Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  La Canebiere,-Marsillia -Franta
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Avignon -Franta
432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 locuri de top de vizitat in Franta
539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toulon-Franta
1.090 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 25 cele mai bune de vizitat Franta
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eguisheim FRANTA
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Villefranche-de-Conflent, Muntii Pirinei, -Franta
1.004 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celle Saint-Clou-Franta
1.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se sarbatoreste Anul Nou in Franta
1.638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mont d'Or-Franta
834 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Marsilia-Franta

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.01.2015  Adauga la favorite 850 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cu mai mult de doua milenii si jumatate de istorie, Marsilia este unul din orasele cele mai vechi si cele mai importante din punct de vedere istoric, din Europa.

Un port vibrant, inca de pe vremea fenicienilor, orasul are un trecut lung si complicat incarcat de perioade de tranzitie marcate de razboaie si migratii.



Desi exista dovezi care atesta faptul ca zona a fost locuita in perioada preistorica, orasul a fost trecut pe harta de catre fenicieni, care au stabilit un post comercial pe partea de nord a portului in jurul anului 600 i.Hr si au denumit locul Massalia (care in limba greaca inseamna jertfa). Ajuns unul dintre primele porturi grecesti din Europa, cu o populatie de peste 1.000 de locuitori, Marsilia devine prima asezare cu statut de oras.



Dupa venirea la putere a lui Iulius Cezar, orasul ajunge sub dominatia Imperiului Roman care construieste aici nenumarate fortificatii. Marsilia a fost principalul port al schimburilor comerciale dintre romani si Galia, devenind unul dintre cele mai bogate orase din regiune. Cu toate acestea, dupa razboiul roman, civil, Marsilia isi perde independenta, in anul 49 i.Hr, intrand sub controlul strict al Imperiului Roman care sustrage o mare parte din bogatiile orasului.

Dupa caderea Imperiului Roman, Marsilia a fost asediata deseori de hoarde de barbari, dar de cele mai multe ori refacerea orasului a fost una rapida.



Fortificatiile au fost foarte solid construite protejand orasul atat de bine incat anumite parti din Marsilia au fost doar rareori cucerite in aceasta perioada turbulenta, inima orasului nefiind niciodata atinsa.
In timpul Cruciadelor, Marsilia a fost din nou in prim-planul comertului si aprovizionarii, iar cruciatii au contribuit si ei la intarirea apararii orasului, facand ca portul sa devina cu adevarat impenetrabil.
In secolul XIV, Marsilia a fost primul oras din Europa afectat de Ciuma bubonica, perioada in care 15.000 de oameni au murit, in conditiile in care orasul atingea o populatie de 25.000 de locuitori. Patru secole mai tarziu, orasul este lovit iar de Marea Ciuma a Marsiliei, o forma a Ciumei Negre, care a omorat peste 100.000 de persoane.
Dupa aceste evenimente dezastruoase, Marsilia s-a recuperat rapid asa cum mai facuse in repetate randuri de-a lungul istoriei. In cele din urma, comertul cu Orientul a fost reluat, extinzandu-se si spre alte rute catre America Centrala si de Sud, dar si spre Caraibe.
Populatia orasului a imbratisat cu entuziasm Revolutia Franceza si a trimis 500 de voluntari la Paris, in 1792, pentru a apara guvernul revolutionar. Chemarea lor la revolutie, cantata pe drumul spre Paris, a devenit cunoscuta sub numele de La Marseillaise, astazi fiind imul national al Frantei.
Marsilia este un oras plin de atractii pentru toate varstele, mandrindu-se atat cu un numar mare de cladiri istorice, grandioase - palate, biserici, muzee, cat si cu golfurile si plajele sale. Fiordurile Marsiliei transforma plimbarea cu barca intr-o activitate inedita. De asemenea, locatia este excelenta pentru observatul pasarilor, scufundari sau pescuit.



Portul vechi (Vieux Port) este inima Marsilei, fiind inconjurat si astazi de forturi defensive, acesta continua sa fie functional. Piata de peste se deschide in fiecare dimineata, asa cum se intampla de sute de ani, iar strazile sunt impanzite de cafenele unde turistii pot sta sa observe agitatia matinala din port. Labirintul format din strazi, aflat in nordul portului, surprinde la fiecare pas. Multe dintre cele mai importante simboluri ale Marsiliei se afla in aceasta zona, cele mai reprezentative fiind Manastirea Sfantului Victor si Catedrala Notre Dame de la Garde.

