Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  40 cele mai ciudate coincidente
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 locuri istorice misterioase
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legaturi istorice surprinzatoare
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legaturi istorice surprinzatoare
699 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legaturi istorice surprinzatoare
98 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  WikiLeaks: Razboi si minciuni
878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nu am crezut in Extraterestri pana nu am vazut asta!
198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucruri greu de crezut dar adevarate / Part 1/2
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de suzy
 
  Lucruri greu de crezut dar adevarate / Part 2/2
667 vizite - 0 comentarii
adaugat de suzy
 
  20 De locuri pe care avioanele nu au voie sa le survolez
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

10 minciuni istorice pe care le ai crezut

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.02.2015  Adauga la favorite 1.122 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nu credeti tot ce cititi in manualele de istorie! O sumedenie de fapte care au fost inregistrate in istorie ca fiind reale s-au dovedit a fi cat se poate de false. Iata, asadar, 10 minciuni istorice pe care le-ai crezut. Pana acum...



1. Piramidele din Giza au fost construite de sclavi. Desi e o idee foarte raspandita, excavarile facute intr-o serie de morminte din preajma piramidelor au infirmat aceasta ipoteza. De fapt, se pare ca piramidele au fost construite de muncitori egipteni, care se mandreau nespus cu misiunea lor de a-si salva faraonul. La urma urmei, daca nu esti in stare sa ridici o piramida pentru zeul tau in carne si oase, atunci pentru cine?



2. Napoleon era neobisnuit de mic de statura. Oficial, inaltimea lui Napoleon era de 1,73 metri, ceea ce depasea media la vremea respectiva. Motivul confuziei legata de statura lui se trage din diferenta in sistemele de masurare dintre Anglia si Franta. Inch-ul frantuzesc era mai mare decat cel imperial englezesc. Francezii i-au inregistrat inaltimea la 5 picioare si 2 inchi, insa englezii n-au luat niciodata in calcul diferenta, corespondentul in metri fiind de 1,58.



3. Marie Antoinette a spus „Lasati-i sa manance cozonac". Desi citatul ii este deseori atribuit, in realitate provine din autobiografia lui Jean Jacques Rousseau, „Confesiuni". Filozoful isi aminteste de o poveste auzita demult, despre o printesa care afla ca supusii ei nu au paine si spune „Lasati-i sa manance cozonac". Este putin probabil ca Rousseau ar fi putut sa scrie despre Marie Antoinette, din moment ce aceasta avea doar 10 ani in 1765, anul in care a fost scrisa cartea.



4. Van Gogh si-a retezat urechea. OK, partial e adevarat. Legenda spune ca in 1888, pictorul olandez Vincent Van Gogh, suferind de depresie severa, si-a taiat urechea stanga cu o lama, a infasurat-o intr-un ziar si i-a daruit pachetul unei prostituate. In fapt, artistul nu si-a retezat intreaga ureche, ci doar o parte din lobul stang. Unii istorici, insa, sunt de parere ca Van Gogh si-a pierdut parte din ureche in urma unui conflict cu prietenul lui, pictorul francez Paul Gauguin.



5. Nero canta la scripca in vreme ce Roma ardea. Se spune ca in 64 e.n., imparatul Nero a pornit un incendiu langa palat, apoi s-a suit in varful Turnului lui Mecena, de unde a inceput sa cante la scripca, sa intoneze arii si sa priveasca Roma mistuita in flacari. Dar, conform istoricului Tacit, Nero se afla, de fapt, la vreo 50 de kilometri departare in momentul izbucnirii incendiului, la vila sa din Antium. Sigur, Nero nu era tocmai un tip de treaba; spre exemplu, si-a luat propria mama pe post de amanta, dupa care a ordonat executarea ei. Cu toate acestea, istoricii sunt de parere ca inamicii lui Nero au fost adevaratii responsabili pentru incendierea Romei, care nu s-au inselat considerand ca imparatul va fi cel invinuit. In realitate, aproape ca Nero a fost un erou: a incercat din rasputeri sa stinga flacarile, a gasit mancare si adaposturi pentru cetateni si a supravegheat planurile de reconstruire a cetatii.



