Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Scriitorul Romulus Vulpescu a incetat din viata
1.530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simona Halep vs Serena Williams | 2014 WTA selectii
1.599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Marea Rosie la Eilat 2014
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Coada la vot - Londra, 16 Noiembrie 2014
1.502 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Duminica Floriilor (Palm Sunday) 2014 la Vatican
1.406 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  David Bowie - 8 ianuarie 1947 - 10 ianuarie 2016
1.773 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
03:31
  ningea in Bucuresti...
1.673 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Iarna placuta la Amsterdam / februarie 2012
1.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de calea
 
  Moartea suspecta a unui parcagiu din Bucuresti...
2.575 vizite - 0 comentarii
adaugat de emil
 
  Irina Petrescu-In memoriam
2.136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> News, reporter
 

 

Premiul Nobel pentru literatura 2014

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.10.2014  Adauga la favorite 1.559 vizualizari

Nota film: 4 / 5 (1 vot )
   
 
NOBEL 2014. Premiul Nobel pentru literatura i-a fost decernat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de inteles destine umane si a dezvaluit universul tarilor aflate sub ocupatie".

Juriul care a desemnat laureatul din acest an a fost alcatuit din 18 scriitori, profesori si alti membri ai Academiei Suedeze.
Patrick Modiano s-a nascut pe 30 iulie 1945, in Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatal sau era om de afaceri, iar mama sa, actrita. A studia la Lycee Henri-IV din capitala franceza, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urma a jucat un rol decisiv in viitoarea cariera a lui Modiano.

Patrick Modiano a debutat in anul 1968, cu romanul „La place de l’etoile".

Multe dintre volumele sale ulterioare au fost traduse si in limba engleza: „Les boulevards de ceinture" („Ring Roads: A Novel"), „Villa Triste (Villa Triste), „Quartier perdu(„A Trace of Malice") si „Voyage de noces" („Honeymoon). Cel mai recent roman lasant de Modiano se numeste „Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier".

Primul roman semnat de Patrick Modiano tradus in limba romana a aparut in anul 1975, la Editura Univers: „Bulevardele de centura". Ulterior, au fost traduse si "In cafeneaua tineretii pierdute", "Duminici de august" si "Dora Bruder".
Patrick Modiano a scris si carti pentru copii, dar a lucrat si alaturi de Lous Malle la filmul „Lacombe Lucien".

Autorul in varsta de 69 de ani a mai fost recompensat de-a lungul timpului cu „Grand prix du roman de l'Academie francaise", dar si cu trofeul „Prix Goncourt" pentru romanul „Rue des Boutiques Obscures".

In cafeneaua tineretii pierdute

In 2013, Premiul Nobel pentru literatura i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro, considerata „un maestru al prozei scurte contemporane", dupa cum a apreciat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinte din Suedia.

Incepand din 1901, Premiul Nobel pentru literatura este decernat in fiecare an unui autor din orice tara de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, „a produs in domeniul literaturii cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealista". Desi lucrarile individuale sunt uneori citate de Academia suedeza in comunicatul care motiveaza alegerea laureatilor, in sintagma de mai sus termenul „lucrare" se refera la intreaga opera literara a unui scriitor.

Premiul Nobel pentru literatura recompenseaza in special romancieri, eseisti, poeti si dramaturgi. Totusi, lista laureatilor include si trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson si Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) si un sef de stat (Winston Churchill, distins pentru discursurile sale politice).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.