raspundere autentificata.


Acte necesare pentru acordarea ajutorului de deces:


a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces (vezi anexa nr. 11);

b) certificat de deces (original si copie);

c) act de identitate al solicitantului (original si copie);

d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);

e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);

f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);

g) adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).


* Nota: Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.




UNDE SE DEPUNE CEREREA?



Cererea se depune, dupa caz, la casa teritoriala de pensii, la angajator sau la institutia care gestioneaza acordarea ajutorului de somaj.


1. Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut in Legea pensiilor nr. 263/2010:


- la art. 6 alin. (1) pct. I:


a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;

b) functionarii publici;

c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.


- la art. 6 alin. (1) pct. II: persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;


- si la art. 6 alin. (1) pct. V: cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.


respectiv al unui membru de familie al acestuia.


* Nota: In cazul decesului persoanei in timpul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de un an, doi ani, respectiv in cazul copilului cu handicap pana la trei ani, ajutorul de deces se plateste de catre angajator daca, anterior intrarii in concediu, persoana in cauza era asigurata obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I, II sau V din lege si raportul de munca a fost suspendat.


2. In cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia, cererea se depune la institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj.


3. Cererea se depune la casa teritoriala/sectoriala de pensii in cazul decesului pensionarului ori al asiguratilor pe baza de contract de asigurare sociala ori care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de patru ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:


a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;

b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;

c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;

d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;

e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale (art. 6, alin. 1, pct. IV, si alin. 2).




TERMEN DE DEPUNERE



Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului. Termenul general de prescriptie este de trei ani.




CUANTUMUL AJUTORULUI DE DECES



Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut pe anul respectiv.


Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din aceasta valoare.


Conform Legii nr. 340/2013 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 de lei.


De asemenea, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile Legii nr. 340/2013, in cazul:


a) asiguratului sau pensionarului, la 2.298 de lei;

b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.149 de lei.




TERMEN DE ACHITARE, DECONTARE, COMPENSARE



Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul cuantumului prevazut de lege.


In cazul in care sumele cu titlu de contributie de asigurari sociale datorate lunar bugetului de asigurari sociale de stat sunt mai mici decat sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achita direct asiguratilor, platitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, dupa caz, cerere pentru recuperarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a diferentei respective, impreuna cu documentatia justificativa. In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, ajutorul de deces cuvenit si neachitat, potrivit legii, se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale.


In acest sens, persoana interesata depune la casa teritoriala/sectoriala de pensii acte doveditoare care atesta incetarea sau, dupa caz, suspendarea activitatii angajatorului, eliberate de organele abilitate, potrivit legii.


In cazul in care sumele cu titlu de contributie de asigurari sociale datorate lunar bugetului de asigurari sociale de stat sunt mai mici decat sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achita direct asiguratilor, platitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, dupa caz, cerere pentru recuperarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a diferentei respective, impreuna cu documentatia justificativa.


Casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, dupa caz, pe raza carora se afla sediul platitorului, verifica documentatia si dispun plata sumelor datorate din bugetul asigurarilor sociale de stat.


Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea “ACHITAT", data, semnatura si stampila. In cazul in care platitorul este casa teritoriala de pensii, sumele incasate necuvenit cu titlu de ajutor de deces se recupereaza, potrivit legii, pe baza deciziei emise de catre aceasta, ce constituie titlu executoriu.


* Nota: Procedura este actualizata la data de 13.02.2014. Pentru mai multe detalii a se vedea Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Legea nr. 340/2013 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, respectiv Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si HG nr. 50/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.