6. Adam si Eva au muscat din mar. Conform Genezei, Adam si Eva au fost izgoniti din Paradis pentru ca se infruptasera din „rodul pomului celui din mijlocul raiului". Marul nu e mentionat dupa nume. Unii experti considera ca ar fi vorba despre smochine, din moment ce Adam si Eva se acopera cu frunze de smochin, in timp ce invatatii musulmani sunt de parere ca s-ar putea sa fie grau, sau poate chiar struguri. Aquila Ponticus, un traducator al Bibliei care a trait in secolul al doilea, a facut presupunerea ca marul mentionat in Cantarea Cantarilor coincide cu pomul fructifer din Facere. Doua veacuri mai tarziu, Fericitul Ieronim a facut aceeasi legatura, dintre mar si fraza „Sub marul acesta am trezit iubirea ta", in traducerea sa a Vechiului Testament in limba latina.

7. Benjamin Franklin a descoperit electricitatea. Ben Franklin NU a descoperit electricitatea dupa ce zmeul lui a fost lovit de fulger in 1752. In realitate, electricitatea era deja un lucru cunoscut la vremea respectiva. Ceea ce incerca, de fapt, Franklin, era sa dovedeasca legatura dintre fulger si curentul electric. In timpul unei furtuni, acesta a inaltat un zmeu confectionat din matase, de care a agatat o cheie metalica si a constatat ca fibrele din jurul snurului au devenit tepene, ca si cum ar fi fost incarcate electric. A atins cheia si a simtit un mic soc de la electricitatea acumulata in aer, nicidecum de la lovitura fulgerului. A fost suficient pentru a-si dovedi teoria ca fulgerul reprezinta electricitate. In cazul in care zmeul ar fi fost lovit de fulger, probabil ca Franklin nu ar fi supravietuit, asa cum s-a intamplat in cazul profesorului rus Georg Wilhelm Richmann din Sankt Petersburg, care a incercat acelasi experiment dupa cateva luni.

8. Taranii francezi au pornit Revolutia de la 1789. Unul dintre motivele pentru care Revolutia Franceza a fost idealizata este argumentul conform caruia cei mai nevoiasi locuitori ai Frantei au inceput miscarea de revolta. Istoria, insa, ne dovedeste contrariul: clasa mijlocie a pornit revolutia si mica nobilime a dus-o la bun sfarsit. Inainte de 1789, se intamplase de cateva ori ca gloatele Parisului sa se ridice impotriva monarhiei, dar, de fiecare data, Guvernul a ramas in picioare deoarece clasele de mijloc l-au sustinut. In 1789, lucrurile au stat altfel: saturandu-se de impozitarile excesive si de coruptia generala, clasa mijlocie si mica aristocratie s-au alaturat Revolutiei si au pecetluit soarta monarhiei franceze.

9. Richard Inima-de-Leu a fost englez. Cel mai celebru rege al Angliei, pe langa Henry al VIII-lea e Richard Inima-de-Leu si mult timp a fost considerat una dintre cele mai nobile figuri ale Angliei. Insa, adevaratul Richard a fost de origine franceza, nici macar nu vorbea limba engleza si nu a vizitat Anglia decat de doua ori; pe langa asta, a impus o serie de impozite absurde si a permis locuitorilor Londrei sa pradeze pravaliile evreiesti. Richard s-a nascut in Franta si a condus asa numitul Imperiu de la Angevin, un regat normand care a stapanit Anglia si o portiune din coasta franceza intre anii 1100 si 1200. Regele dispretuia Anglia, considerand-o inapoiata si saraca, motiv pentru care a refuzat sa invete engleza. Obsesia lui de a se alatura Cruciadelor a dus pana la urma la falimentul Imperiului si a determinat vasalii sa se rascoale impotriva conducerii lui. In plus, se pare ca lui Richard ii placea sa se culce cu nevestele aliatilor sai, fapt care, fireste, nu l-a facut mai simpatic in ochii lorzilor englezi.

10. In timpul cinelor, romanii se foloseau de vomitorii. Un mit extrem de persistent despre lumea antica era ca romanii se ospatau pana ce nu mai puteau, dupa care vizitau o incapere numita „vomitoriu", unde isi varsau mancarea proaspat infulecata pentru a-si face loc de mai mult. Adevarul e cat se poate de diferit : vomitoriile erau, de fapt, culoare care le permiteau spectatorilor intr-un amfiteatru sa circule rapid si sa isi gaseasca eficient locurile in doar cateva minute.

Daca vrei sa faci si tu istorie, aboneaza-te la Zaiafet si imparte filmul asta cu toti prietenii. Nu uita sa raspunzi la intrebarea filmului si anume: Care e cel mai vechi muzeu din Romania?

Cat despre intrebarea anterioara, raspunsul este bineinteles Busteni asa cum au raspuns ei.

Daca aveti intrebari sau sugestii sunt binevenite in rubrica de comentarii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.