Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria insulei Ada Kaleh
1.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.961 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
733 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ruinele scufundate din Japonia - Enigme ale istoriei
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.550 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
1.884 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.627 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria insulei Kos

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.07.2014  Adauga la favorite 843 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Linga Golful Gokova, in regiunea Egeea de Sud, pe o suprafata de 287.2 km2 se gaseste insula greceasca Kos. Insula este parte componenta a unui lant muntos, care pe parcursul timpului, din cauza cutremurelor, s-a separat printr-o prapastie imensa si vulcanul Nisyros. Printre acesti munti se numara Kalymnos si Kappari. Pe linga diversitatea rocilor, pe care le-au cercetat specialistii de-a lungul timpului, acestia au mai gasit si o multime de resturi fosile ale animalelor, printre care: hipopotami, cai, elefanti etc. Cele mai remarcabile descoperiri, se pastreza astazi in Muzeul de Paleontologie al Universitatii din Atena.

Precum se stie, insula Kos este marginita de apele Marii Egee, iar aceasta presupune o plaja imensa, intotdeauna vizitata de localnici si turisti. Dintre industriile cele mai dezvoltate ale insulei, fara indoiala ca, turismul este cea mai profitabila si cea mai dezvoltata. Pe linga turism, localnicii sunt implicati intr-un amplu proces de modernizare a agriculturii, aceasta fiind, la fel, una dintre ramurile aducatoare de profit ale economiei. Printre cele mai adaptate la conditii si cele mai profitabileculturi sunt strugurii, smochinele, migdalele, maslinele, si rosiile, iar dintre cereale: graul si porumbul.

Insula are un trecut istoric bogat, cu nuante din mitologia romana, care mentioneaza ca insula fusese vizitata de insusi Hercule. Tot sursele mentioneaza ca un grup de ostasi dorieni au participat la razboiul Troiei, invadind-o, pentru a forma in secolul al 11-lea i.Hr, o colonie a Dorienilor. In timp, insula s-a facut cunoscuta pentru vinurile sale exceptionale, iar mai apoi, Aristotel (384 i.H-322 i.H) mentioneaza despre tesaturile din matase efectuate de catre femeile de pe insula, articolele de imbracaminte fiind realizate in fabrici mari, de catre femeile-sclavi.

Culmile prosperitatii sale, Kos le-a atins in perioada elenistica, locul fiind utilizat in calitate de avanpost naval pentru supravegherea Marii Egee. Kos era totodata si spatiul cu menire educativa, pentru ca aceasta era statiunea in care decurgeau lectiile de educatie pentru copiii lui Ptolemeu(Hipocrate, Apelles, Philitas, Teocrit). In secolul XIV, orasul Kos se dezvolta accelerat, devenind unul dintre cele mai mari centre comerciale si culturale ale Marii Egee. Strabon, mentiona in scrierile sale din perioada respectiva ca, Mitridate a fost trimis la Kos, cu scopul de a-i aduce reginei Cleopatra a Egiptului, tot aurul pe care aceasta l-a depozitat si l-a pastrat un timp indelungat acolo.

Insula n-a apartinut dintotdeauna Grecia. Intemperiile vremii au facut-o sa devina “trofeul" multor culturi . Initial, aceasta a fost proprietatea venetienilor, dar, in scurt timp, acestia au cedat-o cavalerilor din Rhodos. Peste doua secole, in 1523, acestia s-au confruntat cu invazia Imperiului Otoman, fapt ce i-a determinat sa o cedeze lor. Abia la inceputul secolului XIX, Imperiul Otoman a cedat acest teritoriu Italiei. Dupa Batalia de la Kos, insula revine Germaniei, ca in anul 1947 sa o cedeze, in sfirsit, definitiv, Greciei.
Inca din cele mai vechi timpuri, Piata Municipala din Kos, a fost considerata una dintre cele mai mari de acest fel din oras. Initial, aceasta avea functia de centru comercial si era locul de reuniune a multor locuitori din Kos, ea mai fiind numita “Inima orasului". Dimensiunile pietei erau de 300 m lungime si 50 m latime. Cu timpul, constructia a fost extinsa la est, in partea de nord s-a constuit o intrare cu un stil arhitectural inedit, dar cutremurele de pamint care au avut loc de-a lungul istoriei, au avut efecte devastatoare pentru constructie. In sudul pietei, la inceputuri, exista un edificiu cu o cupola rotunjita, precum si un atelier, vadit destinat muncilor istovitoare si anume producerea cernelii. Este de remarcat ca, in timp, cercetatorii au descoperit aici adevarate comori, sub forma de monede, opere de arta, etc. Se zvoneste, totodata, ca locurile ar fi bintuite de mistere si fenomene inexplicabile. Aceasta, dupa ce un tinar de aproximativ 20 de ani, care se presupune ca se afla acolo, a disparut intr-un mod inexplicabil, nefiind gasit nici pina in prezent.

