Zanzibar este un arhipelag de langa coasta de est africana, fiind alcatuit din insula principala cu acelasi nume (Zanzibar sau Unguja se citeste Unguudsa) avand suprafata de 1.658 km² si in nord insula Pemba cu 984 km².
Zanzibar este un teritoriu autonom ce apartine de Tanzania fiind compusa din Tanganika si Zanzibar. Capitala a preluat denumirea insulei principale - Zanzibar City fiind renumita pentru orasul vechi, Stone Town.
Populatia insulei numara in anul 2000 aproape un milion de locuitori, fiind alcatuita din africani, indieni, persi si arabi. Din punct de vedere religios 98 % sunt musulmani, limba oficiala fiind kisuaheli sau swahili, o limba din familia bantu (orginara din regiunea Congo) foarte raspandita in Africa de est. Mai exista o minoritate de cca 10 000 de Kharidjiten (popor cu care au fost conflicte la alegerea califului). Problemele si conflictele politice din Zanzibar sunt generate de tendinta araba de a constitui un stat islamic independent de Tanzania.
Primii care au sosit pe insula au fost negustorii arabi prin secolul VIII, ei denumind coasta insulei bar des zandj (coasta omului negru), prin arabi extinzandu-se si religia islamului pe insula. Datorita necesitatii de comunicare a negustorilor arabi si locuitorii insulei ia nastere o limba noua suaheli (sahil = arab: coasta), care este un amestec dintre limba araba si o limba africana, la care se adauga ulterior fragmente din limba engleza. La sosirea lui Vasco da Gama (28 ianuarie 1499) existau deja asezari arabe pe insula, ca si relatii comerciale cu India.
In 1503 sosesc portughezii care intemeiaza un centru comercial pe insula, distrugand relatiile comerciale musulmane.
La sfarsitul secolului XVII portughezii pierd controlul asupra regiunii, in Zanzibar infiintandu-se un sultanat cu centrul in Oman. Comertul decade si apare comertul cu sclavi care dureaza mai multe secole, Zanzibarul si Madagascarul numarandu-se printre centrele importante a comertului cu sclavi si fildes din Oceanul Indian. Din 1818 incep sa se cultive masiv mirodenii (cuisoare) sub dominatie musulmana care continua comertul cu sclavi si arme de foc. Din 1698 dinastia din Oman construieste cladiri din piatra si o fortareta, arabii preluand rolul de conducatori ai insulei.
La inceputul secolului XIX tranzactia cu sclavi atinge cifre intre 6 000 si 10 000 de sclavi vanduti pe an ce reprezenta 75 % din numarul de locuitori ai insulei. Pana in 1870 sultanatul din Zanzibar s-a extins pana la Lacul Tanganyika iar dupa moartea lui Sayyid Sa‘ids (1856), sultanatul va fi impartit.
In 1883 este contruit un far si va fi electrificat palatul sultanului. Din anul 1886 o delegatie germano-engleza stabilesc granitele Zanzibarului pe continentul african. Sultanatul din Zanzibar devine tot mai mic si in 1890 insula Zanzibar si Perma devin protectorat britanic. La 10 decembrie 1963 are loc declaratia de independenta a Zanzibarului eliberat de sub colonialismul britanic, ulterior urmand o revolutie ce a dus la desfiintarea sultanatului.