Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 1/9
1.481 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 2/9
1.292 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 3/9
1.207 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 4/9
1.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 7/9
1.108 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 8/9
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 5/9
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 6/9
943 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Maria Magdalena-Personalitati care au marcat istoria
1.794 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iasi - Pasaj Hala Centrala
1.200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Betania - Locul in care a fost botezat Iisus / Part 9/9

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 30.08.2014  Adauga la favorite 915 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Descoperirea Betania - Dincolo de Iordan

Toate cele patru Evanghelii amintesc despre Botezul Domnului, dar numai Sfantul Evanghelist Ioan specifica locul acestuia, anume, "Betania, dincolo de Iordan". Marturiile arheologice din ultimile doua decenii, confirma informatiile textelor biblice, istorisirile pelerinilor si ale istoricilor, traditiile locale ortodoxe, precum si informatiile inscrise in celebra harta-mozaic a Tarii Sfinte din biserica Sfantului Gheorghe de la Madaba din secolul al VI-lea d.Hr, trimitand la identificarea acestei asezari cu Wadi Al-Kharrar.

Nu toti cercetatorii accepta insa aceasta identificare. Unii dintre acestia sustin locatia aflata in nordul Marii Galileii sau locul de pe malul apusean al raului Iordan , in Israel, Qasr Al-Yahud.

Trebuie sa precizam faptul ca aceasta asezare, Betania, nu trebuie confundata cu localitatea omonima, situata pe partea estica a Muntelui Maslinilor, langa Ierusalim, locul unde Mantuitorul l-a inviat pe Lazar.

Intreaga regiune, pe langa faptul de a fi un posibil loc al Botezului Domnului, are multe alte semnificatii biblice. In apropiere, se crede ca Iosua i-a trecut Iordanul pe israeliti in Pamantul Fagaduintei dupa ce apele au incetat brusc sa mai curga. (Iosua 3:14-16).

De asemenea, tot aici, Sfantul Proroc Ilie a trecut raul Iordan ca pe uscat, fiind luat apoi la cer de catre un car de foc (2 Regi 2:8-11).

Din Noul Testament aflam ca Mantuitorul s-a retras la Betania, dincolo de Iordan, dupa ce a fost alungat cu pietre din Ierusalim. (Ioan 10;40).

Inca de timpuriu, pelerini crestini au vizitat Betania de dincolo de Iordan, urmand drumul ce ducea de la Ierusalim la Ierihon. Primele marturii ale acestora care descriu locul botezului Domnului dateaza din anul 333. O marturie din anul 530 spune ca acest loc era marcat de un stalp din marmura pe care era ancorata o cruce din metal.

In sec. VI, pelerinul Teodosie descrie biserica construita aici de Imparatul bizantin Anastasie I. Acesta afirma ca aceasta biserica de forma patrata a fost ridicata pe stalpi inalti pentru a permite apelor raului sa treaca pe sub lacas.

Arheologii cred ca au descoperit urme ale acestor stalpi pe care fusese construita aceasta biserica.

Mai tarziu, pelerinii fac amintesc de o mica biserica despre care se spune ca a fost construita "pe locul unde au fost puse hainele Domnului".

Asezamintele religioase de la Wadi Al-Kharrar au fost abandonate treptat, inca din vremea ocupatiei musulmane, la mijlocul sec. al VII-lea. Acesta este momentul in care pelerinii din Ierusalim nu s-au aventurat sa treaca Iordanul, asa incat au inceput sa comemoreze Botezul Domnului pe malul apusean al Iordanului, langa Qasr Al-Yehud.

Intreaga regiune a fost multa vreme o zona militara situata in apropierea granitei naturale dintre Iordania si Israel, constituita de Raul Iordan. Din acest motiv accesul oamenilor de stiinta cat si al publicului larg in acesta regiune a fost pentru o mare perioada de timp restrictionat.

Tratatul de pace dintre Iordania si Israel din anul 1994 a fost cel care a deschis calea accesul arheologilor si a oficialitatilor religiosi.

Sapaturile arheologice in regiune au inceput in anul 1996 fiind descoperite urmele a mai mult de douazeci asezaminte crestine, fantani baptismale, mozaicuri, toate datand din din perioadele romana si bizantina.

Autoritatile iordaniene au construit un drum nou, un centru pentru vizitatori si cai de acces.

Totodata a inceput constructia catorva noi biserici, dintre care cea mai importanta este Biserica Sfantul Ioan Botezatorul. Locasul de cult a fost ridicat in anul 2003 pe ruinele unei biserici din perioada bizantina. Biserica, ale caror turle au fost aurite cu sprijinul unui milionar rus, este impodobita la interior cu pictura in fresca, in stil neo-bizantin, deosebit de frumoasa.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul este deschisa pelerinilor, intrucat, din anul 2011, au fost anulate restrictiile cu privire la accesul publicul larg in intreaga regiune Wadi Al-Kharrar.

Radu Alexandru


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.