Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  30 de locuri din Romania unice in lume
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera Romania salbatica – Parcul Natural Apuseni
743 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari romani: Regele Carol I
906 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceahlau, spectacolul naturii-
332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Great Smoky Mountains
1.485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Alaska
1.979 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul Natural Bucegi.
712 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craiasa Carpatilor
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Banff
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vara lui 2011
1.269 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Parcul Romanescu-Craiova

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.01.2015  Adauga la favorite 1.134 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Parcul "Nicolae Romanescu" din Craiova este al treilea parc natural ca marime din Europa. Parcul se intinde pe o suprafata de 96 de hectare si a fost realizat incepand cu anul 1900 la initiativa primarului de atunci al Craiovei, Nicolae Romanescu. Este cel mai mare si mai cunoscut parc al orasului.

Situat in partea de sud a orasului, acolo unde se termina Calea Unirii, el mai este cunoscut si sub numele de Parcul Bibescu, deoarece este amplasat pe un teren cumparat de Primaria Craiovei, in anul 1853, de la Iancu Bibescu, fratele lui Grigore Bibescu, si pentru ca in mijlocul sau se gaseste una dintre casele familiei domnitoare, denumita Casa Bibescu.

Initiativa acestei importante lucrari urbanistice apartine cunoscutului edil si om de cultura Nicolae P. Romanescu. Acesta a hotarat, in anul 1899, amenajarea unui parc pentru odihna si recreere. In anul 1900, la Expozitia Internationala de la Paris, proiectul a fost premiat cu medalia de aur, pentru ca, un an mai tarziu, lucrarile de realizare a parcului sa inceapa sub conducerea arhitectului peisajist francez Emil Redont, ajutat de fratele sau, Jules Redont, si de Emil Pinard.

Pentru realizarea proiectului s-au utilizat solutii indraznete, cum ar fi aclimatizarea si implantarea unor specii valoroase de arbori si arbusti, realizarea unui cadru romantic, prin edificarea unor constructii de tipul Podului Suspendat, Castelului in ruina, Rotondei, ori realizarea unui pod, din beton, care imita trunchiuri de arbori. Suprafata totala a parcului este de 96 de hectare si cuprinde, pe langa plantatiile ornamentale de arbori si arbusti, o intindere de apa de peste 4 ha, un hipodrom de 20 ha, drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 km lungime. De asemenea, parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mica gradina zoologica si cateva restaurante.

O deosebita valoare au plantatiile forestiere si ornamentale, cu peste 250 de specii de arbori si arbusti. Dintre varietatile decorative, cele mai demne de atentia vizitatorilor sunt Pinus excelsa wal (un conifer originar din Himalaya), Cerasus serrulata, Acer saccharinum, Alnus glutinosa etc.

Conceput si realizat ca un parc romantic, imaginat si amenajat in totalitate de arhitecti, Parcul Romanescu este, in felul sau, unic in Romania. In acest parc sunt cateva obiective foarte interesante.

- Podul Suspendat- un pod foarte vechi pe care se poate circula, este situat deasupra apei, despartind doua dealuri.

- Castelul Fermecat- pe unul dintre dealuri, in apropierea podului, se afla un castel (fost restaurant), acum fiind obiectiv turistic. Ruinele sale sunt foarte frumoase.

- Hipodromul Craiova- Inaugurat in 1903, era folosit pentru curse de trap si galop. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial partea din fata tribunei a fost transformata in teren pentru concursurile de sarituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfasurat nicio activitate.

Punctul central al parcului este lacul intins pe patru hectare. Tot din suprafata parcului face parte si un hipodrom, intins pe 20 de hectare.

Parcul "Nicolae Romanescu" gazduieste una dintre cele mai vechi gradini zoologice din tara, inaugurata in anul 1906.

Colectia de animale numara la inceput doar cateva specii: ursii carpatini, cerbi si pauni. In anii '60 gradina zoologica din Craiova a fost populata cu lei, maimute si struti, pentru ca, dupa '89, sa fie aduse lame, jaguari, struti africani, chiar si tigri.

Unicat in Romania, acest valoros monument de arhitectura peisajera este si una dintre cele mai interesante realizari de acest gen din Europa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.