Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  CUM PROTEJAM SMOCHINUL DE TEMPERATURILE MICI DE IARNA
280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne protejam si eliminam radonul din casa?
278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alunitele - cand sunt periculoase si cum le protejam?
1.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi utile despre ce bem si ce mancam pe canicula
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum te aperi de canicula
433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi si recomandari pe timp de canicula.
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Resturi alimentare
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ard peletii in soba normala
1.269 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Poti muri de cald, la propriu! Cum te aperi de canicula
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum te distrezi la plaje
116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum ne protejam de canicula

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.08.2014  Adauga la favorite 1.382 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Temperaturile mari sunt un factor care ne poate afecta puternic organismul. De aceea, este bine sa stim sa ne protejam pe cat posibil de efectele negative ale caldurii, pe timpul verii, atunci cand meteorologii anunta canicula.

Doi medici specialisti, un medic nutritionist si un medic cardiolog, au vorbit, pentru Ziare.com, despre masurile pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le ia pentru a supravietui caldurii excesive.

Hidratarea este foarte importanta atunci cand este canicula

"Primul pericol in cazul caniculei este deshidratarea, pentru ca pierdem foarte multa apa prin transpiratie. In aceste conditii, o nutritie adecvata inseamna in primul rand o hidratare adecvata. Practic, in conditiile de canicula de astazi, indicatia de doi litri nu mai este suficienta. Se merge catre doi litri si jumatate spre trei litri de lichide pe zi. Nu numai apa. Pot fi consumate si compoturi, supe de legume, iaurturi usoare, toate acestea sunt surse de lichide", a declarat, pentru Ziare.com, Eduard Adamescu, medic nutritionist la Cabinetul de Diabet Zaharat si Obezitate "Calea Mosilor" din Bucuresti.

Cata "bere rece" avem voie sa bem pe canicula

In zilele toride de vara, multi romani, aleg sa bea o "bere rece", pentru a se racori. Sfatul medicului este de a nu se depasi cantitatea dintr-o sticla sau o halba de bere.

"Mai putin recomandate sunt lichidele care contin cofeina. Cafeaua in exces sau ceaiul negru in exces nu sunt indicate in perioadele de canicula. O bere rece este permisa, dar atentie, alcoolul deshidrateaza. Berea rece numai da senzatia ca ne trece setea, dar de fapt deshidrateaza. In niciun caz nu este recomandat sa consumam bauturi spirtoase. Vinul poate fi consumat dar, atentie, doar seara si cu foarte multa apa. Alcoolul in sine deshidrateaza", a mai declarat medicul nutritionist Eduard Adamescu.

Trebuie sa consumam legume si fructe proaspete

In ceea ce priveste alimentatia, romanii trebuie sa fie foarte atenti in aceasta perioada de canicula.

"Din cauza caldurii si aportul caloric trebuie sa fie un pic mai redus si format in principal din legume si fructe. Aici nu exista indicatii precise. Dupa gustul fiecaruia. Este important sa consumam legume si fructe proaspete. Din cand in cand, iaurturi, sana, mai usoare, din cele semidegresate. Carne de pui sau de peste, dar nu in exces. De evitat grasimile, prajelile, alimentatia foarte densa din punct de vedere caloric, gen branzeturi grase, carnea de porc sau carnea tocata", a mai spus medicul Adamescu.

Ce masuri de precautie trebuie sa ia bolnavii de inima

In ceea ce priveste pacientii cu afectiuni cardio-vasculare, acestia trebuie sa fie atenti la alimentatie si medicamentatie.

"Pentru pacientii cu afectiuni cardio-vasculare, vara, caldura insuportabila este un foarte mare factor de stres. Chiar si pentru un organism sanatos. Pentru pacientii cardiaci, boala poate deveni mult mai greu de controlat daca temperaturile depasesc nivelul unui confort termic. In plus, pacientilor cu afectiuni cardio-vasculare le variaza mai mult tensiunea, iar acest lucru le poate declansa tulburari de ritm cardiac, le poate accentua fenomenele de insufiecienta cardiaca aparand un risc marit de infarct miocardic", a declarat, pentru Ziare.com, conf. univ. Luminita Iliuta, medic primar cardiolog la clinica Cardioclass.

