Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Celtii Episodul 3 - Sacred Groves -
297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noua Zeelanda - Cultura Maori, Traditie &istorie
684 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Influentele traco-getice din cultura grecilor antici
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultura in declin Episodul 1 Ce Democratie?
792 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plecarea din paradisul Amish 4/4
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plecarea din paradisul Amish 3/4
611 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata femeilor tibetane
694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Merlin: Influenta mentorului magic al regelui Arthur
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultura in declin - Ep.3 -. "Sindromul Consum-Vanitate"
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primii regi ai Europei: cultura Varna
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cultura celtica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.12.2014  Adauga la favorite 966 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cultura celtica, si cel mai probabil si limba celta, isi are originile in centrul European, cea mai timpurie asezare majora aflandu-se in Hallstatt, Austria, si datand din 1200 a.Hr. Iata alte 10 lucruri interesante despre vechea civilizatie.
1. Termenul de ‘celt’ deriva din grecescul ‘keltoi’ sau ‘galatae’ si latinescul ‘celtae’ si ‘galli’. Nu se stie insa termenul prin care celtii se refereau la ei insisi, dar este posibil sa fie un cuvant asemanator modernului ‘gael’.
2. Celtii aveau o activitate comerciala foarte bogata, in principiu schimband unelte si arme de fier (multe cu decoratii mai elaborate decat cele din lumea mediteraneeana) pe vin si ceramica. De asemenea importau chihlimbar din zona baltica pentru a-l revinde grecilor si romanilor.
3. Lumea celta era foarte descentralizata comparativ cu cea romana, dar existau si orase cu ziduri inalte care le faceau concurenta celor latine. Ba mai mult, studii recente arata ca in unele privinte stiintifice si economice erau mai avansati, de pilda calendarele pre-romane dispunea de un grad de acuratete mult mai ridicat, poate mai ridicat si decat cel al calendarului gregorian.
4. Fiecare trib era organizat in sapte clanuri, fiecare condus de catre un tetrarh (capetenie) asistat de un judecator, un general si doi subgenerali. Fiecare clan trimitea cate 25 de ‘senatori’ la un altar central numit ‘drunemeton’. Nobilimea celtica era renumita pentru modul foarte ingrijit de a-si aranja parul si pentru imensele averi datorate celor peste 400 de mine de aur doar pe teritoriu francez.
5. Celtii sunt inventatorii camasii de zale (~300 a.Hr.) si coifurilor folosite mai tarziu de romani. Aveau o reputatie de barbari feroce, instapanindu-se in jurul anului 400 a.Hr. pe zona cuprinsa intre Apenini si Alpi, jefuind Roma in 390 a.Hr. Chiar si Alexandru cel Mare le stia de frica, grabindu-se sa incheie un tratat cu ei in 335 a.Hr., inainte sa ia cu asalt Imperiul Persan. In 281 a.Hr. celtii invadeaza Macedonia si prada Delphi in 279.
6. De o importanta majora sunt druizii, preoti, ghicitori, profeti, astronomi, judecatori, sfetnici. Educatia unui druid dura in medie 20 de ani. De origine de obicei nobila, este posibil ca primii sa fi aparut in Anglia, desi marea adunare anaula druidica avea loc pe teritoriul carnutilor, in Gallia centrala. Termenul de druid aminteste de stejar, altarele denumite “drunemeton" insemnand literal “sanctuarele de stejar".
7. Una dintre zeitatile mai proemintente din cultul politeist celtic este Lugus/Lugh, al carui altar principa se alfa la Lugdunum (Lyon). Patron al negotului, protector al calatorilor, inventator al artelor, atributele sale il echivaleaza cu Mercur si Hermes. Sarbatorit pe 1 august, simbolul sau era corbul.
8. Razboinicii celti isi decapitau inamicii invinsi, le luau capetele drept trofee si le expuneau corpurile decapitate agatandu-le de schele de lemn. Cateodata simulau decapitarea folosindu-se de amfore uriase de vin, carora le taiau gatul cu sabia, vinul scurs reprezentand sangele dusmanului.
9. Societatea celtica acorda mult mai multa libertate si putere femeii. Femeii Greco-romane ii era interzisa implicarea in afaceri, ramanand mai tot timpul inchisa in gospodarie sub supravegherea barbatilor din familie. Femeia celta avea inclusive dreptul de a participa la razboi si de conduce un trib.
10. Multe triburi celtice au dat numele unor locatii moderne. De pilda Boemia a fost denumita dupa ‘boii’, Belgia dupa ‘belgae’. Numele vechi al Elvetiei, Helvetia, provine de la tribul ‘helvetii’. Paris insusi si-a castigat numele de la tribul ‘parisi’, iar Lyon este o dezvoltare a celticului Lugdunum, “fortareata de pe deal a lui Lugh". Nenumarate regiuni si orase din Franta isi au numele de la triburi de gali sau belgi: Namnetes – Nantes, Turoni - Tours, Carnutes - Chartres, Pictones - Poitiers, Cenomani - Rennes, Lemovices - Limoges etc.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.