Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mineriada din 13-15 iunie 1990 si Jurnalistii TVR
1.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Mineriada din 1990 si....fascistii
1.126 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Mineriada 1 (Piata Universitatii) 13-15 iunie 1990
1.189 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Mineriada Piata Universitatii 13-15 iunie 1990
1.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Mineriada din iunie ’90: Civili agresati la sediul TVR
1.241 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Venirea minerilor la Bucuresti - Dupa 20 de ani
1.230 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Prima mineriada: 28-29 ianuarie 1990
1.127 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Mineriada No. 4 - Inceputul - Petrosani 24 sept. 1991
1.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Hipodromul din Bucuresti - Bucuresti stict secret
1.207 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Mineriada No.4 - Desfasurarea - 25 Septembrie 1991
1.203 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Mineriada din 13-15 iunie 1990 - Bucuresti

 
 
 
 
 
Adaugat de vama 12.11.2014  Adauga la favorite 1.748 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Mineriada din iunie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc in perioada 13-15 iunie 1990 in Bucuresti, cand fortele de ordine, sustinute de mineri, au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii si a populatiei civile.

A fost considerata cea mai sangeroasa, cea mai brutala ca stil si anvergura dintre toate actiunile minerilor

Desfasurarea evenimentelor:

a.13 iunie

In dimineata zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 dimineata, fortele de ordine au distrus corturile celor aflati in Piata si au facut arestari. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanti.

In jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit in Piata Universitatii scandand lozincile: "IMGB face ordine!" si "Moarte intelectualilor!", "Noi muncim, nu gandim!".

Cu toate astea s-au retras si au defluit spre o alta zona necunoscuta. Pe strada paralela cu Institutul de Arhitectura doua cordoane de trupe USLA au incercat sa protejeze un obiectiv format prin incercuirea Pietei cu autobuzele din dotarea Politiei.

La indemnul unor tineri atmosfera s-a incins pana in momentul cand a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au sarjat multimea. Aceasta a reactionat rasturnand o autoutilitara marca TV de culoare albastra, din rezervorul masinii a fost furata benzina, cu care s-au confectionat cocteiluri Molotov.

Aceleasi persoane au rupt pietre din caldaram pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins, dupa eveniment TVR a lansat versiunea oficiala ca au fost incendiate, a existat o inregistrare a generalului Mihai Chitac in care acesta dadea ordin ca autobuzele sa fie aprinse chiar de Politie. In scurta vreme, nori grosi de fum negru au acoperit Piata.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de politie; au fost incendiate autobuzele politiei, sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI.


La televiziune se citeste un comunicat al presedintelui Ion Iliescu, in care se afirma „Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita".

In seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petrosani spre Bucuresti iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucuresti.

b.14 iunie:

Ajunsi in Gara de Nord la ora 4 dimineata, minerii condusi de Miron Cozma au fost preluati de angajati ai SRI si a altor servicii secrete si au fost orientati spre punctele nevralgice ale Capitalei.

Un grup foarte mare a ocupat Piata Universitatii, unde au pretins ca refac rondurile de flori distruse de corturile manifestantilor, pe platoul din fata Teatrului National. Imediat au patruns in incinta Facultatii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertatii de opinie si au devastat o colectie unica in Europa de flori de mina si zacaminte geologice ca si sediul Ligii Studentilor.

O soarta asemanatoare au avut si Facultatea de Litere si cea de Matematica, dar si Institutul de Arhitectura Ion Mincu.

Numerosi profesori au fost batuti, intre ei se numara si profesorii de lingvistica Grigore Brancus si Petru Cretia, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau in posesia fotografiei sale.

In zona, minerii au mai devastat sediile PNTCD si ale PNL, unde au pretins ca au descoperit valuta falsa si arme si de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o statie radio si aparate de birotica.

Liderul studentilor Marian Munteanu a fost batut si aruncat apoi in fantana de la Universitate, dar a scapat ca prin miracol.

Alti lideri au avut o soarta asemanatoare. Un alt grup a ocupat Televiziunea romana, autointitulata libera. In cateva ore Bucurestiul era complet pacificat si haosul a coborat pe strazile unde puterea era detinuta de aceste grupari paramilitare, care colaborau cu Politia si SRI.

Toti intelectualii, persoanele cu barba, cei imbracati cu haine fistichii au fost batuti, arestati, urcati in dubele Politiei si interogati la o unitate militara din Magurele.

c.15 iunie:

La orele pranzului minerii au fost urcati in autobuze si transportati la complexul expozitional Romexpo, unde seful statutului, presedintele ales recent Ion Iliescu le-a multumit pentru actiunea lor vitejeasca prin care au salvat democratia din Romania.

Discursul sau a fost intampinat cu urale. Imediat dupa aceasta au fost condusi la trenurile care ii asteptau in Gara de Nord, si transportati in Valea Jiului

d.Victime:


Numarul victimelor este controversat. Oficial, conform evidentei de la comisiile parlamentare de ancheta, numarul ranitilor este de 746 iar numarul mortilor este de sase: patru morti prin impuscare, un decedat in urma unui infarct si o persoana injunghiata.

Viorel Ene, presedintele „Asociatiei Victimelor Mineriadelor", a declarat ca „Exista documente, marturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnesti si Straulesti.

Cu toate ca am afirmat tot timpul ca cifra reala a mortilor este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis pana in prezent si nu a existat nicio pozitie oficiala impotriva"

e.Efecte;

In plan intern mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioada de lipsa a libertatii presei prin prezentarea unilaterala la unica televiziune din acea vreme (doar din punctul de vedere al puterii FSN ), impiedicarea prin amenintare a aparitiei ziarului "Romania Libera" .

Sediile partidelor de opozitie au fost devastate.

Puterea FSN nu a reusit sa genereze probe cu care vreuna din persoanele arestate sa fie condamnata in justitie.

Actionand ca o forta independenta de stat minerii s-au substituit fortelor de ordine si implicit au subminat statul, iar consecinta a fost actiunea impotriva statului in urmatoarele 3 mineriade (impotriva guvernului Petre Roman in septembrie 1991 si a guvernului Radu Vasile in ianuarie 1999 si februarie 1999).

Efectele in plan extern au fost catastrofale, Romania a fost exclusa de la orice finantare a organismelor internationale, a intrerupt acordul de asistenta cu FMI.

Mii si mii de tineri au plecat din tara la capsuni. Foarte lent, efectele acestea au fost indepartate iar increderea Occidentului, care parea pierduta definitiv, a fost recladita si Romania a devenit membru al NATO si al Uniunii Europene.

Cu toate acestea, desi au trecut 24 de ani de la evenimente, dosarul mineriadelor e departe de a fi finalizat, desi procurorul militar Dan Voinea, cel care se ocupa si de dosarul revolutiei din 1989 a promis ca pana la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE va fi finalizat si va incepe urmarirea penala a vinovatilor.

In pofida declaratiei, Voinea n-a finalizat dosarele mineriadei, motiv pentru care in 20 martie 2009 a fost revocat din functie, iar in 1 aprilie a fost pensionat...


SURSA:Wikipedia


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.