Orasul Kos este un centru cultural al insulei, care se remarca printr-o arhitectura ampecabila, persistind cladirile albe, hotelurile si restaurantele. Cluburile de noapte nu sunt intr-un numar foarte mare, dar cele existente, formeaza o regiune in oras, numita "barstreet", ceea ce in traducere ar insemna "strada barurilor". Orasul se mindreste cu o fortareata care dateaza din sec. XIV si se presupune ca a fost construita de catre Cavalerii Sfantului Ioan din Rhodos, chiar la inceputul secolului. De asemenea, legendele spun ca acesta ar fi locul nasterii celebrului Hippocrates, iar in centrul orasului, veti putea admira un templu, in care, conform spuselor, acesta si-a facut studiile. Vizitind oraselul Kos, veti observa mai multe constructii in cinstea “parintelui medicinii", adica a lui Hippocrates. Spre exemplu, este vorba despre Institutul International in numele lui Hippocrates, sau Muzeul lui Hippocrates. In apropiere de aceste monumente, veti observa ruinele, care prezinta o valoare inestimabila pentru localnici. Aceste ruine fusese cindva locasul in care Herodicus ii preda lui Hippocrates medicina.

Din cele mai vechi timpuri, Kos a fost cunoscuta drept una dintre cele mai fierbinti zone de croaziera din Europa. Unii turisti, vin special pentru a face iahting. Majoritatea serviciilor de iahting, sau plimbarile cu catamaranul sunt furnizate de Yachting Istion, acestia asigurind o navigatie ideala, cu tot confortul: combustibil, ambarcatiuni, WC-dusuri, pompa de canalizare, etc. Pe linga aceste comoditatti, turistii vor fi indrumati, propunindu-se anumite itinerarii de navigatie de la insula Kos spre celelalte insule invecinate, sau spre anumite zone ale coastei Turciei. Asadar, nu ratati o plimbare cu catamaranul, care va va lasa amintiri nemaipomenite pe mult timp.

Insula Kos, este una dintre cele mai dezvoltate ale Greciei, de aceea, ar fi posibil sa rivalizeze la capitolul turism si monumente istorice, doar cu Rhodos, o alta insula, considerata, pe buna, dreptate, cea mai populara. Arhitectura insulei Kos este, indiscutabil, una moderna, dar, in ciuda acestui fapt, Kos pastreaza o multime de cladiri antice romane. Printre acestea se numara si Casa Romana, unul dintre cele mai luxoase conacuri ale culturii romane, care s-au pastrat pina in prezent. Monumentul se gaseste in partea de vest a orasului Kos si pastreaza in sine o gama larga de obiecte valoroase precum: fresce, sculpturi, mozaicuri etc. Acestea sunt peste tot in conac. Unele camere, veti fi placut impresionati sa le gasiti pavate cu marmura, ceea ce le confera un stil burghez, luxos si, totodata, rafinat. Unele statui, care dateaza inca din perioada elenistica, au fost scoase din conac, fiind expuse in Muzeul din Kos. Daca doriti sa vizitati conacul, atunci grabiti-va s-o faceti intre orele diminetii si dupa amiezii (pina la orele 15),in fiecare zi, cu exceptia celei de luni,cind conacul este inchis pentru vizitelor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.