Ingrediente
1 cub (42 gr) drojdie proaspata
1 lingurita zahar
2-3 lingurite sare
10 linguri de ulei
500 ml apa calduta
faina cernuta cat cuprinde (eu am folosit cam 850-900 gr)
Mod de preparare
Intr-un vas incapator sfaram drojdia, peste care adaug zaharul, de amestec usor si le las cateva minute, si, minuneee!!! drojdia se lichefiaza. Acum adaug apa calduta si cate o lingura de faina, amestecand cu telul pana cand va deveni un aluat ca smantana. Acopar vasul cu un stergar curat si asez intr-un loc caldut, ca maiaua sa creasca repede.
Si cum e iarna afara, caloriferele duduie de caldura, maiaua mea a crescut foarte repede, caci a poposit in vecinatatea unui astfel de calorifer.
Maiaua este gata, adaug sarea, uleiul si faina, putin cate putin pana voi forma un aluat bun de framantat cu mainile.
Si il framant cateva minute pana cand nu se mai lipeste de maini, acum este timpul sa mearga iar langa un calorifer.
Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, impart aluatul in 4, si fiecare sfert, iar in 4. Deci o sa am 16 chifle.
Fiecare bucata de aluat, de acum portionata, o intind cu mainile pe blatul de lucru, de parca as intinde plastilina, ca o bagheta subtirica, lunga de 12 cm.
Din aceasta fac un nod simplu, iar capetele….ei capetele, aici e toata smecheria!!! capatul care vine dinspre jos, il aduc spre centru pe deasupra, iar capatul ce vine de deasupra, vine si el la centru, sa-si intalneasca perechea, dar pe dedesupt. Se preseaza cele doua capete bine si asta a fost…
Tava se unge bine cu ulei, iar chiflele merg aliniate, una cate una, dar cu suficient spatiu intre ele, pentru ca vor mai creste putin.
Dupa ce am format toate chiflele, le ung cu putin ulei (cu pensula) pe deasupra si presar apoi seminte de susan, dar puteti folosi si seminte de mac sau chimen.
Acopar tava cu o folie de plastic si le mai las sa creasca, cam 15 min.
Intre timp am pornit cuptorul sa fie cald. Cand au crescut suficient, bag tava in cuptor la foc potrivit pentru 45-50 min, pana se coc si rumenesc.