Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dacia Preistorica | Documentar | 28 minute |
922 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  100 de Ani de istorie (1911 - 2011) in 10 Minute
1.719 vizite - 0 comentarii
adaugat de victoria
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.241 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.228 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.540 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.371 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  4. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.075 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  Cristofor Columb / Documentar
1.952 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
  3-Primul film documentar despre Eminescu 1914
2.000 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Vladimir Putin - Documentar / 48 minute

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.06.2014  Adauga la favorite 1.151 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nasterea si copilaria lui Vladimir Putin sunt controversate. Oficial, el s-a nascut in 1952, la leningrad, mama si tatal sau traind fericiti pana in 1999 (exact anul in care Putin devine premier al Rusie prima data).

Mai mult autori rusi sustin ca Putin s-a nascut, in realitate, in 1950, la Metekhi, in Georgia sovietica si si-a „cosmetizat" biografia cand era in KGB.

Biografia oficiala mentioneaza ca Vladimir Putin s-a nascut intr-o familie modesta. Mama lui lucra ca muncitoare intr-o fabrica. Tatal si-a facut stagiul militar la inceputul anilor '30, in Marina sovietica, pe un submarin. A fost apoi recrutat de NKVD si a facut parte dintr-o unitate de pedepsire.

Exista insa autori care sustin ca de fapt adevarata mama a lui Putin traia in Georgia si fusese parasita de sot cand era insarcinata. La 9 ani, mama l-ar dus in Rusia, fiind educat in continuare de catre Putini, rude pe linie materna.

In copilarie, Putin a trait intr-o casa saracacioasa si s-a apucat de judo pentru ca era bine sa stii sa te bati in cartierul rau-famat in care locuia. Despre greutatile si cenusiul anilor copilariei si adolescentei sale, Vladimir Putin vorbeste intr-un volum autobiografic, tradus in engleza sub titlul "From the first person"("La persoana intai").

Inca de la 16 ani a decis ca vrea sa se faca spion. Pentru tineretul sovietic din acea vreme, KGB-ul exercita o mare atractie. Toata presa prezenta aventurile spionilor rusi care creasera printre tinerii de atunci un adevarat mit al serviciilor secrete sovietice. Aproape fiecare tanar din URSS visa sa fie selectionat de redutabilul spionaj.

Familia

Vladimir Putin s-a casatorit in iulie 1983 cu Ludmila Skrebneva. Impreuna au doua fete Ekaterina si Maria, ambele nascute in Germania. In familia Putin se vorbeste frecvent in germana.

Cele doua fiice ale lui Putin au urmat cursurile liceului german din Moscova, "Deutsche Schule Moskau". Ludmila Putina a urmat ulterior cursurile de spaniola si franceza la Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Leningrad.

Dupa efectuarea studiior a lucrat ca stewardeza in Kaliningrad si apoi ca profesoara de limbi straine, vorbind curent limbile germana, franceza si spaniola.

Familia Putin are si un pudel alb, numit Tosca.

Spion in KGB

In 1975, a fost recrutat de KGB. In biografia sa, Putin sustine ca primele sale misiuni au vizat cercurile de "disidenti" leningradeni din cadrul Primului Directorat al KGB din Leningrad.

In 1979, Putin a urmat cursuri speciale organizate de KGB la Moscova.

A revenit apoi la Leningrad, unde a lucrat in cadrul Primului Directorat in probleme externe, pana in 1983.

Intre 1983 si 1984, Vladimir Putin a urmat cursurile Scolii Superioare "Steagul Rosu" al KGB-ului din Moscova, fiind promovat maior, cu specializare germana.

Din 1985 pana in 1990, a actionat sub acoperire la Dresda (RDG). Folosea numele "Adamov" si era directorul "Casei de Prietenie Sovieto-Germana". Se spune fie ca avea misiunea de a recruta spion, fie ca se ocupa cu spionajul economic.

Vladimir Putin a demisionat din KGB, cu gradul de colonel.

Prim ministru razboinic

La 9 august 1999, Eltan l-a numit pe Putin prim-ministru si a anuntat ca doreste ca acesta sa-i succeada la presedintia Rusiei.

In septembrie 1999, un sir de patru atentate au zguduit Moscova si alte orase ale Rusiei, soldate cu 300 de morti si raniti. Autoritatile ruse le-au atribuit imediat "teroristilor ceceni" si Vladimir Putin a ordonat reluarea ostilitatilor in Cecenia. Putin a triumfat in al doilea razboi cecen in martie 2000.

Surse din interiorul serviciilor secrete ruse au declarat, insa, ca "atentatele cecene" ar fi fost, in realitate, chiar opera FSB-ului. Putin incerca sa castige sprijinul moral al populatiei ruse in vederea declansarii unei noi campanii militare in Cecenia. „Atentatele" ar fi fost doar un pretext pentru razboiul care fusese pregatit din timp.

Versiunea aceasta a fost sustinuta de miliardarul rus Boris Berezovski de la Londra, unde acesta se autoexilase. Berezovski, finantatorul din umbra al lui Eltan, era frustrat ca nu fusese anuntat el in calitate de candidat la presedintia Rusiei, ci Putin.



La 26 martie 2000, Putin a castigat alegerile prezidentiale din primul tur, cu 52,6%. A fost un presedinte autoritar, dar pe care rusii il adora.

A luptat impotriva coruptiei si si-a redus adversarii la tacere – in exil sau in inchisoare.

In mandatele sale, Rusia a cunoscut o crestere economica fara precedent de la caderea URSS.

