Marrakech este un oras in centrul Marocului, centru administrativ al regiunii omonime. Este asezat la circa 150 km de coasta Oceanului Atlantic. Are cca 1 milion de locuitori. Este unul din cele mai importante centre turistice din nordul Africii, fiind renumit pentru gradinile si monumentele sale de arhitectura din partea veche a orasului, numita Medina.
Orasul a fost ridicat de catre emirul Almoravid Insuf ibn Tastin intre anii 1062-1070. Asezarea a fost cucerita de almohazi, care si-au plasat aici capitala intre anii 1147 si 1269. In 1269, a intrat in stapanirea merinzilor care cucerisera si Fezul cu 20 de ani in urma. Dupa o perioada de suisuri si, mai ales, de coborasuri, orasul cunoaste o noua perioada de inflorire sub dinastia Saidita, incepand din secolul al XVI-lea. Dinastia almoravizilor a construit un ingenios sistem de irigatii, care uda si astazi gradinile locului, cele mai cunoscute dintre acestea fiind livada de maslini de la Menara si Gradinile Agdal, fiecare cu o suprafata de peste 500 ha. Almohazii si-au adus si ei contributia la frumusetea orasului. In secolul al XII-lea, au ridicat Moscheea al-Kutubyya, al carei minaret inalt de 77 metri este emblema orasului. In 1912, cand tara intra sub protectorat francez, Marrakech-ul atrage prin multimea de palmieri si plante subtropicale iar, din 1916, incepe constructia orasului modern. In cea mai veche parte a sa – Medina – labirintul de stradute ascunde vile bogate, palatele sultanilor si cateva dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale. Sunt aici, de asemenea, vechi fortificatii din secolul al XII-lea, intinse pe o lungime de circa 12 kilometri. In timpul merinzilor a fost construita moscheea Ben Youssef alaturi de care se afla medresa (scoala coranica), avand acelasi nume. Medresa a fost construita de Abun-Hassan in secolul al XIV-lea si extinsa apoi, in 1570, de sultanul Abdallah el Chalib din dinastia Saiditilor. Este cunoscuta drept cea mai mare scoala islamica din nordul Africii, avand 150 de camere care dau toate intr-o curte interioara.
Djemaa el Fna(Jamaa El Fna) Este piata in jurul careia se dezvolta orasul vechi si ar putea fi considerat centrul vital al Marrakech-ului. Nu este cunoscuta originea acestei piete si nici, cu siguranta, originea numelui. Aspectul pietei se schimba de-a lungul zilei: dimineata si la amiaza este locul unui vast targ in aer liber, cu tarabe care vand diferite obiecte (de la stofe, la sucuri de portocale, ou de struz, etc). Spre seara, tarabele se retrag, iar locul lor este luat de mese cu mancaruri facute pe moment, iar mai tarziu apar si cantareti.