Lorena (franceza Lorraine, germana Lothringen) este o regiune administrativa situata in nord-estul Frantei, la granita acesteia cu Belgia, Luxemburg si Germania.
Lorena are o suprafata de 23.500 km2 insemnand 4,3% din teritoriul francez. Cuprinde departamentele Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle si Vosges. Doua fluvii importante, Meuse si Mosela, isi incep cursul din aceasta regiune
1000 i.e.n. Populatii nomade din nordul Europei se asaza pe teritoriul actual al Lorenei.
60 i.e.n. Lorena era divizata intre doua teritorii celtice, cel al lui Mediomatriques in nord, cu capitala Metz si cel al lui Leuques in sud, cu capitala Toul.
52 i.e.n. Legiunile lui Iulius Caesar invadeaza Galia, marcand inceputul unei perioade de stabilitate politica si economica ce va dura aproape trei secole.
300 e.n. Dupa retragerea trupelor romane, intrega Galie este supusa valului de invazii barbare venite de peste Rin.
482 Clovis I realizeaza unitatea francilor iar regatul sau cuprindea Metz si Moselle.
561 Metz devine capitala regatului Austrasia care se intindea de la Marea Nordului pana la Marea Mediterana.
679 Puternica aristocratie din Austrasia elimina regalitatea merovingiana si plaseaza sub dominatia sa, intregul regat franc.
843 Tratatul de la Verdun. Lorena face parte din Francia de Mijloc, domeniul lui Lothar I.
855 La moartea lui Lothar, Francia de Mijloc este divizata intre fii acestuia. Ia fiinta regatul Lotharingia condus de Lothar al II-lea.
869 Dupa moartea regelui Lothar al II-lea, Lorena devine subiect de disputa intre conducatorii regatului franc de apus (Franta de mai tarziu) si cei ai regatului franc de rasarit (Germania de mai tarziu).
880 Tratatul de la Ribemont. Lorena revine in totalitate regatului franc de rasarit
925 Lotaringia este ridicata la rangul de ducat al Sfantului Imperiului Roman.
959 Lotharingia este divizata in doua ducate: Ducatul Lotharingiei Inferioare si Ducatul Lotharingiei Superioare ce va devenii Ducatul Lorena.
1532 Imparatul romano-german Carol al V-lea recunoaste o mai mare autonomie Lorenei.
1552 Regele Henric al II-lea al Frantei ocupa orasele Metz, Toul si Verdun.
1735 Tratatul de la Viena. Ultimul duce al Lorenei, Francisc, sotul Mariei Terezia, cedeaza ducatul sau fostului rege polonez Stanislau Leszczynsky (care ramasese fara tara), obtinand in schimb pentru sine si pentru urmasii sai Marele Ducat al Toscanei.
1766 Casatoria fiicei lui Stanislau, Maria Leszczynska, cu Ludovic al XV-lea, regele Frantei, care mosteneste Lorena dupa moartea socrului sau.
1789 Odata cu Revolutia, Lorena a fost impartita in patru departamente: Moselle, Meurthe, Meuse si Vosges. Eforturi sustinute de introducere a limbii franceze si de eliminare a celei germane.
1871 In urma razboiului franco-prusac, zonele lorene de limba germana si orasul Metz au fost anexate de Imperiul German in cadrul provicniei Alsacia-Lorena.
1916 Batalia de la Verdun, considerata cea mai mare si mai lunga din istoria lumii, provoaca 700.000 de victime (morti, raniti si disparuti)
1918 In urma victoriei franceze in Primul Razboi Mondial, intreaga Lorena revine in cadrul Frantei.
1940 O noua anexare a Lorenei de catre Germania Nazista.
1945 Infrangerea Germaniei in al Doilea Razboi Mondial, readuce Lorena in cadrul Frantei