Potrivit medicilor, atunci cand este cald afara, cei cu hipertensiune arteriala trebuie sa-si masoare mai des tensiunea pentru ca organismul se adapteaza la temperaturile exterioare ridicate prin vasodilatatie periferica si prin transpiratie. Toate aceste mecanisme scad tensiunea arteriala si daca acest efect se suprapune cu medicatia hipertensiva tensiunea va scadea prea mult si atunci va aparea ameteala. De aceea, vara, hipertensivii au nevoie de doze mai mici de medicamente. Ei trebuie sa isi monitorizeze tensiunea arteriala zilnic, iar controlul cardiologic trebuie facut la inceputul sezonului cald. Ajustarea dozelor medicamentelor se face numai la sfatul medicului specialist.

Magneziul si potasiul, minerale vitale pe canicula

Sfatul specialistilor este ca atat cei care sufera din cauza inimii cat si cei sanatosi sa consume alimente bogate in magneziu si potasiu, deoarece lipsa acestor doua minerale poate duce la tulburari cardiace.

"Prin transpiratie se pierd o sumedenie de minerale, de care organismul are nevoie, cum sunt potasiul si magneziul. Cu cat se pierde mai mult potasiu si magneziu apare o expunere mai mare la tulburarile de ritm, mai ales sub forma extrasistolelor. Pentru a evita aceste neplaceri, un om sanatos trebuie sa consume, pe timpul caniculei, cat mai multe alimente care contin magneziu si potasiu, alimente cu frunza verde, banane, rosii, kiwi, fasolea boabe. Cand sunt 40 de grade afara, un organism sanatos care transpira excesiv e bine sa ia suplimente pe baza de potasiu si magneziu", a mai declarat medicul cardiolog Luminita Iliuta.

Ce fac pacientii care sufera de varice

Si pacientii care sufera de varice trebuie sa fie foarte atenti in aceasta perioada de canicula.

"Pacientii care au varice trebuie sa fie atenti. Mersul pe jos pe caldura foarte mare este contraindicat pentru cei cu varice. Daca exista senzatia de picioare grele, la fiecare cinci minute trebuie sa se ridice sa umble prin incapere, sa faca exercitii fizice, sa nu se stea mult timp cu picioarele atarnate sau picior peste picior. Sa se evite excursiile prelungite cu avionul sau cu autocarul, imbracamintea si incaltamintea sa fie comode. Pentru cei care au varice sunt obligatorii ciorapii cu compresie graduala", a fost sfatul medicului cardiolog Luminita Iliuta.

Cat si cand stam la plaja

In ceea ce priveste orele de plaja, medicii ne sfatuiesc sa nu exageram cu statul la soare pe canicula.

"Climatul marin nu face rau nimanui dar statul la soare trebuie sa se faca, valabil pentru toata lumea, dimineata si seara, nu atunci cand soarele este cel mai puternic afara. Si cei care au afectiuni cardio-vasculare au voie sa faca plaja, dar numai doua ore pe zi, una dimineata, una dupa-amiaza. Pe plaja ne deshidratam mai mult decat in mod obisnuit asa ca atentie mare la cantitatea de lichide consumata", a fost sfatul medicului cardiolog.

Nu mai mergem la sala

Potrivit specialistilor, atunci cand este foarte cald afara, pasionatii de mers la sala ar trebui sa ia o pauza.

"Nu trebuie sa renuntam la miscare pe perioada de vara dar atentie la tipul de sport practicat. Ar trebui alese sporturi de interior sau inotul. In zilele calduroase trebuie evitat sa se depuna prea mult efort. Sa se evite ridicatul caratul de greutati mari. Mersul la sala si trasul de fiare este contraindicat in perioada temperaturilor mari", a mai declarat conf. univ. Luminita Iliuta, medic primar cardiolog la clinica Cardioclass.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.