Sarata-Monteoru (denumit pe scurt si Monteoru; in trecut, Fundul Saratii) este o statiune balneara situata in zona central-vestica a judetului Buzau, Muntenia, Romania, la aproximativ 14 km distanta de orasul Buzau. Localitatea apartine administrativ de comuna Merei si a fost intai cunoscuta intre localnici pentru apele tamaduitoare ale izvoarelor sarate.
Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, localitatea si terenurile din jur au fost cumparate de grecul Grigore Monteoru, care si-a luat apoi si numele localitatii drept nume de familie; acesta a exploatat cu succes zacamintele de petrol, dupa care a folosit castigurile pentru a finanta investitia intr-o statiune turistica. In perioada interbelica, la Monteoru s-a dat in folosinta o mina de petrol unicat in Europa la acea vreme. Statiunea a avut perioada de glorie pana la al Doilea Razboi Mondial, fiind distrusa dupa instaurarea regimului comunist si confiscarea proprietatii. In anii 1970, statul comunist a inceput sa faca din nou niste mici investitii in statiune, completate dupa caderea regimului si revenirea la economia de piata, de alte initiative private in domeniul turismului.
Localitatea este cunoscuta si pentru cultura Monteoru, o cultura arheologica datand din epoca bronzului, reprezentata printr-o mare asezare aflata in apropiere de marginea de est a satului de astazi, pe dealul Cetatuia.