AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Vedete
John Ford (1 februarie 1894 – 31 august 1973)[1] a fost un regizor irlandezo-american de film. A fost celebru atat pentru westernuri ca Diligenta (Stagecoach), Cautatorii (The Searchers) si Omul care l-a ucis pe Liberty Valance (The Man Who Shot Liberty Valance) cat si pentru adaptarea unor romane clasice americane ca Fructele maniei (The Grapes of Wrath).
Cele 4 premii Oscar pentru cel mai bun regizor (1935, 1940, 1941, 1952) reprezinta un record, si unul dintre aceste filme, Ce verde era valea mea (How Green Was My Valley), a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. A facut filme mute si sonore, scurte si documentare
Cel mai titrat Director de film de la Hollywood a fost fara indoiala John Ford. Marturie stau cele patru premii Oscar obtinute in anii 1935, 1940, 1941 si 1952, performanta ce nu a mai fost atinsa de altcineva. Unii dintre exegeti il cosidera "parintele" filmului western modern. O serie de mari regizori ca: Martin Scorsese, Akira Kurosawa, Steven Spielberg, George Lucas, Sam Peckinpah, Peter Bogdanovich, Sergio Leone, Clint Eastwood, Wim Wenders, Pedro Costa, Judd Apatow, David Lean, Orson Welles, Ingmar Bergman, Quentin Tarantino, Francois Truffaut sau Jean-Luc Godard au recunoscut influenta ilustrului inaintas asupra propriilor cariere.
John Ford (John Martin "Jack" Feeney) s-a nascut pe data de 1 Februarie 1894 in Cape Elizabeth, Maine. Cei doi parinti tatal John Augustine si mama Barbara Curran sosisera din Irlanda in Boston respectiv Portland (Maine) in acelasi an 1872. Era penultimul din cei opt copii ai cuplului. Din pacate cinci dintre ei au murit la nastere sau in primii ani. Viitorul regizor frecventeaza si absolva Portland High School. In anul 1914 isi ia numele de scena Jack Ford schmband gaelicul nume (O')Feeney.
Apare intr-un mic rol Klansman in filmul clasic al lui D.W. Griffith (1915) The Birth of a Nation. Cariera de realizator o incepe in 1921 ca asistent a lui Lois Weber. In anii imediat urmatori figureaza pe afisele filmelor ca Director. Incepe si colaborarea cu actorul sau preferat John Wayne, pe parcursul a 35 de ani acesta aparand in 24 de filme ale lui Ford. Locatia de filmare cea mai uzitata a fost Monument Valley din statul Utah, Ford realizand aici cateva din succesle sale: Stagecoach, The Searchers, Fort Apache sau She Wore a Yellow Ribbon. In perioada WWII Comandorul John Ford a servit in United States Navy producand documentare pentru Departamentul Naval al US Army.
Deasemeni in Ziua Z a fost prezent pe Omaha Beach fiind debarcat de pe USS Plunkett odata cu trupele aliate. Din prima linie cu primul val a forografiat si filmat inclestarea cu trupele germane pentru canalele media din Anglia si de peste ocean. Reportajele sale pot fi admirate si azi depozitarul fiind Eisenhower Center. Pentru activitatea sa sub arme Ford a primit gradul onorific de Rear Admiral in United States Navy Reserve. Reintors in State s-a dedicat total activitatilor regizorale si de productie.
A lucrat si cu alti mari actori Henry Fonda, Jack Lemmon, William Powell, James Cagney, Ben Johnson, Chill Wills, Ward Bond, Grant Withers, Harry Carey, Jr., Ken Curtis, Victor McLaglen, Dolores del Rio, Pedro Armendariz, Woody Strode, Hank Worden, John Qualen, Barry Fitzgerald, Arthur Shields, John Carradine, Carleton Young si enumerarea ar putea continua. A realizat in afara westernurilor si filmelor despre razboi, comedii, drame sau thrillere. The Informer (1935), The Grapes of Wrath (1940), How Green Was My Valley (1941) si The Quiet Man (1952) au primit prestigioasele premii ale Academiei de Film (Oscar). Pe plan politic Ford a nutrit simpatii pentru Presedintii Democrati Franklin D. Roosevelt si John F. Kennedy.
Il admira si respecta deosebit pe republicanul Abraham Lincoln Presedintele din timpul Razboiului Civil. In anii McCarthyismului a avut o atitudine pro, ceea ce i-a atras multe antipatii la Hollywood. Presedintele Richard Nixon i-a inmanat cea mai inalta distinctie civila americana Presidential Medal of Freedom.
A fost casatorit cu Mary Ford timp de 53 de ani. Au avut impreuna doi copii. In cel de-al patrulea deceniu apropierea prin parteneriat de film cu Katharine Hepburn a dat nastere onor speculatii ca un divort ar fi iminent. Temerile s-au dovedit neintemeiate cuplul Ford ramanand inseparabil pana la decesul regizorului survenit in urma unui cancer la stomac pe 31 August 1973. A fost inhumat in Holy Cross Cemetery din Culver City, California. Pentru posteritate a primit o stea pe Walk of Fame, Motion Picture At 1642 Vine Street.