Descriere fizica
Pestele clovn ajunge la o lungime de 5-12 centimetri, iar masculii sunt semnificativ mai mici decat femelele. In captivitate traieste 3-5 ani, insa in salbaticie ajunge la varsta de 6-10 ani.
Comportament si personalitate
Pestele clovn traieste o relatie de simbioza cu anemonele, inseamnand ca ambele parti au de castigat de pe urma acestei convietuirii. Este singurul peste care poate trai alaturi de anemone fara a fi ucis de tentaculele sale. Dintre sutele de specii de anemone, pestele clovn poate trai in simbioza doar cu 10 dintre acestea.
Pestele clovn este extrem de activ si la fel de agresiv. Numele sau vine de la faptul ca este activ si isi apara teritoriul si anemona langa care traieste.
Ingrijire si hrana
Pestele clovn se hraneste cu resturile ramase de la anemone, inclusiv zooplancton.
Conditii de viata
Pestele clovn traieste in apele sarate si se mai numeste si peste-anemona. Acesta este portocaliu, avand trei dungi albe. Daca te uiti mai atent, vei observa linii negre si subtiri care separa dungie albe de restul corpului. Cu toate acestea, exista o paleta larga de culori, de la galben si portocaliu pana la maroniu. Exista peste 30 de specii de peste clovn.
Reproducere
Perioada de reproducere la pestele clovn dureaza aproape tot anul in apele tropicale. Masculii atrag femelele prin curtare. Masculul va construi un cuib pe o piatra sau un coral aflat langa anemona pentru a feri icrele de pradatori. Vor fi depuse intre 100 si 1000 de oua. Masculul peste clovn va proteja icrele pana cand pestisorii vor iesi, adica aproximativ 4-5 zile.