NOBEL 2014. Premiul Nobel pentru literatura i-a fost decernat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de inteles destine umane si a dezvaluit universul tarilor aflate sub ocupatie".
Juriul care a desemnat laureatul din acest an a fost alcatuit din 18 scriitori, profesori si alti membri ai Academiei Suedeze.
Patrick Modiano s-a nascut pe 30 iulie 1945, in Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatal sau era om de afaceri, iar mama sa, actrita. A studia la Lycee Henri-IV din capitala franceza, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urma a jucat un rol decisiv in viitoarea cariera a lui Modiano.
Patrick Modiano a debutat in anul 1968, cu romanul „La place de l’etoile".
Multe dintre volumele sale ulterioare au fost traduse si in limba engleza: „Les boulevards de ceinture" („Ring Roads: A Novel"), „Villa Triste (Villa Triste), „Quartier perdu(„A Trace of Malice") si „Voyage de noces" („Honeymoon). Cel mai recent roman lasant de Modiano se numeste „Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier".
Primul roman semnat de Patrick Modiano tradus in limba romana a aparut in anul 1975, la Editura Univers: „Bulevardele de centura". Ulterior, au fost traduse si "In cafeneaua tineretii pierdute", "Duminici de august" si "Dora Bruder".
Patrick Modiano a scris si carti pentru copii, dar a lucrat si alaturi de Lous Malle la filmul „Lacombe Lucien".
Autorul in varsta de 69 de ani a mai fost recompensat de-a lungul timpului cu „Grand prix du roman de l'Academie francaise", dar si cu trofeul „Prix Goncourt" pentru romanul „Rue des Boutiques Obscures".
In cafeneaua tineretii pierdute
In 2013, Premiul Nobel pentru literatura i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro, considerata „un maestru al prozei scurte contemporane", dupa cum a apreciat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinte din Suedia.
Incepand din 1901, Premiul Nobel pentru literatura este decernat in fiecare an unui autor din orice tara de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, „a produs in domeniul literaturii cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealista". Desi lucrarile individuale sunt uneori citate de Academia suedeza in comunicatul care motiveaza alegerea laureatilor, in sintagma de mai sus termenul „lucrare" se refera la intreaga opera literara a unui scriitor.
Premiul Nobel pentru literatura recompenseaza in special romancieri, eseisti, poeti si dramaturgi. Totusi, lista laureatilor include si trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson si Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) si un sef de stat (Winston Churchill, distins pentru discursurile sale politice).