Zeci de muzee si zeci de berarii, mii de animale si mii de tablouri – cu siguranta, Berlin e un oras care cere timp pentru a te bucura de tot ceea ce iti ofera. Cum turistii, de obicei, nu au timp – acesta e, intotdeauna, prea putin fata de cate ar fi de incercat – ne-am straduit sa dam macar cateva repere, cu constiinta incomoda ca am facut prea putin si ramanand in continuare sacaiti de gandul ca Berlinul ar merita mult mai mult…
10.) Muzeele
Capitala germana are un numar coplesitor de muzee, multe dintre ele fiind foarte mari, cu un patrimoniu imens si valoros, cu mii de exponate din sfera istoriei, a artei si a arhitecturii. Iata cateva dintre cele mai impresionante colectii si muzeele care le adpostesc:
Pergamon-Museum - o colectie vasta de antichitati grecesti si orientale.
Altes Museum (Muzeul Vechi) - antichitati egiptene
Alte Nationalgalerie - in special pictura germana din secolul al XIX-lea
Bode-Museum - colectii de sculptura, arta bizantina
Neues Museum - alte antichitati egiptene, plus obiecte preistorie; aici se gasesc si cateva dintre artefactele descoperite la Troia
Deutsches Historisches Museum (Muzeul de Istorie, foto jos) - un patrimoniu urias, "acoperind" o o perioada de timp ce sa intinde din preistorie pana in zilele noastre
Judisches Museum (Muzeul Evreiesc) - adapostit intr-o cladire cu o arhitectura originala si impresionanta, prezinta doua milenii de istorie a culturii evreiesti pe teritoriul actualei Germanii.
Gemaldegalerie - mii de tablouri ale maestrilor europeni, din secolul al XIII-lea pana in secolul al XVIII-lea.
Museum fur Naturkunde (Muzeul de Stiinte ale Naturii) - o ampla colectie de minerale si fosile, printre care numeroase schelete de dinozauri
Muzeul Culturilor Europene - cel mai mare de acest gen din Europa
Muzeul Etnologic - are o colectie celebra de piese arheologice precolumbiane.
Berlinische Galerie - e muzeul dedicat design-ului, artei si arhitecturii moderne.
9.) Lacurile
Strandurile de pe malurile unor lacuri precum Wannsee si Muggelsee sunt destinatii de vara foarte populare, desi cam aglomerate in zilele calduroase.
8.) Berliner Fernsehturm Telecafe
Turnul Televiziunii Germane e cea mai inalta cadire din Berlin, foarte populara printre turisti deoarece ofera, din sfera rotitoare "infipta" in ea, o panorama de 360 grade asupra orasului, de la o inaltime de 204 metri (intreg turnul are 368 metri). In interiorul sferei sunt amenajate un bar si un restaurant.
7.) Gradinile zoologice
Sunt doua:
Zoologischer Garten Berlin e cea "veche", "istorica", infiintata in 1844. E cea mai vizitata gradina zoo din Europa (cca. 3 milioane de vizitatori anual) si detine aproximativ 16.000 exemplare, din vreo 1500 de specii - cea mai mare si mai variata colectie de animale din lume (are chiar un urs panda!) Zoo Berlin (cum i se spune in mod obisnuit) include si un acvariu, cu o admirabila colectie de pesti, meduze si alte vietati de apa, dar - in ciuda numelui de Acvariu - si insecte, precum si reptile (chiar un varan de Komodo).
Tierpark Berlin, gradina zoologica "noua" (avand, totusi, si ea vreo 50 ani vechime) e mai spatioasa decat Zoo Berlin (de fapt, e cea mai mare din Europa, ca suprafata - 160 ha). Are peste 7000 de animale, din 950 specii.
6.) Garten der Welt ("Gradinile lumii")
E o "colectie de gardini" - un parc unde sunt amenajate mai multe gradini in diferite stiluri: japonez, chinezesc, corean, balinez…
5.) Palatul Charlottenburg
E un ansamblu de cladiri monumentale raspandite intr-un parc splendid - arhitectura din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, eleganta, spatii largi, apartamente princiare, splendoare baroca, interes istoric, farmec paseist … unul dintre cele mai frumoase palate ale Europei.
4.) Festivalul de Film de la Berlin
Cel mai important eveniment cultural al orasului, festivalul anual de la Berlin (spre deosebire de cel de la Cannes, de pilda) este la indemana oricarui cinefil: accesul la proiectii este permis publicului obisnuit, nu doar criticilor de film sau invitatilor speciali.
3.) Tururile orasului
Sunt un mod eficient de a acumula informatii despre Berlin, un oras cu atat de multe atractii, incat se simte nevoia unei organizari a vizitelor. Exista mai multe tipuri de tururi, bine organizate, mai generale sau mai specializate; unele sunt ghidate de experti si abordeaza teme specifice, precum arhitectura, istorie sau cultura alternativa.
2.) Viata de noapte
E tumultuoasa, e variata, e din belsug - Berlinul e renumit (si) pentru asta. Exista o abundenta de localuri - cluburi (vreo 200), baruri (apar intruna unele noi- in locul altora mai vechi - intr-un ritm ametitor), case de toleranta (prostitutia e legala in Germania, asa ca… face parte din vibranta si fascinanta viata de noapte a orasului).
1.) Berea
"Microfabricile" (localuri care isi fabrica propria bere) cu marci de bere de circulatie restransa, sunt, pentru adevaratii amatori, un mare farmec al capitalei germane - degustari, comparatii, descoperiri… o mina de aur pentru pasionati. Daca sunteti interesati mai mult de atmosfera decat de berea in sine… atunci merge o bere "la terasa"; berariile in aer liber se numesc Biergarten (literal: "gradini cu bere") si sunt o mare atractie berlineza. Cea mai veche (si, dupa cum spun proprietarii, si cea mai frumoasa) terasa cu bere este Prater Graten, infiintata la jumatatea secolului al XIX-lea si care are inca, in buna masura, un farmec de berarie germana din perioada romantica