Rasputin, misteriosul calugar care i-a distrus pe Romanovi
n anul 1904 a avut loc asa numita „Renastere a dinastiei Romanovilor". Tarul Nicolae al- II-lea si sotia lui Alexandra erau acum cei mai fericiti parinti- se nascuse mostenitorul tronului. Aceasta bucurie avea insa sa fie rapid umbrita, problemele dinastiei Romanov ducand si la distrugerea ei.
In momentul nasterii Tareviciului Alexei, tarul Nicolae al-II-lea si sotia lui s-au considerat binecuvantati de Dumnezeu, deoarece Alexei avea sa fie mostenitorul tronului, avand in vedere ca pana atunci tarul avusese doar fete. Bucuria s-a transformat imediat in grija si disperare deoarece, tareviciul a fost diagnosticat cu o boala numita hemofilie, mostenita de la mama sa Alexandra.
Desi era bolnav, mama sa, macinata de gandul ca datorita ei copilul e bolnav, i-a purtat o grija deosebita dar in acelasi timp si-a dorit ca Alexei sa duca o viata cat de cat normala. Durerea si disperarea tarinei Alexandra era ascunsa bine de aceasta, deoarece nimeni nu a stiut de la inceput de tragedia familiei tariste.
De mic copil, Alexei era lasat sa participe la toate evenimentele publice si era foarte familiarizat cu mediul politic, pentru a fi bine pregatit atunci cand va ajunge pe tron, speranta pe care tarul si sotia lui nu si-au pierdut-o nici macar cand doctorii au marturisit ca nu aveau nici o solutie pentru tanarul Alexei. Datorita bolii sale, Alexei nu avea voie sa se loveasca, mama sa numind un marinar, Daravenko care avea in permanenta grija de Alexei si il insotea peste tot.
Disperarea care o cuprinsese pe tarina Alexandra a facut ca ea sa caute un vindecator pentru fiul ei, desi doctorii ii spusese ca nu mai exista nici o speranta.
In 1905, Alexandra a aflat de un asa numit vraci Rasputin, care ar putea sa-i vindece fiul prin puterea rugaciunii. Invitat la palatul tarului, Rasputin a intervenit atunci cand Alexei se simtea foarte rau soptindu-i ceva la ureche iar spre mirarea tuturor sangerarea s-a oprit.
Din acel moment Rasputin a capatat incredere in ochii familiei tariste dar mai ales in ochii Alexandrei, asupra careia va avea o enorma influenta mai tarziu.
Controversatul Rasputin
Dupa ce reusise sa ii usureze putin suferinta tanarului Alexei, Rasputin era considerat prieten al familiei tariste, un prieten in care acestia aveau o mare incredere, considerandu-l si raspunsul la rugaciunile lor catre Dumnezeu. Lucrurile nu aveau sa ramana asa, Rasputin urcand rapid pe scara sociala si aparand tot mai des alaturi de familia regala. Cu toatea acestea, Rasputin nu ramanea foarte mult timp la palat, preferand sa stea alaturi de familia sa in Siberia.
In 1911 familia regala decide sa plece la o cabana de vanatoare insa tareviciul Alexei ramane in grija lui Daravenko. Dorind sa se urce intr-o barca pentru a face o plimbare, Alexei cade si se loveste, acest lucru provocandu-i o hemoragie puternica , iar Daravenko il duce repede la spital. Familia regala se intoarce imediat la aflarea vestii.
Tarina vazandu-si fiul in agonie ii scrie o telegrama lui Rasputin care se afla in Siberia prin care ii cere sa se intoarca urgent pentru ca Alexei este in stare grava. Rasputin ii raspunde tot printr-o telegrama in care ii spune scurt ca „Baiatul nu va muri!".
Se pare ca, la scurt timp dupa primirea telegramei hemoragia lui Alexei s-ar fi oprit iar starea lui s-a imbunatatit, acest lucru fiind considerat un miracol de catre familia regala.
Cu toate acestea, speculatiile care circulau in jurul persoanei lui Rasputin au facut ca acesta sa nu fie privit de toata lumea ca un sfant, mai ales de membrii Dumei. Nu era acceptat de societatea aristocratica, acestia considerand ca nu se potriveste cu rangul familiei regale. Rasputin a starnit o serie de controverse ducand o viata tumultoasa alaturi de femeile din inalta societate.
A fost vazut de multe ori band pana la pierderea cunostiintei sau apeland la prostituate. Mai mult decat atat, se pare ca avea un comportament scandalos in public.
Cat despre moartea controversatului Rasputin, aceasta ramane inca o legenda. Se spune ca odata ce influenta lui a ajuns mult prea mare, un grup de nobili l-ar fi momit la palat si i-ar fi dat mancare si bautura in care se afla o cantitate mare de cianura.
Se pare ca cianura nu a reusit sa-l doboare pe Rasputin, unul dintre ei ,printul Yusupov aducand un revolver cu care l-a impuscat in piept, insa Rasputin si-a revenit o jumatate de ora mai tarziu cand Yusupov s-a intors dupa o haina.
Dorind sa-si termine treaba, au tras din nou in Rasputin iar pentru a se asigura ca va muri l-au batut crunt. Aceasta este doar un dintre versiunile care circula in jurul mortii lui Rasputin, pentru ca, se pare, in urma ultimelor cercetari asasinul ar fi fost cu totul altcineva, mai exact un ofiter englez atasat statiei SIS din Petrograd.
Desi exista catva dovezi, ofiterul ar fi distrus orice insemnari inainte de moartea sa, lasan un semn de intrebare asupra mortii lui Rasputin.
SURSA:Historia.ro