Nisa, cel de-al cincilea oras ca marime din Franta, este o destinatie extrem de ofertanta de pe Coasta de Azur: plaje nesfarsite, marea turcuaz, o multime de muzee si de galerii de arta, un centru vechi fermecator, shopping pe toate gusturile si buzunarele si locuri cu un farmec deosebit, pe care le gasesti doar aici. Ziua ca ziua, dar seara……nu are rost sa vorbim despre cate cluburi sunt in Nisa. Patria lor!! Nu am explorat prea mult acest aspect, datorita planurilor ambitioase de vizitare a imprejurimilor Nisei, dar am stat in fiecare zi pe strazi pana tarziu, la terase, restaurante, iar de cateva ori la Irish-puburile Manolos si Wayne’s – renumite pentru atmosfera relaxata si distractie.
Posibilitatile in materie de petrecere a timpului liber si obiective de vizitat sunt nelimitate, te poti duce sa vezi Muzeul de Arta Contemporana, langa Piata Garibaldi, Galeriile Jean Renoir, palatul-muzeu Lascaris, palatul-muzeu Massena,etc, Nisa fiind unul dintre cele mai ofertante orase din acest punct de vedere: verifica aici lista muzeelor si alege-ti favoritele.
Dupa o saptamana de invarteli pe stradutele si bulevardele acestui frumos oras, am alcatuit si o lista Top Ten must-see in Nisa, care iata cum arata:
1. Promenade des Anglais
Una dintre emblemele orasului, celebra Promenada bucura si azi milioane de turisti si localnici. Are parca o viata proprie, care se schimba la fiecare moment al zilei: dimineata este plin de alergatori, de oameni grabiti, dar si de romantici care admira rasaritul si se bucura de racoarea primelor ceasuri ale zilei. Spre pranz turisti si localnici de toate varstele sunt intr-un dute-vino permanent, de la si catre plaja, rolleri, biciclete, vanzatori ambulanti, unii se relaxeaza privind marea. Pe seara iar vin alergatorii, iar rolerii, boarderii si biciclistii sunt prezenti in numar mare. Multi tineri, in gasti, se plimba, cupluri de toate varstele isi fac promenada de seara la brat, este efectiv un loc de petrecut o parte a zilei, o destinatie in sine, nu numai de tranzit. Noaptea atmosfera se schimba din nou, este in continuare foarte frumos, pe plaja animatia este maxima, fiind plina de grupuri de tineri cu chitari, tobe, ba chiar am vazut doi tineri care exersau jonglatul cu flacarile. Cu toate acestea, noaptea umbla o gramada de dubiosi prin zona asa ca fii cu ochii in patru.
2. Cours Saleya: Piata de Flori
Neaparat merita cateva vizite! Eu eram cazata la doi pasi asa ca in fiecare dimineata m-am plimbat un pic printre tarabe, unde gasesti tot ce vrei si ce nu vrei, suveniruri, fructe, legume, sapunuri artizanale si bineinteles flori. Lunea este un targ de antichitati. Pe margini stanga dreapta este plin de restaurante si cafenele, toata zona este plina de viata asa ca este o idee excelenta sa iei micul dejun aici.
3. Centrul vechi, vieux Nice
Un centru vechi „ca la carte" cu stradute superbe, restaurante, opera, piatete fermecatoare, mici magazine, de toate. Freamata de viata, atat ziua cat si noaptea. Piata de peste, piata de orice, suveniruri. Plimba-te pe stradutele inguste, descopera pe fiecare cate un magazinas incantator si ai grija seara pe stradutele intunecate; in toata zona sunt si destui hoti de buzunare, dar noi, romanii, in general am invatat sa ne ferim de astfel de neplaceri.