Prima criza cu care Putin s-a confruntat in calitate de presedinte al Rusiei a fost tragedia submarinului nuclear Kursk, din august 2000, in care si-au pierdut viata 118 marinari. Putin si-a intrerupt concediul si a preluat controlul asupra situatiei de criza. S-a speculat asupra unei posibile coliziuni cu un submarin nuclear american, dar ulterior s-a renuntat la aceasta ipoteza.

In mai 2000, Putin a emis un decret prin care Rusia era impartita in sapte districte federale, conduse de cate un guvernator. Presedintele avea dreptul sa-i demita pe guvernatori. Pana atunci, Rusia fusese divizata in nu mai putin de 89 de districte.

In 2001, Putin a promulgat o lege federala prin care se asigura imunitatea presedintelui Rusiei si a familiei acestuia, dupa ce Eltin si familia sa fusesera pusi sub acuzare pentru spalare de bani.

In octombrie 2003, Putin a inceput asaltul impotriva oligarhilor multimiliardari, ca Mihail Hodorkovski, si Roman Abramovici. Putin a stabilit cu ei un pact. "Pactul cu oligarhii" prevedea o distinctie clara intre politica si marile afaceri. Cine se ocupa cu "big business"-ul nu avea ce cauta in politica.

Mihail Hodorkovski, a incalcat acest pact. El si-a anuntat decizia de a candida la presedintia Rusiei, sustinut de la Londra de Boris Berezovski. Hodorkovski a fost arestat pe un aeroport din Siberia, in timpul realimentarii avionului personal, find acuzat de "evaziune fiscala".A fost condamnat si isi petrece zilele in celula de la inchisoarea "Maroskaia Tisina".

Nici al doilea mandat prezidential al lui Putin nu a fost lipsit de crize majore, cum ar fi actiunea terorista de la scoala din Beslan si luarea de ostatici de la Teatrul "Dubrovka".

In februarie 2007, Putin a criticat sever SUA pentru incercarea de a domina, in chip monopolist, relatiile globale. "Nimeni nu se mai simte astazi in siguranta. Pentru ca nimeni nu mai simte acel zid protector al legislatiei internationale, care sa-l apere. Desigur, aceasta tendinta va antrena o noua cursa a inarmarilor."

Initial, Putin sustinuse SUA in "razboiul contra terorismului". Ulterior, insa, din 2003, Rusia nu a acceptat invazia din Irak, care nu se baza pe o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU.

Vladimir Putin si-a exprimat nemultumirea in 2006 ca Rusia nu a fost consultata referitor la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

La incercarea SUA de amplasa sistem anti-racheta in Polonia si Cehia, Putin a raspuns prin retragerea din Tratatul de Non-Proliferare a Armelor Conventionale, care marca sfarsitul razboiului rece.

Si a reluat zborurile de patrulare a bombardierelor strategice, care fusesera intrerupte din 1992.

La presiunile sale, Georgia si Ucraina nu au fost admise ca membre NATO la summit-ul din 2008 de la Bucuresti.

Recunoasterea "independentei unilaterale" a provinciei sarbe Kosovo - contrar Rezolutiei ONU 1244/1999 - a gasit Rusia si Statele Unite nu doar pe o pozitie diferita, ci pe una contrara. Unii analisti vorbesc despre un "al doilea razboi rece", provocat de "efectul Kosovo".



Fostul presedinte Vladimir Putin a devenit in mai 2008 noul premier al Rusiei, candidatura sa pentru acest post fiind aprobata de Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului, cu o majoritate zdrobitoare.

Investirea lui Putin in functia de premier era doar o formalitate, intrucat formatiunea sa, Rusia Unita, controleaza doua treimi din Parlament.



In 1992, era investigat de o comisie a Consiliului Legislativ St. Petersburg, sub acuzatia ca ar fi emis licente care au permis exportul de metale neferoase, in valoare de totala de 93 de milioane de dolari, in schimbul unui ajutor alimentar care nu a sosit niciodata in oras. Comisia a recomandat demiterea lui Putin, care insa a ramas in functie pana in 1996.

In 1996, Putin a mai fost investigat in "afacerea Spag", o filiala din St. Petersburg a unei companii germane, cercetate pentru o spalare de bani de peste 10 milioane de lire sterline, cu mafia rusa. Spag a negat toate acuzatiile. Iar Kremlinul a negat asocierea lui Putin la spalarea de bani.

La 27 iunie 1997, la Institutul de Mine din St. Petersburg, Putin si-a sustinut lucrarea de doctorat cu tema "The Strategic Planning of Regional Resources under the Formation of Market Relation" ("Planificarea strategica a resurselor regionale in cadrul economiei de piata"). Clifford G. Gaddy, de la "The Broakings Institute", l-a acuzat pe Putin de plagiatul a 16 pagini dintr-o lucrare cu titlul "Strategic Planning and Policy" ("Planificarea strategica si politica"), a profesorilor americani William King si David Cleland, tradusa in rusa la inceputul anilor '90.


Unul dintre sporturile preferate de Putin este judo-ul. La 14 ani, a inceput sa invete sambo (o forma de arte martiale originara in URSS), iar apoi s-a axat pe judo, pe care il practica si astazi.

Putin a castigat in tinerete diverse competitii de judo in orasul natal si este presedinte al Yawara Dojo, locul unde a invatat judo. Este coautor la o carte despre acest sport, intitulata „Judo cu Vladimir Putin", care a fost tradusa si in engleza sub numele „Judo: Istorie, Teorie, Practica".

Dupa o vizita in Japonia, Putin a fost invitat la Institutul Kodokan, unde le-a aratat elevilor si oficialilor niponi mai multe tehnici de judo. In 2008, s-a oferit sa il invete judo si pe presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.