Vei obtine cel mai bun sapun natural din cate exista datorita calitatilor extraordinare ale laptelui de capra ,calitati pe care le va transfera in sapun.
ulei de masline 500 g
ulei de palmier 250 g
ulei de cocos 250 g
ulei din germeni de grau 50 g pe care il vei amesteca la sfarsit,ma refer aici la surplusil de gasimi de 5%
soda caustica puritate 99% 143 g
lapte de capra 322 g
lapteInainte de a fi folosit la fabricarea sapunului,laptele de capra se va pastra la congelator pana devine complet inghetat. Se va scoate din congelator inainte cu 1-2 ore ,de a incepe fabriarea sapunului. Probabil ca laptele va fi inca inghetat, asa ca sfarama-l in bucatele mici cu un cutit si apoi cantareste cantitatea necesara. Dupa ce ai cantarit soda, incepi s-o amesteci cu laptele treptat si in cantitati mici in mai multe randuri – torni soda si amesteci,apoi torni din nou o cantitate mica de soda si iar amesteci, repeti procedeul pana la terminarea intregii cantitati de soda necesara.Amestecul rezultat va fi unul mai inchis la culoare,in tente de crem pana la caramel. Nu te speria,in prima etapa va mirosi destul de neplacut insa acest miros nu se va regasi in produsul finit – sapunul natural.
In continuare se trece la cantarirea si amestecarea uleiurilor,procedeul fiind deja prezentat de mine aici. Dupa aducerea la aceeasi temperatura atat a uleiurilor cat si a amestecului de soda si lapte – 40 grade – se va trece la amestecarea acestora cu ajutorul unui blender timp de 5-10 minute.
Tips 1.Daca vrei ca sapunul sa nu-si schimbe culoarea ,poti folosi apa in proportie de 25 % din totalul cantitatii de lapte astfel- Masori intai apa ,torni toata cantitatea de soda odata,o lasi putin sa se raceasca,apoi torni laptele.Astfel sapunul va ramane deschis la culoare.
2. Cumpara laptele de capra direct de la producatori !(ciobani,taranii din piata,cunostinte care cresc capre).sapun lapte de capra
La sfarsit se adauga cantitatea de uleiuri esentiale preferate si se toarna in forma pregatita – sfatul meu este sa folosesti forme din lemn.Din experienta mea de producator,iti spun ca formele de lemn sunt cele mai bune pentru realizarea procesului de saponificare in mod corect. De aceea la mine vei cumpara in mare parte sapunuri naturale in forma clasica – eu folosesc in proportie de 80% forme din lemn.
Sapunul rezultat va fi unul foarte cremos,hidratant,bland,non alergenic.
Laptele de capra, supranumit si “elixirul alb", este unul dintre cele mai valoroase ingrediente folosite la fabricarea produselor cosmetice naturale, datorita proprietatilor sale de necontestat – contine calciu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, C, hidrateaza si catifeleaza, reduce iritatiile si echilibreaza PH-ul pielii