Milos Forman - Politica si Balul Pompierilor
Balul pompierilor este ultimul film pe care Forman il realizeaza in Cehoslovacia natala. Este si primul film color si o piatra de hotar in Noul val cehoslovac.
"Exista o scena magistrala in "Balul pompierilor", filmul de tinerete al regizorului Milos Forman. La o petrecere organizata de cei mai respectabili cetateni ai unui orasel de provincie din Cehoslovacia comunista, pompierii, toata lumea mananca, bea, danseaza si se distreaza, dar, in primul rand, soarbe din priviri masa incarcata cu premiile ce vor fi extrase la tombola, obiecte pe care fiecare dintre ei le adusesera de acasa. Lucrurile merg (relativ) bine pana in clipa in care o pana de curent lasa sala de bal in intuneric. Cateva minute mai tarziu, cand se reaprinde lumina, un vuiet de uimire.
Aproape toate premiile pentru tombola au disparut. Pe masa au mai ramas doar cateva, cele mai jerpelite.
Pompierii sunt indignati si le cer celor care le-au furat sa isi recunoasca fapta si sa inapoieze lucrurile. Pentru ca nimeni nu reactioneaza, propun sa se stinga din nou lumina si, pe intuneric, hotii sa repuna premiile pe masa, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Se face bezna, iar lumina, si un nou murmur. De pe masa disparusera si cele cateva premii amarate care scapasera prima oara.
Realitatea din spatele alegoriei lui Forman a daramat comunismul si zgaltaie astazi Romania. Este vorba de incapacitatea statelor comuniste si a unora postcomuniste de a imparti just, intre membrii societatii, avutia comuna, la a carei crestere contribuie, mai mult sau mai putin, fiecare dintre ei.
In aceasta boala a sistemulu isi are originea si criza promisiunilor demagogice de marire a salariilor, care a atins apogeul in aceasta campanie electorala.
Prin impozitele si taxele pe care le platim, cei mai multi dintre noi contribuim cu cat putem la aceasta imensa tombola care este bugetul. Dar premiati sunt in final doar cei care, protejati de bezna birocratiei si a lipsei de justitie, fura mai iute.
Acum suntem exact dupa momentul aprinderii luminii. Conducatorii (pompierii) constata ca nu a mai ramas aproape nimic de impartit celor multi, pentru ca s-a furat cu nerusinare. Sau pentru ca altora li s-a dat mult mai mult decat li se cuvenea ."
Dan Cristian Turturica , 13 octombrie 2008
Filmul a intrat in competitie pentru cel mai bun film strain – Premiile Oscar, 1967. A fost selectat si in competitia Festivalului de Film de la Cannes, in 1968, dar festivalul a fost anulat din cauza evenimentelor din mai, din acel an.
Membrii detasamentului de pompieri dintr-un orasel de provincie organizeaza o petrecere grandioasa, cu prilejul aniversarii fostului lor sef. Din pacate, nimic nu se desfasoara conform planului initial, fie din pricina furtului premiilor de tombola, fie pentru ca participantele la concursul de frumusete nu sunt tocmai frumoase.