Manastirea Sfantului Victor reprezinta un loc important de pelerinaj pentru crestini si dateaza din secolul al V-lea, fiind centrata de catre Ioan Casian, pe mormantul sfantului al carui nume il poarta. Datorita faptului ca in secolul XIV, biserica a fost fortificata, astazi turistii pot vizita catacombele si pot, totodata, lua parte la un festival de muzica clasica, organizat cu scopuri caritabile, intr-un cadru inedit.


Autor: Maria Olaru




Basilica Notre Dame de la Garde domina intregul port, fiind amplasata pe cel mai inalt punct al orasului. Constructia ei a inceput in anul 1241, atunci cand un pustnic, maestrul Pierre, a primit autorizatia de a construi pe acest sit, care, atunci apartinea abatiei Saint Victor. Incepand cu secolul al XVI-lea biserica este transformata, treptat, intr-un centru de devotament religios al marinarilor. Astazi, Basilica atrage anual peste 2 milioane de vizitatori pe an, iar pentru a-i intampina cat mai bine pe cei ce vor veni aici in 2013 sa viziteze capitala europeana, autoritatile pregatesc inaugurarea unui muzeu propriu. Muzeul va prezenta istoria colinei Garde de-a lungul timpului si va avea: un spatiu de gazduire, ateliere pentru copii, dar si diferite facilitati pentru persoanele cu handicap.



Place aux Huiles este cea mai mare zona pietonala din oras si reprezinta un centru comercial major. Impanzita de mall-uri, cafenele, restaurante, cluburi si baruri, Place aux Huiles este un mediu care faciliteaza familiarizarea cu atmosfera locala.



Palais du Pharo a fost, de fapt, un cadou din partea locuitorilor orasului pentru Napoleon al III-lea, care se pare ca l-a daruit, mai departe sotiei sale Eugenie de Montijo.

Cladirea este un excelent exemplu de arhitectura de sfarsit de secol XIX, avand un interior spectaculos, mobilat in stil vechi. De asemenea, pe langa gradinile sale care merita toata admiratia, palatul ofera o vedere spre Chateau d'If si vechiul port.







Chateau d'If este cladirea facuta celebra de Alexandre Dumas in romanul sau Contele de Monte Cristo, unde este prezentata drept inchisoarea fara scapare. Amplasat pe insula cu acelasi nume, castelul a fost mai intai fortareata, iar apoi inchisoare pana in secolul XIX, cand a fost deschis pentru vizitare. Astazi accesul pe insula este asigurat de feriboturile care pleaca din vechiul port.



La Vieille Charite este un fost azil de binefacere construit intre anii 1671-1748 de catre Pierre Puget si care astazi functioneaza ca centru cultural si muzeu.Constructia cuprinde patru galerii cu arcade ce inconjoara capela care sustine un dom ovoid celebru. De-a lungul istoriei sale, cladirea a foat atat adapost pentru copii si batrani, cat si spital pentru ranitii din razboie. Salvata de la demolare, ea a fost restaurata in anii 1968, fiind considerata cladire de patrimoniu national.



Pentru orice turist este bine de stiut ca Marsilia are 22 de muzee, care in zilele de vara sunt deschise in intervalul orar 11-18, iar vara intre 10 si 17.

Una din cele mai extravagante cladiri din oras este Palais Longchamp, un castel de apa construit in secolul XIX si care astazi gazduieste Muzeul Artelor Frumoase, o colectie de tablouri italiene, franceze si flamande din secolele XVII-XVII.



Musee Grobet-Labadie este gazduit intr-un hotel de secol XIX, detinut de familia a carei colectie este expusa. Aici se regasesc sculpturi, picturi, obiecte decorative, mobila si tapiserii datand din secolele XIII-XVII.



Muzeul de Istorie Naturala se afla la raspantia dintre cultura si peisajele mediteraneene, expunand mai bine de 400 de ani de istorie provinciala.



Musee des Docks Romains a fost deschis in 1961. Dupa al Doilea Razboi Mondial, portul a fost distrus aproape in totalitate. Atunci cand autoritatiile au inceput sa il reconstruiasca, au descoperit portul antic, care a stat ascuns aproape 2000 de ani. Expozitiile de aici etaleaza unele dintre cele mai bine conservate artefacte romane.



Musee de la Mode este unul din primele muzee de moda din Franta si expune mai bine de 6.000 de costume, in special din zona mediteraneana.



Cu toate ca are o lista impresionanta de obiective ce merita vizitate, turismul nu este tocmai punctul forte al Marsiliei, un oras plin de viata, dar cu un trafic destul de agitat. Populatia de aici este formata dintr-un mix bogat de europeni, nord-africani si multi altii, dintre care foarte putini cunosc limba engleza.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.