Arkansas este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, considerat a face parte din zona din sudului acestora. Devenit stat la 15 iunie 1836, ca cel de-al douazeci si cincilea stat al Uniunii, statul Arkansas a fost precedat organizatoric de entitatea teritorial administrativa numita Teritoriul Arkansas (in engleza, Arkansas Territory) care a fost un teritoriu organizat al Statelor Unite, care a fiintat intre 4 iulie 1819 pana la data admiterii in Uniune.
Arkansas se invecineaza cu alte sase state ale Uniunii, cu Oklahoma si Texas, la vest, cu Louisiana, la sud, cu Mississippi si Tennessee, la est, respectiv cu Missouri, la nord, avand granita sa estica definita in majoritatea sa de fluviul Mississippi. Geografia statului este diversa, variind de la zone montane, asa cum sunt muntii Ozarks si Ouachita Mountains pana la zonele joase aflate de-a lungul Mississippi River. Cel mai mare oras si capitala statului este Little Rock.Fluviul Mississippi formeaza mare parte din limita estica a Arkansasului, cu exceptia tinuturilor Clay si Greene unde Raul Sf. Francisc fomeaza granita vestica a asa-numitului Calcai Missouri, si in zeci de locuri in care cursul fluviului Mississippi s-a modificat fata de pozitia sa specificata official. Arkansas se invecineaza la sud cu Louisiana, la nord cu Missouri, la est cu Tennessee si Mississippi, si la vest cu Texas si Oklahoma.
Zona joasa din sud este cunoscuta dupa principalele ei componente, Delta si Marea Prerie. Delta Arkansas este o zona plata cu soluri aluviale formate de inundarile repetate produse de raul Mississippi. Mai departe de rau, in portiunea sud-estica a statului, Marea Prerie consta dintr-un peisaj mai deluros. Ambele sunt regiuni agricole fertile.
Regiunea Deltei este taiata de o formatiune geologica denumita Crowley's Ridge. O banda ingusta de dealuri, Crowley's Ridge se ridica de la 75 la 150 m peste campia aluviala din jur si strajuieste multe dintre orasele importante din estul Arkansasului.
Arkansasul de nord-vest face parte din Platoul Ozark ce include Muntii Boston, la sud se afla Muntii Ouachita si aceste regiuni sunt despartite de raul Arkansas. Toate aceste lanturi muntoase fac parte din regiunea muntoasa interioara din SUA, singura zona muntoasa aflata intre Munti Stancosi si Muntii Apalasi Cel mai inalt varf din stat este varful Magazine din Muntii Ozark, cu o altitudine de 839 m peste nivelul marii.
Buffalo National River, una din atractiile ce i-au adus Arkansasului porecla de Statul Natural.
In Arkansas se afla numeroase pesteri, cum ar fi Pesterile Blanchard Springs. Este singurul stat american din care se extrage diaman (in apropiere de Murfreesboro).
Numeroase zone protejate, ca parcuri nationale, se afla in Arkansas. Printre acestea se numara
Monumentul National Arkansas Post de la Gillett
Buffalo National River
Situl istoric national Fort Smith
Parcul National Hot Springs
Situl istoric national Liceul Central Little Rock
Parcul Militar National Pea Ridge
Drumul istoric al lacrimilor trece si el prin Arkansas
Primul european care a ajuns in Arkansas a fost exploratorul spaniol Hernando de Soto la sfarsitul secolului al XVI-lea. Arkansas este unul din statele formate pe teritoriul cumparat de la Napoleon Bonaparte cu ocazia Achizitiei Louisianei. Printre popoarele amerindiene care traiau in Arkansas inainte de venirea europenilor se numarau Quapaw, Caddo, si Osage. In procesul de impingere a lor spre vest, Cele cinci triburi civilizate au trait in Arkansas in perioada cand acesta era teritoriu.
Teritoriul Arkansaw a fost organizat la 4 iulie 1819, si la 15 iunie 1836, statul Arkansas a fost admis in Uniune ca al 25-lea stat si al 13-lea stat sclavagist. In zona deltei a inceput sa se cultive bumbac, si aici au fost tinuti si cei mai multi sclavi afroamericani. In alte zone, se practica agricultura de subzistenta in ferme mici.
Arkansas a jucat un rol important in sustinerea Texasului in razboiul sau de independenta impotriva Mexicului, trimitand trupe si ajutor material in Texas pentru a sustine razboiul. Proximitatea orasului Washington de granita cu Texas a implicat acest oras in Revolutia Texana din 1835-36.
Dupa inceputul razboiului americano-maxican in 1846, Washington a devenit un punct de intalnire pentru trupele de voluntari. Governatorul Thomas S. Drew a dat o proclamatie prin care a cerut statului sa dea un regiment de cavalerie si un batalion de infanterie pentru armata Statelor Unite. Zece companii s-au format aici, alcatuind primul Regiment de Cavalerie al statului Arkansas.
