Simpla rostire a numelui Moise aduce cu sine o varietate de imagini biblice puternice: cea cu Dumnezeu deghizat in „tufisul in flacari", deschiderea Marii Rosii, Vitelul de Aur si, mai ales, daruirea Tablelor cu cele Zece Porunci, pe Muntele Sinai.
Moise a actionat la ordinele lui Dumnezeu - el, Moise, lucrand pentru Domnul, este cel care i-a scos pe evrei din robia Egiptului, a dezlantuit cele zece pedepse asupra tarii Faraonului si a calauzit poporul ales prin desert vreme de patruzeci de ani. Istoria lui Moise, asa cum ne-o povesteste Biblia, este cu totul speciala.
Ar fi trebuit sa moara la scurt timp de la nastere, caci Faraonul Egiptului daduse ordin ca toti bebelusii evrei de sex masculin sa fie inecati de la nastere, in Nil. Yocheved, mama lui Moise, a reusit totusi sa il ascunda timp de trei luni, apoi l-a pus intr-un cos de nuiele si i-a dat drumul printre trestiile de pe Nil intru implinirea destinului. Iar Moise a fost gasit de nimeni alta decat de fiica Faraonului, care l-a salvat si l-a crescut in palatul regal nu ca pe un sclav, ci ca pe un om liber.
Moise nu este un simplu profet, cum mai sunt in Biblie, nu, el este cel ales sa transforme un popor de sclavi intr-o natiune civilizata.
In afara celor Zece Po- runci, Moise a a adus si multe regulamente legate de diferite ritualuri. Evreii sunt invatati cum sa il iubeasca pe Dumnezeu, cum sa isi iubeasca aproapele, cum sa ii iubeasca pe straini (asa cum se iubesc pe ei insisi!).
Vedem, deci, cum mesajul pe care Dumnezeu l-a transmis lumii prin Moise a fost reluat si dezvoltat de Iisus Hristos.
Cele 10 porunci - Decalogul
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6. Sa nu ucizi.
7. Sa nu fii desfranat.
8. Sa nu furi.
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.