Animal Farm (1999)
Nota IMDB:7,2
Regizori:Joy Batchelor,John Halas
Scenaristi:Joy Batchelor,John Halas,Joseph Bryan
Genul:Animatie / Drama
Parabola inspirata de romanul lui George Orwell, despre coruptie, tradare si inceputurile comunismului in Rusia post-revolutionara.
La Manor Farm, animalele se revolta impotriva oamenilor care le trateaza cu cruzime si ii alunga, devenind stapane pe domeniu si pe propria soarta.
Nu peste mult timp, insa, porcul Napoleon - conducatorul revolutiei - prinde gustul puterii si incepe sa-si chinuie fostii aliati, transformandu-i in umili supusi, fiindca "toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele".
1. Tot ce merge si are doua picioare este dusman.
2. Tot ceea ce merge pe patru labe sau are aripi este prieten
3. Animalele nu trebuie sa foloseasca imbracaminte
4. Nici un animal nu trebuie sa doarma intr-un pat
5. Nici un animal nu trebuie sa bea alcool
6. Nici un animal nu va maltrata un alt animal
7. Toate animalele sunt egale .
Incet incet aceste percepte vor disparea unul cate unul, pana cand va ramane ultimul, dar modificat :
- Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale ca celelalte .
Romanul:
Ferma animalelor este un roman scris de George Orwell. Publicat in Anglia in 17 august 1945, cartea reflecta evenimentele care au dus la si din perioada numita era lui Stalin (1927–1953) inainte de al Doilea Razboi Mondial.
Romanul critica nu numai coruperea revolutiei pe care conducatorii ei o practica, dar si modul in care indiferenta, rautatea, ignoranta, lacomia si miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. In timp ce acest roman infatiseaza conducatorii corupti ca fiind un defect al revolutiei (si nu revolutia insasi), arata si modul in care ignoranta si indiferenta posibila fata de problemele din cadrul unei revolutii pot permite sa se intample orori daca nu se face o trecere calma catre un guvern al clasei muncitoare.
Animalismul este o oglindire prin alegorie a Uniunii Sovietice, mai ales intre anii 1910 si 1940, dar si evolutia modului in care au practicat-o revolutionarii si guvernul din Rusia. Acest termen a fost inventat de mult respectatul porc Seniorul cel batran. Porcii Snowball, Napoleon si Squealer adapteaza ideile Seniorului cel batran sub forma unei asa-zise filozofii, pe care o numesc Animalism.
La scurta vreme, Napoleon si Squealer incep sa se rasfete cu vicii si obiceiuri umane (consumul de alcool, dormitul in pat, schimbul de marfuri). Squealer primeste sarcina de a modifica Cele Sapte Porunci pentru a legitima aceasta umanizare, care reprezinta optimizarea teoriei comuniste de catre guvernul sovietic pentru a o face mai degraba o reformare a capitalismului decat un substitut al acestuia.
Orwell, fiind un socialist democrat si membru al Partidului Independent al Clasei Muncitoare timp de multi ani, l-a criticat pe Iosif Stalin si a suspectat Stalinism-ul de la Moscova dupa experientele sale cu NKVD in timpul Razboiului Civil Spaniol. Intr-o scrisoare catre Yvonne Davet, Orwell a descris Ferma animalelor ca fiind romanul sau "contra lui Stalin".
Titlul original era Ferma animalelor: O fabula, insa editorii din Stalele Unite au renuntat la O fabula in editia din 1946. Dintre toate traducerile din timpul vietii lui Orwell, numai Telugu a pastrat titlul original. Alte variante ale titlului includ: O satira si O satira contemporana.
Orwell a facut sugestia ca traducerea in franceza a titlului sa fie Union des republiques socialistes animales, amintind de numele francez al Uniunii Sovietice, Union des republiques socialistes sovietiques, care se abreviaza URSA, ceea ce inseamna "urs" in latina.
Revista Time a ales cartea ca fiind una dintre cele mai bune 100 de romane scrise in limba engleza (intre 1923 si 2005) la numarul 31 pe lista celor mai bune romane din secolul XX. A castigat un Premiul Hugo retrospectiv in 1996 si este inclusa intre Marile carti ale Occidentului.
Distributie;
Joy Batchelor
John Halas