In est, in Delta Mississippi, au fost cele mai mari plantatii de bumbac, unde munceau sclavi adusi de proprietarii de plantatii sau importati din alte zone mai nordice. Inaintea razboiului civil, in 1860, erau 111.115 sclavi negri, putin mai mult de 25% din populatia statului
Arkansas a refuzat sa se alature Statelor Confederate ale Americii pana cand Presedintele Statelor Unite Abraham Lincoln a cerut trupe pentru a raspunde la atacul fortelor confederate de la Fort Sumter, Carolina de Sud. Statul Arkansas s-a separat de Uniune la 6 mai 1861 si a fost apoi scena a numeroase batalii pe scara mica din timpul razboiului civil american.
Conform Legii Reconstructiei Militare, Congresul a reprimit Arkansasul in Uniune in luna iunie 1868. Legislativul Reconstructiei a dat vot universal pentru barbati si a infiintat un sistem educational public. Dupa mai multi ani, pe masura ce democratii au inceput sa recapete puterea politica, legislativul a adoptat o noua constitutie in 1874.
In 1874, razboiul Brooks-Baxter, o lupta politica intre diverse factiuni ale Partidului Republican, s-a desfasurat la Little Rock si in cadrul guvernului statului. Ea a fost rezolvata doar cand Presedintele Ulysses S. Grant i-a ordonat lui Joseph Brooks sa isi imprastie militantii.
Dupa Reconstructie, in Arkansas au inceput sa vina din ce in ce mai multi imigranti. Intai, au venit oameni recrutati pentru munci agricole in zona Deltei. Imigratia a continuat si in primele decenii ale secolului al XX-lea. Multi chinezi, italieni, sirieni si est-europeni sositi au facut din Delta Mississippi cea mai diversa zona a statului. In plus, unii negri au venit in aceasta zona din cauza oportunitatile de dezvoltare a zonei si deoarece aveau sansa de a fi proprietari de pamant. Chinezii si italienii au parasit muncile agricole rapid. Multi chinezi au devenit negustori de succes in micile orase si si-au trimis copiii la colegiu.[12]
Constructia de cai ferate a permis mai multor fermieri sa isi distribuie produsele pe piata si a dus la dezvoltarea mai multor parti ale statului. In cativa ani de la sfarsitul secolului al XIX-lea, de exemplu, populatia localitatii Eureka Springs din tinutul Carroll a crescut la 10.000 de oameni, devenind destinatie turistica si al patrulea oras al statului.
Bill Clinton al 42-lea Presedinte al Statelor Unite, s-a nascut in statul Arkansas
Spre sfarsitul anilor 1880, inrautatirea situatiei agriculturii a incurajat miscari populiste, care au dus la crearea unor coalitii interrasiale. In anii 1890, democratii din Arkansas au avut dificultati in a se mentine la putere si au imitat alte state din Sud, adoptand legi si amendamente constitutionale care au privat de drepturi electorale pe negri si pe albii saraci. In 1891, legislativul statului a adoptat o lege prin care se instituia un test obligatoriu de alfabetism, stiut fiind ca multi negri si unii albi aveau sa fie exclusi de la vot, intr-un moment cand 25% din populatie nu stia sa scrie si sa citeasca. In 1892 constitutia statului a fost amendata prin includerea unei taxe electorale si a unor cerinte privind rezidenta, ceea ce a afectat dreptul electoral al saracilor. Pana in 1900, Partidul Democrat a extins utilizarea alegerilor primare pentru albi, eliminand si mai mult negrii din procesul politic, intrucat toata competitia electorala se desfasura in alegerile primare. Statul a fost unul cu partid unic multe decenii.
Intre 1905 si 1911, Arkansas a inceput sa primeasca un aflux de imigranti germani, slovaci si irlandezi. Germanii si slovacii s-au asezat in partea estica a statului, in prerie, iar irlandezii au format mici comunitati in zona de sud-est. Germanii erau mai ales catolici, iar slovacii luterani. Irlandezii erau protestanti din Ulster, Irlanda de Nord, Regatul Unit
Dupa cazul Brown v. Topeka Board of Education din 1954, Cei noua de la Little Rock au adus Arkansasul in atentia tarii cand guvernul federal a intervenit pentru a-i apara pe elevii afroamericani care incercau sa studieze la un liceu din capitala statului Arkansas. Governatorul Orval Faubus a ordonat Garzii Nationale sa-i ajute pe segregationisti sa impiedice noua elevi afroamericani sa se inscrie la Liceul Central din Little Rock. Dupa ce a incercat de trei ori sa-l contacteze pe Faubus, Presedintele Dwight D. Eisenhower a trimis 1.000 de soldati ai Divizei 101 Aeropurtate sa-i escorteze si sa-i protejeze pe elevii afroamericani la intrarea in scoala la 25 septembrie 1957. Sfidand hotararile judecatoresti federale in favoarea integrarii, guvernatorul si primaria Little Rock au inchis liceele pana la sfarsitul anului scolar. Pana in toamna lui 1959, segregatia rasiala a fost eliminata din liceele din Little Rock.[14]
Bill Clinton, al 42-lea Presedinte al Statelor Unite, s-a nascut in Hope, Arkansas. Inainte de a fi presedinte, Clinton a fost timp de doisprezece ani guvernator al statului Arkansas.