1. Daca ai intalnirea stabilita la o ora fixa nu are niciun rost sa ajungi cu o jumatate de ora mai devreme. Cel mai probabil, intervievatorul are alte lucruri de facut si s-ar simti presat de timp sa termine mai repede. Daca ajungi cu cinci minute mai repede este mai mult decat suficient.
2. Sa nu te duci cu cafeaua ta de la coffee-shopul de la coltul strazi. Este neprofesional si lipsit de respect.
3. Controleaza-ti gesturile. Nu iti atinge fata si nu te juca cu suvitele de par. Nu e o imagine prea placuta si in plus distrage atentia intervievatorului.
4. Nu astepta mai mult de 24 de ore dupa interviu pana sa trimiti o scrisoare de multumire. Si asigura-te ca este scurta si concisa. Intervievatorul nu are timp sa citeasca pagini intregi si cel mai probabil se va enerva daca o primeste o saptamana mai tarziu.
5. Evita sa trimiti scrisoarea de multumire prin posta. Trimite un e-mail, suntem in 2011!
6. Daca ti se cere sa dai un scurt test scris dupa interviu, fa-o. Indiferent ce alte lucruri mai ai de rezolvat iti faci un mare dezavantaj daca spui ca nu ai timp.
7. Sa nu vorbesti despre succesul celorlalti membri ai familiei tale. Vei da impresia ca ai obtinut celelalte locuri de munca prin intermediul lor.
8. Imaginea conteaza foarte mult. Sa nu apari cu camasa necalcata sau cu parul ud.
9. Si respiratia e un factor important. Mesteca guma inainte de orice interviu dar asigura-te ca ai scapat de ea inainte sa te prezinti in fata recruterului.
10. Sa nu lasi impresia ca nu stii ce vrei sa faci pe viitor. Vei parea „pierdut" si nimeni nu iti va acorda job-ul.
11. Nu ridica in slavi firma la care aplici pentru un loc de munca. E rusinos.
12. Daca esti intrebat ce publicatii/carti citesti nu raspunde cu niste titluri comune, pe care le citeste toata lumea. Fii creativ, vino cu nume diferite.
13. Alege-ti cuvintele cu atentie. In loc sa intrebi care este programul de lucru, mai bine intrebi cum arata o zi obisnuita in compania in care vrei sa lucrezi. Asa nu vei lasa impresia ca abia astepti sa termini programul inca dinainte de a fi inceput.
14. Nu da detalii inutile in scrisoarea de intentie. Pastreaza-le pentru interviu, nimeni nu are rabdare sa citeasca despre copilaria ta, de exemplu.
15. La subiectul emailului in care ai atasat CV-ul scrie mai mult decat doar „CV pentru job-ul X". Fii creativ, din nou!
16. Nu iti jigni adversarii care aplica pentru acelasi post de munca.
17. Daca aplici la un post de inginer nu spune ca telul tau profesional este de fapt sa fii designer vestimentar. De ce ai primi job-ul?
18. Ai grija ca inainte de interviu sa afli detalii despre compania la care aplici. Este foarte probabil sa fii intrebat ce parere ai despre felul in care se dasfasoara activitatile in cadrul ei.
19. La sfarsitul interviului pune si tu intrebari. Despre orice altceva in legatura cu postul sau compania la care aplici.
20. Nu intreba cat de usor se evolueaza in cadrul companiei. Vei lasa impresia ca iti doresti un alt post cand recruterul este interesat de a-l acorda pe acela la care ai aplicat.