Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regina Maria, ultima romantica, prima femeie moderna
1.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moartea Reginei Maria
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie – Maria Tanase (1)
527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gucci: Ultima victima a modei Povesti reale
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "Dinastia Tudor"
603 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria I a Portugaliei
330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Magdalena: Isus si primii sai urmasi
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie: Maria Tanase(II)
616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povesti de viata: Maria Rosetti
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  GHEORGHE COROI - Haiduc sau Bandit ?
441 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Maria Lataretu – Ultimul cantec, ultima zi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.10.2014  Adauga la favorite 852 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Realizat de Viorel Ilisoi, filmul documentar Ultimul cantec, ultima zi reconstituie ultima zi din viata Mariei Lataretu. In urzeala evenimentelor din ziua mortii este intretesuta biografia incredibila a acestei mari cantarete de muzica populara a romanilor. Documentarul a fost prezentat la inchiderea Festivalului Inter­na­tio­nal ECO-ET­NO-FOLK FILM de la Slatioara, in august 2010.

Maria Lataretu (n. 7 noiembrie 1911, Balcesti, Gorj — d. 27 septembrie 1972, Botosani) a fost una dintre cele mai indragite interprete de muzica populara, fiind numita Privighetoarea Gorjului, Craiasa cantecului romanesc sau Printesa cantecului popular romanesc. In cariera sa a sustinut un numar mare de concerte, a realizat numeroase inregistrari discografice si a participat la un numar impresionant de emisiuni de radio si TV.

Cateva pasaje extrase din reportaj:
•Au fost sute de localnici la acel ultim spectacol, multi mai traiesc si azi si toti se jura ca au vazut-o pe Maria Lataretu cazand pe scena, asa cum sta scris si in marmura. Oamenii de acolo par sa aiba nevoie de aceasta legenda. A fost un eveniment unic al comunei, dar si al vietii lor. Multi care n-ar sti sa spuna ce au facut in viata, se legitimeaza cu acel moment: “Am fost acolo. Maria Lataretu a murit in fata mea". Spun ca au fost la spectacol si cei care n-au fost. Si cei carora atunci abia le dadeau dintii. Ba chiar si unii care nici nu erau nascuti;
•Ca de fiecare data, inainte de a intra in scena, spune o rugaciune, isi face cruce si bate matanii. Ea nu doar canta pentru 240 de lei pe un spectacol, conform contractului, ea indeplineste un ritual sacru: canta. Si de aceasta data, fara nici un efort vizibil, canta perfect, cu un ton mai jos, toate cele cinci sau sase cantece. Incheie cu “Va las cantecele mele". E ultima ei creatie. Ultimul cantec;
•Echipajul de Militie de la Botosani vine tarziu, cand deja s-a intunecat. Se iau probe din apa din care a baut Maria Lataretu. Militianul criminalist face fotografii. Urmatorul spectacol, cel de la Stefanesti, este anulat, ca de altfel si intregul turneu. Artistii raman langa Maria Lataretu pana pe la patru dimineata, cand echipajul criminalistic isi incheie investigatia. Ii aprind lumanari, ii canta la geam. Satenii se aduna si o plang. Cineva aduce o sticla cu rachiu de sufletul raposatei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.