Capitala a landului federal Saxonia, Dresda este situata pe malurile raului Elba, la o distanta de 205 km fata de Berlin, 152 km fata de Praga si 461 km fata de Viena. Cu o suprafata de aproximativ 330 km², este considerat al patrulea oras din Germania si mai bine de 60% din teritoriu este reprezentat de paduri si spatii verzi incluzand 4 rezervatii naturale, 12 zone de conservare a peisajului si 110 monumente naturale si elemente de peisaj protejate.
Faima orasului Dresda este strans legata de traditia muzicala, iar corul de baieti Dresdner Kreuzchor este recunoscut la nivel international de mai bine de 500 de ani. Festivalul de muzica ce se desfasoara anul la sfarsit de mai, sau la inceputul lunii iunie, atrage milioane de turisti dornici sa redescopere operele lui Weber, Wagner sau Strauss. Pe langa muzica si arta, inca din perioada baroca Dresdei i s-a dus faima ca fiind locul in care multe inventii si idei creative sau inovative au luat nastere, precum: primul portelan realizat in Europa (portelanul de Meissen), prima cale ferata construita pe distante lungi, prima bere germana Pilsener, filtrul de cafea, aparatul de fotografiat SLR, tubul de pasta de dinti sau apa de gura.
Frumusetea nemargninita a orasului l-a determinat pe scriitorul german Erich Kastner sa descrie Dresda ca fiind "o triada compusa din istorie, arta si natura", si cu siguranta o vizita in Dresda va va asigura o calatori prin intreaga istorie a Saxoniei. In ciuda distrugerilor suferinte in timpul celui de-al doilea razboi mondial, orasul vechi din Dresda si-a pastrat si redobandit armonia arhitecturala de dinainte de razboi, iar cele mai impresionante simboluri si obiective turistice ale sale sunt:
Theaterplatz
Casa operei Semper (Semperoper) din Theaterplatz cunoscuta initial drept Hoftheater, a fost construita in perioada 1871 - 1878 dupa planurile lui Gottfried Semper, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri de teatru ale secolului al 19-lea si fiind totodata si singurul teatrul din Germania care poarta numele propriului arhitect. Cladirea operei a fost distrusa in totalitate in anul 1945 si redeschisa 40 de ani mai tarziu in 1985, fiind reconstruita cu o atentie deosebita asupra detaliilor arhitecturale. De-a lungul timpului casa operei a fost martora multor evenimente si premieri muzicale, iar in prezent orchestra de stat din Dresda, una dintre cele mai renumite orchestre din lume, isi sustine concertele in minunata Semperoper.
Zwinger
Se prezinta sub forma unui somptuos interior al unei fortarete medievale, a fost realizat intre 1710 si 1738 la dorinta regelui Augustus cel Puternic (Friedrich Augustus I) de catre arhitectul Matthaus Daniel Poppelmann si de catre sculptorul Balthasar Permoser. Daca proiectul initial prevedea constructia unei orangerii si a unei piete destinata festivalurilor, cu timpul numeroase opere de arta au decorat pavilioanele si galeriile acestui complex de cladiri faimos, conceput in stilul baroc. Fantana Nymphenbad atrage atentia oricarui turist, iar coroana, vulturul si stema sunt intruchiparea stilizata a regelui Augustus cel Puternic. Pavilionul Glockenspiel (denumit astfel dupa clopotele din portelan Meissen, aduse in 1936) gazduieste cea mai mare colectie de portelanuri din lume.
Residenzschloss
Palatul regal a fost construit la sfarsitul secolului al 15-lea pe ruinele unui fost castel medieval si prezinta o superba fatada neorenascentista, Hausmannsturm inalt de 100 m fiind cel mai vechi turn al palatului.
Hofkirche
Biserica catolica este catedrala diecezei Dreda-Meissen si a fost construita la mijlocul secolului al 18-lea de catre arhitectul italian Gaetano Chiaveri sub forma unei basilice cu trei nave si cu patru capele. Turnul inalt de 83,5 m prezinta o frumusete aparte, iar interiorul luxos al bisericii include o orga realizata de maestrul saxon Gottfried Silbermann, si tot in interior se gaseste si cripta in care a fost ingropata inima lui Augustus cel Puternic.
Bruhlsche Terrasse
In secolul al 18-lea, Bruhlsche Terrasse reprezenta de fapt imensa gradina privata a ministrului Heinrich von Bruhl, al carui nume il poarta si astazi. Un secol mai tarziu, terasa s-a transformat intr-un superb loc de promenada accesibil oricui, si ofera o incantatoare panorama catre fosta cladirea a parlamentului, catre Frauenkirche si catre Academia de Arta. Pe malurile Elbei din imediata apropiere, sta ancorata cea mai veche flota de vapoare din lume, unele dintre vase avand si peste 100 de ani vechime, fiind perfect functionale.
Frauenkirche
Denumita de localnici si Clopotul de Piatra, se afla in piata Neumarkt si este cea mai importanta biserica protestanta, fiind construita intre anii 1726 -1743 dupa schitele lui George Bahr. Distrusa in urma bombardamentelor din anul 1945, biserica a fost reconstruita 60 de ani mai tarziu, folosindu-se un numar mare de bucati de marmura recuperate dintre daramaturi.
Altmarkt sau Piata Veche
Altmarkt sau Piata Veche reprezinta cea mai veche piata din Dresda si aici se organizeaza numeroase evenimente de-a lungul anului, printre care si Striezelmarkt, considerata cea mai veche piata organizata cu prilejul Craciunului. Distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial, piata Altmarkt si cladirile din imprejurimi au fost reconstruite intre 1953 -1956 pastrandu-se stilul baroc, iar in anul 1969 Palatul Culturii a fost ridicat in partea de nord a pietei.
Biserica Sfintei Cruci
Kreuzchirche a fost construita pe locul unei vechi biserici ce a apartinut secolul al 13-lea, denumita Nikolaikirche. Astfel, actuala biserica a fost realizata intre anii 1764 -1800 in stilul barocului tarziu si in stilul clasic timpuriu, si poate adaposti pana la 4000 de oameni. Turnul bisericii asigura o priveliste unica asupra orasului si a vaii raului Elba. Kreuzchirche este recunoscuta atat pentru corul de baieti Dresden Kreuzchor, cat si pentru faptul ca tot aici au loc si slujbele oficiate de episcopul regional al comunitatiilor de religie protestanta.
Rathaus
Primaria orasului, a fost construita intre 1904 -1910 de catre arhitectii Karl Roth si Edmund Brater pentru administratia orasului, iar turnul inalt de 98 de metri strajuieste orasul prin statuia aurita a eroului din metologia greaca, Hercule.
Prager Strasse
O plimbare completa prin centrul vechi se termina pe Prager Strasse, Altmakt sau Wilsdruffer Strasse, considerate principalele artere comerciale ale orasului, si unde magazinele de toate felurile cheama turistii la cumparaturi, iar restaurantele si cafenele ii invita la o ceasca de cafea savurand alaturi o delicioasa prajitura Eierschecke sau, cu prilejul sarbatorilor de iarna, o bucata de Christstollen