Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ireal Yemen
17 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noaptea New York - Times Square, Manhattan
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  New York
42.809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sudan
23 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Safari in Desert –
87 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oaza Ubari (Libia)
744 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ein Gedi-Israel
1.091 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Phoenix Arizona
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Phoenix -Arizona
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Shibam-Manhattan-ul desertului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.10.2014  Adauga la favorite 545 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vazut de departe, Shibam pare, mai degraba, un miraj, o Fata Morgana rasarita de niciunde in deserturile din sudul peninsulei arabice. Pe masura, insa, ce te apropii, ai senzatia ca te afli in fata unui urias conglomerat de blocuri de pamant creat de niste fiinte asemanatoare termitelor, un bloc compact de cladiri uriase ce se ridica din nisip la inaltimi ametitoare. Ei bine, acesta este Shibam, orasul primilor zgarie nori ai lumii - Manhattan-ul desertului.

Cu secole inainte ca americanii din New York si Chicago sa ridice primii zgarie nori, Orientul Mijlociu excela, in felul sau, in constructii de acest gen. Iar Shibam-ul, oras datand inca din secolul al II-lea d.Hr., este cel care se poate mandri cu primele cladiri de pamant din istorie care au sfidat norii.

Construite exclusiv din caramizi de lut facute chiar de localnici, casele turn ale Shibam-ului se ridica la inaltimi de peste 30 de metri si au, cele mai inalte dintre ele, chiar si 11 etaje. Scopul lor, asemenea zidului care inconjoara ineditul oras, a fost acela de a apara populatia locala de triburile de beduini. Caci, da, casele sunt vechi si locuite permanent, in marea lor majoritate, de peste 500 de ani. Planul orasului a fost astfel realizat incat sa fie strabatut de strazi inguste si intortocheate, improprii pentru o caravana sau un grup mare de oameni, suficient ca sa ii faca pe potentialii atacatori sa se gandeasca bine inainte de a patrunde intr-un atare viespar. Chiar si casele par niste fortificatii strategic amplasate. Cine s-ar fi incumetat sa cucereasca peste 500 de veritabile forturi aparate de oameni inarmati pana in dinti si decisi sa isi apere familiile pana la moarte? Acesta este poate si motivul pentru care sudul Yemenului nu a fost niciodata cucerit.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.