Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Memorialul Durerii - Ion Ioanid
1.443 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul durerii - Grupul lui Ion Paragina
1.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul Durerii - Sa nu ne razbunati
1.506 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul Durerii - Studentii
1.482 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul Durerii - Experimentul Pitesti
1.638 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul durerii - Vasile Ciolpan
1.474 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul Durerii - Viteaza din Nucsoara
1.436 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul Durerii - Colectivizarea din Vrancea
1.577 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul Durerii - Gavril Vatamaniuc
1.798 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul durerii - Zoltan Szabo
1.330 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Memorialul durerii - Ion Coman

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 02.02.2015  Adauga la favorite 1.252 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Memorialul Durerii Episodul 17 - Un spatiu insetat de libertate

Este singurul proiect de televiziune care ofera una dintre cele mai complexe si documentate imagini asupra regimului comunist din Romania.

Serialul „Memorialul durerii", realizat de Lucia Hossu Longin, a creionat cel mai dureros capitol din istoria recenta si reprezinta in continuare unul dintre cele mai puternice demersuri jurnalistice.

Inceput in 1991, „Memorialul durerii" a prezentat, de-a lungul timpului, evenimentele petrecute o data cu incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial si pana la inceputul anilor ’90. Din 2008, serialul a inceput o serie noua, unde au fost remontate o parte dintre primele episoade si, in acelasi timp, au fost difuzate si subiecte noi, printre care seria dedicata tortionarilor – Seria Neagra – cat si Memorialul Bucurestilor, unde s-au prezentat demolarile prin care a trecut capitala.


In total, sunt peste 150.000 de minute de imagini document si nenumarate confesiuni din partea unor personalitati care au trecut prin chinurile comunismului sau care au fost chiar partasi la crimele regimului. Unul dintre cele mai mari merite ale Luciei Hossu este si aceasta dorinta de a-i prinde in viata pe care care au influentat acest „malaxor al sufletelor". A avut ultimele marturii ale tortionarilor Alexandru Nicolski sau Gheorghe Craciun, a prins ultimele confesiuni ale lui Petre Tutea si a fost primul om care, prin materialele sale, a deschis ochii a milioane de romani, prezentandu-le ororile care s-au petrecut in inchisorile din tara, la Sighet sau Pitesti. "Lucia Hossu a fost primul om, care a intrat in multe locuri. Ea a deschis portile de la Sighet", povesteste Alexandru Munteanu, producatorul emisiunii, membru al echipei Memorialului inca din 1993.

„A fost o lupta contra cronometru, pentru ca batrinii luptatori dispareau, inchisorile se renovau suspect de repede, unele au fost si demolate, celulele condamnatilor la moarte deveneau incaperi cochete, vopsite in culori pastel", spunea realizatoarea serialului. In toata acea perioada, echipa Luciei Hossu a umblat in toata Romania, mergand de la satele rasfirate in campia Baraganului si pana la casele ascunse la umbra muntilor si padurilor. Si-au gasit cele mai cutremuratoare povesti, cei mai puternici oameni, care au reusit sa ofere un chip acestui regim negru. Ei au fost lentila care a aratat celorlalti romani adevaratele „valori" ale comunismului.

In acte a fost numitul „centru de reeducare studenteasca", insa in spatele gratiilor inchisorii Pitesti se ascundea cea mai cumplita barbarie. Orice s-ar fi sinucis, numai sa scape de supliciile tortionarilor, spun toti fostii detinuti care au vorbit cu echipa din spatele Memorialului Durerii. Serialul a facut cunoscut curajul Elisabetei Rizea, numind-o „Viteaza din Nucsoara", a dedicat numeroase episoade rezistentei din munti, aducandu-l la suprafata pe batranul Ogoranu, a aratat sacrificiile inumane cu care s-au construit marile „realizari" ale socialismului, prezentand lagarele de la Balta Brailei, Baia Sprie sau Canal.

Fiecare episod este construit intr-un mod diferit, marturiile victimelor sunt completate cu date istorice, imagini din arhivele televiziunii sau cu file din jurnalele personale ale intervievatilor. Sunt episoade dedicate unor miscari, cum ar fi cel al rezistentei din munti, proceselor elitei politice si culturale, colectivizarii din Vrancea; apoi episoade – portret dedicate unor personalitati precum Doina Cornea, Corneliu Coposu, Anita Nandris, Richard Wurmbrand si multi altii.

Serialul "Memorialul Durerii" a ramas in memoria colectiva a poporului roman, iar dupa 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decat un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru pastrarea vie a memoriei romanesti.


George Gurescu

jurnalist TVR+


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.