Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O scurta istorie a filmului
139 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O scurta istorie a timpului
44 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scurta istorie a timpului Stephen Hawking
52 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine sunt irlandezii?
207 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Origini si mituri antice din AFGANISTAN
397 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 3/4)
1.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 1/4)
1.497 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 2/4)
1.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 4/4)
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile bijuteriilor franceze
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Scurta istorie a Londrei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2014  Adauga la favorite 877 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Londra are o reputatie bine-meritata ca fiind unul dintre cele mai scumpe orase din lume. Cu toate acestea este una dintre cele mai populare destinatii turistice. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca orasul de pe Tamisa are cate ceva de oferit pentru orice turist, indiferent de bugetul sau.

Londra, capitala Marii Britanii, are o istorie care merge inapoi in timp peste doua mii de ani. In toata aceasta perioada, Londra a devenit una dintre cele mai importante capitale ale lumii din punct de vedere financiar, cultural si politic. Londra a avut parte de ciuma, incendii devastatoare, razboaie civile, bombardamente aeriene si atacuri teroriste.

Londinium a fost fondat ca si asezare civila de catre Imperiul Roman la aproximativ sapte ani dupa invazia din anul 43. Londra acelor timpuri ocupa o suprafata relativ mica. Dupa ce-a fost complet distrus de o invazie in anul 60 a fost rapid reconstruit in aproape 10 ani si a continuat sa se dezvolte intr-un ritm accelerat in urmatoarele decenii. Pana in secolul al doilea, Londinium a ajuns la un grad inalt de dezvoltare si a inlocuit Colchester in calitatea sa de capitala a Britaniei ca provincie romana. In acele vremuri avea o populatie de aproximativ 60000 de locuitori. In perioada aceea au fost construite o multime de cladiri cu rol administrativ si militar cum ar fi Zidul Londrei si un fort care sa gazduiasca garnizoana orasului. In secolul al III-lea, Londinium a fost jefuit in repetate randuri de pirati saxoni. Prin in secolul al V-lea, Imperiul Roman se afla intr-un declin rapid iar in anul 410 ocupatia romana in Britania a luat sfarsit. Dupa aceasta, Londra acelor vremuri a decazut si ea puternic, pana ce la sfarsitul secolului era aproape abandonata.

Dupa abandonarea orasului dupa retragerea Romanilor, pozitionarea strategica a localitatii pe Tamisa, a facut ca aceasta zona sa nu ramana pustie multa vreme. Din secolul al VI-lea anglo-saxonii au inceput sa populeze zona. Mai tarziu, in secolul al VII-lea un centru de comert saxon, numit Lundenwic a fost fondat la cativa kilometri vest de Londinium. Din secolul urmator atacurile vikingilor au devenit extrem de dese.

Invazia normanda a Britaniei din 1066 este de fapt inceputul Evului Mediu. William, Duce de Normandia il omoara pe regele englez Harold Godwinson in batalia de la Hastings. Sub William numit si “Cuceritorul" au fost construite mai multe forturi de aparare a Londrei printre care si “Turnul Londrei". Comertul s-a tot dezvoltat in Evul Mediu si Londra s-a dezvoltat si ea ajungand de la o populatie de 15000 in 1100 la o populatie de 80000 in 1300.

Perioada Tudorilor din 1485 pana in 1603 a fost una dramatica pentru istoria Angliei. Trei dintre monarhii dinastiei Turdor au jucat roluri foarte importante in transformarea Angliei dintr-o tara relativ slaba in peisajul Europei, intr-o super putere ce avea sa domine mare parte din glob in secolele urmatoare. In aceasta perioada Londra a crescut foarte rapid in importanta printre centrele comerciale din Europa.

De-a lungul timpului Londra a suferit multe catastrofe si calamitati, cum ar fi epidemii de ciuma sau incendii devastatoare. Marea epidemie de ciuma din 1665 si 1666 a omorat in jur de 60000 de oameni, aproape o cincime din populatie. Imediat dupa marea epidemie de ciuma a urmat o alta mare catastrofa. Un incendiu devastator, care culmea a ajutat la curmarea epidemiei. Monumentul a fost construit pentru a comemora marea tragedie prin care a trecut Londra acelor vremuri.

Focul a distrus aproape 60% din oras, inclusiv vechea Catedrala Sf. Paul, 87 de parohii si Bursa. Cu toate ca o buna parte din oras a ars, numarul de vieti omenesti pierdute a fost surprinzator de mic; in jur de 16 oameni au fost omorati de flacari. La doar cateva zile dupa incendiu, au fost intocmite mai multe planuri de reconstructie printre care si cel al lui Chtistopher Wren. Aceste planuri nu au fost implementate, si majoritatea lucrarilor de reconstructie au urmat linia de urbanism a vechiului oras ce poate fi vazuta si astazi.

Secolul al XVIII-lea a fost o perioada de dezvoltare rapida pentru Londra ca si pentru intregul regat. Momentele de inceput ale revolutiei industriale gasesc Londra cu un rol tot mai important in dezvoltarea Imperiului Britanic.

In timpul secolului al XIX-lea, Londra a devenit cel mai mare oras din lume si capitala a Imperiului Britanic. Populatia sa a crescut de la 1 milion in 1800 la 6.7 milioane un secol mai tarziu. In aceasta perioada, Londra devine cel mai important centru politic, financiar si comercial din lume. In aceasta pozitie nu a cunoscut rival pana in ultima parte a secolului cand Paris si New York au inceput sa-i pericliteze dominatia in aceasta pozitie. In calitatea sa de capitala imperiala, Londra a devenit un magnet pentru imigrantii din colonii si din partile mai sarace ale Europei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.