AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Vedete
ABBA a fost o formatie suedeza de muzica pop activa din 1972 pana in 1982. Cvartetul era format din muzicienii Benny Andersson si Bjorn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad si Agnetha Faltskog. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale intre mijlocul anilor 1970 si inceputul anilor 1980. Titulatura formatiei este un acronim, provenind de la initialele prenumelor celor patru protagonisti.
Grupul a vandut peste 370 de milioane de inregistrari. ABBA a fost de asemenea primul grup pop din Europa continentala care s-a bucurat de mare succes in clasamentele lumii anglofone (in principal in Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Australia si Noua Zeelanda), iar ca urmare a popularitatii sale enorme li s-au deschis apoi si usile scenelor Europei continentale
Inainte de a se forma faimosul grup pop care a dominat artistic anii '70, fiecare dintre cei patru componenti s-a afirmat in viata muzicala: Bjorn cu Hootenanny Singers la inceputul anilor '60, Benny ca lider la The Hep Stars, Agnetha inregistra din 1967, avand deja la activ cateva hit-uri, iar Anni-Frid isi construise o cariera solistica, in parte si cu ajutorul lui Benny, alaturi de care se afla din 1970.
In 1967, Bjorn si Benny au realizat prima lor melodie, iar spre sfarsitul anului au stabilit un parteneriat ca si compozitori. Tot in aceasta perioada Benny a parasit grupul The Hep Stars in timp ce Hootenanny Singers devine o formatie doar de studio. Cel care avea sa devina managerul formatiei ABBA a fost Stig Anderson, care a contribuit si la scrierea versurilor multora dintre hit-urile formatiei ABBA in perioada primilor ani de cariera. In primavara anului 1969, Bjorn si Benny le-au cunoscut pe Agnetha Faltskog si Anni-Frid Lyngstad. Odata cu aparitia lui Benny si Bjorn ca duo pe disc si in spectacole, cu cele doua fete aparand ca back-up vocal, ideea cvartetului incepe sa prinda viata.
In 1975 a fost lansat albumul ABBA, cuprinzand hiturile: I do, I Do, I Do, I Do, I Do; S.O.S.; Mamma Mia. In Australia grupul devine extrem de popular, albumul fiind pe locul 1 luni de zile. Filmul ABBA - The Movie, turnat in cursul turneului in Australia, detine pana in ziua de azi recordul de audienta, cu 54% de spectatori din intreaga populatie.
1976 este anul in care ABBA a fost declarata una din cele mai populare formatii din lume. Cel de-al 4-lea album al formatiei, Arrival, a fost finalizat la sfarsitul anului 1976, si cuprinde hiturile: Fernando; Dancing Queen; Money, Money, Money; Knowing me, knowing you. In 1977, ABBA a efectuat un mare turneu mondial si doi ani mai tarziu canta in Statele Unite. Discurile single si albumele se succed intr-o cursa ametitoare, in aprilie 1977, Dancing Queen devine numarul 1 in Marea Britanie.
Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decat cele ale companiei de autoturisme, Volvo.
In 1977, a apaute The Album, printre piese numarandu-se si piesele: Eagle; Take a Chance on Me; The name of the game si Thank you for the music
Succesele enorme au fost si cauza destramarii grupului. Dupa multi ani de convietuire, Benny si Frida se casatoresc in 1978, pentru a divorta in februarie 1981, trei ani mai tarziu. Celalalt cuplu, Bjorn si Agnetha, casatoriti in 1972, divorteaza in 1979. Unul dintre motive a fost ambitia solistica a fetelor.
In primavara anului 1978, formatia a sustinut o campanie promotionala in SUA, unde melodia Take a Chance on Me s-a clasat pe locul 3. A urmat lansarea celui de-al saselea album, Voulez-Vous, ce contine melodiile I Have A Dream si Chiquitita. In toamna anului 1979, a aparut single-ul Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). In aceeasi perioada a avut loc turneul din Canada, SUA. si Europa.
Spre sfarsitul anului 1979 apare si compilatia Greatest Hits - volumul 2, care devine un mare succes international. Turneul sustinut in Japonia, in martie 1980, va fi pentru formatia ABBA ultimul concert live. In urmatoarea jumatate a anului va fi inregistrat urmatorul album al formatiei, Super Trouper, ce contine hitul The Winner Takes It All. Spre sfarsitul anului apare cel de-al optulea album, 'The Visitors, melodia One of us fiind considerata cel mai mare hit al albumului. Spre sfarsitul anului 1982, ABBA decide sa ia o pauza, mentionand ca revenirea lor ar putea avea loc peste cativa ani, ceea ce nu s-a intamplat.
Agnetha si Frida si-au incercat cariera solo, iar Benny si Bjorn s-au retras ca autori. Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 si pana in 2002, au fost realizate mai multe compilatii care s-au vandut foarte bine.
ABBA a ramas un nume legendar al muzicii pop mondiale, inscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodica, perfectiunea orchestratiilor si carisma celor patru au fost componentele dominante ale retetei uriasului succes. In 2001, albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformuleaza mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al carui repertoriu se reediteaza continuu.