4. Castelul
Odata casa ducilor de Savoia, ofera cea mai buna vedere asupra Nisei si a Promenade des Anglais. Fa putina miscare si urca pe scari, sau daca te grabesti sau conditia fizica nu iti permite ia liftul, gratuit, de pe Promenade des Anglais chiar sub castel. Este o gradina incantatoare aici sus, o oaza de verdeata, locul perfect sa te relaxezi citind o carte si sa te racoresti intr-o zi calduroasa. Exista chiar si o micuta cascada.
5. Portul din Nisa
Frumos, plin de ambarcatiuni, cu cateva restaurante care servesc preparate de mare, o zona luminoasa, bineinteles plina de turisti, dar merita sa ajungi aici: faci o plimbare pe Promenade des Anglais, dupa o iei pe Quai des Etats Units si voila ai ajuns!
6. Hotel Negresco
Fie numai si pentru ca suntem romani, iar acest hotel, devenit unul dintre simbolurile Nisei, a fost fondat de catre un compatriot si pentru a admira splendidul candelabru Baccarat cu 16 309 de cristale. Inaugurat in 1913, hotelul este o capodopera arhitectonica, listat in 2003 ca si Cladire Istorica Nationala de catre Guvernul Francez si fiind membru al Leading Hotels of the World. Daca esti gurmand si ai un buget pe masura, ia masa la unul dintre cele doua restaurante, La Rotonde sau Chanteclair, restaurant care poseda si doua stele Michelin.
Stiati ca: una dintre cele mai comune greseli care se refera la Hotelul Negresco ii atribuie proiectarea Domului celebrului Gustave Eiffel, cand de fapt este tot opera lui Edouard-Jean Niermans, cel care a proiectat tot hotelul, un arhitect foarte apreciat in vremea respectiva.
7. Rue de France, zona Pietonala
Magazine de tot felul, Ducs de Gascogne printre ele, suveniruri, librarii, gasesti de toate. Este o zona foarte turistica, plina de animatori ambulanti si de viata, cauta suvenirul perfect si la sfarsit opreste-te pentru un cafe au lait sau un desert delicios.
8. Cimiez
Cimiez este un cartier foarte pitoresc, situat in partea de nord a Nisei, pe o colina, la 2 km de centru. Se poate merge pe jos, sau se poate lua autobuzul 15 din Piata Massena (unde sunt Galeriile Lafayette). In trecut aici a fost capitala romana a zonei, asa ca se regasesc vestigii precum un amfiteatru roman, bai, dar si strazi frumos pavate,etc. Totodata exista Muzeul Arheologic, unde sunt expuse piese din Epoca de Bronz pana in Evul Mediu, o manastire franciscana, Muzeul Matisse si un parc linistit, cu multi maslini.
9. Muzeul Matisse
Imi plac culorile Nisei, mie si cred ca tuturor acelora care au vizitat-o. Acestea se regasesc in pictura marelui artist Henri Matisse si sunt sigura ca cel putin una dintre lucrarile lui va este extrem de cunoscuta: Bluza romaneasca, pictorul fiind familiarizat cu portul nostru datorita prienteniei stranse cu Thodor Pallady. Nu o sa o vedeti aici, dar tot merita sa faceti o vizita. Aici este postata o filmare de la inaugurarea Nice 2013: Un ete pour Matisse. Va puteti face o idee destul de buna asupra colectiei.
10. Catedrala ruseasca
Catedrala Ortodoxa Sfantul Nicolae a fost construita la inceputul secolului 20, sub patronatul Tarului Nikolae al II-lea. Este una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe ruse din afara spatiului fost sovietic si adaposteste multe icoane si obiecte extrem de valoroase care au fost mutate aici in timpul razboiului civil din Rusia. Atat noaptea cat si ziua ofera o vedere de poveste, cu turnuletele sale in forma de ceapa si palmieri in fundal. Ai grija la vestimentatie, barbatii trebuie sa poarte pantaloni lungi, iar femeile fusta peste genunchi si sa isi acopere capul si umerii. Se furnizeaza si la intrare acoperaminte pentru femei, dar este mai bine sa ai la tine un sal mare.