Pe cat este de usor de procurat, pe atat este de valoros din punct de vedere terapeutic. Brusturele are proprietati detoxifiante, hipoglicemiante si antibacteriene de exceptie, spun specialistii in fitoterapie.
Te necajesc alergiile de primavara? Ghidul celor mai bune solutii natuDe la diabet, tulburari hepatobiliare, boli reumatice sau infectioase si pana la probleme de natura dermatocosmetica, toate pot fi atenuate cu ajutorul remediilor din brusture. Mai mult, este dovedit faptul ca brusturele are si proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi si, implicit, de cancer.
Il poti folosi atat intern, sub forma de ceai, tinctura sau de capsule, cat si extern, sub forma de comprese, infuzie pentru spalaturi locale ori aplicatii de frunze proaspete.
Alunga stresul
Brusturele ajuta, printre altele, la normalizarea tensiunii arteriale, daca se administreaza cate o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. „De asemenea, acest remediu este benefic si in caz de stres sau de stari de nervozitate, fiind indicat sa se bea ceai preparat dintr-o jumatate de lingurita de radacina de brusture, in amestec cu o cantitate egala de flori de tei si cu un varf de cutit de busuioc, la o cana cu apa clocotita. Infuzia se bea pe parcursul unei zile“, recomanda medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competente in apifitoterapie, de la Clinica MedAs din Bucuresti.
Harniceste bila si ficatul
Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejandu-l de actiunea unor substante nocive, cum ar fi cele continute de alcool sau de unele medicamente. De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea functiei hepato-biliare.
Ceaiul se prepara dintr-o lingura de radacina de brusture maruntita si din 300 ml de apa clocotita, se fierbe la foc mic timp de doua-trei minute, se lasa la infuzat 15 minute, iar apoi se filtreaza. Se bea o cana de ceai, in decursul unei zile, timp de 14 zile. In plus, o astfel de cura este indicata si persoanelor care sufera de calculi biliari, lor fiindu-le indicat sa bea cate una-doua cani de ceai de brusture pe zi.
Adjuvant in diabet
Un alt efect dovedit al brusturelui este cel de reducere a nivelului glicemiei. Medicii fitoterapeuti recomanda, in general, persoanelor cu diabet o cura cu doua-trei cani de ceai din radacina de brusture zilnic, timp de 15 zile pe luna.
Diabeticii pot urma o cura anuala de trei-sase saptamani si cu tinctura de brusture. Se ia cate o lingurita de tinctura de patru ori pe zi, dupa masa. Totusi, astfel de terapii trebuie facute doar cu acordul unui specialist si monitorizand periodic nivelul glicemiei, deoarece poate exista risc de hipoglicemie.
Curata organismul de toxine
Preventiv, orice persoana poate face o cura de detoxifiere cu ceai din radacina de brusture. Terapia are o durata de doua saptamani, timp in care se beau cate trei-patru cani de ceai pe zi. Astfel, datorita efectului puternic diuretic si detoxifiant al acestui ceai, se curata eficient colonul si rinichii, favorizand si scaderea nivelului colesterolului si trigliceridelor, precum si normalizarea tensiunii arteriale.
Remediul poate fi administrat si sub forma de capsule, cate un comprimat de trei ori pe zi, dupa mesele principale.
Cataplasme in caz de acnee
Brusturele contine o substanta, arctiozida, cu actiune comparabila cu cea a penicilinei. Astfel, cataplasmele cu frunze de brusture (frunzele spalate se stropesc cu ulei de eucalipt si se aplica pe locurile afectate) sunt indicate in tratamentul unor boli de piele precum acneea, furunculoza si cuperoza.
Compresele se schimba de trei ori pe zi, iar terapia trebuie urmata timp de doua-trei saptamani. In paralel, se poate bea decoct din radacina de brusture si de cicoare, care se prepara din 30 g de amestec la un litru de apa. Amestecul se fierbe timp de cinci minute, se strecoara si se bea pe parcursul unei zile.
Alunga durerile reumatice
Durerile cauzate de reumatism, de luxatii si de entorse, dar si manifestarile intepaturilor de insecte pot fi atenuate cu ajutorul compreselor cu decoct din radacina de brusture. Pune doua linguri de radacina maruntita la o cana cu apa, lasa la infuzat timp de 15 minute, iar apoi imbiba un tampon din tifon in aceasta solutie si aplica pe locul dureros. La fel de eficient este si daca folosesti comprese cu frunze de brusture, spalate si maruntite in prealabil.
Leac contra caderii parului
Pentru a incetini sau chiar pentru a stopa caderea parului, se recomanda decoctul din radacina de brusture. Planta poate fi folosita si in amestec cu urzica si cu frunze de mesteacan. Astfel, se pun doua lingurite de pulbere din plante intr-un pahar cu apa si se lasa la macerat timp de 6-8 ore. Dupa aceea, solutia se strecoara, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe 5 minute in 200 ml de apa. Se lasa la racit, iar apoi se combina cele doua extracte. Saptamanal, dupa spalarea si clatirea parului, se face un masaj al scalpului cu aceasta solutie.