Prin definitie, gardul este o imprejmuire din lemn, metal, zidarie sau alt material, a unei incinte cu rol de locuinta, spatiu de lucru sau teren. Gardul are rolul de a stabili limitele proprietatii si de a proteja de privirile curioase ale trecatorilor prin asigurarea unui spatiu ferit, oferind astfel intimitate proprietarilor.
Gardul viu il poate inlocui pe cel clasic, oferind pe langa intimitate un aspect inedit gradinii. Inca din vremurile renascentiste, gardurile vii decorau gradinile marilor palate si pe cele ale nobililor. Daca doriti sa va imprejmuiti proprietatea cu cat mai multa verdeata, exisa foarte multe plante ideale pentru un gard viu.
Alegeti acea specie de plante care se adapteaze usor la orice tip de sol, si care sa reziste foarte bine dupa tunderea si taierea ramurilor. Alegeti specia de plante si in functie de rolul pe care doriti sa-l aiba gardul: functional sau decorativ.
Daca doriti mai multa intimidate, optati pentru plante care au o crestere inalta. Speciile pitice sunt potrivite pentru a incadra zone separate de gradina. Pentru amenajarea unui gard viu trebuiesc parcurse trei etape importante: plantarea, formarea si intretinerea. Plantarea gardului viu se va face primavara si toamna. Fie ca sapati un sant continuu pe lungimea liniei pe care se vor planta plantele sau sapati cate o groapa pentru fiecare copacel in parte, important este sa pastrati o distanta intre acestia de doi centimetri, evitand astfel crearea de goluri.
Dupa plantare, lastarii se tund pana la zece centimetri de sol. Aceasta taiere ii va ajuta sa isi dezvolte un frunzis des si le va asigura o crestere mai rapida a tulpinilor. In fiecare primavara se vor taia doar cinci centimetri din varful plantelor pana cand gradul viu va ajunge la inaltimea si la latimea dorita. In cazul arbustilor cu frunza cazatoare tunderea se va face iarna. Arbustii care fac flori nu necesita taiere, ci numai indepartarea ramurilor uscate si a celor inestetice.
Gardul viu poate avea o crestere libera sau condusa, care necesita multiple taieri. Pentru o forma paralelipipedica, gardul se tunde drept, iar ajustarea se face periodic pentru a-i pastra forma. O forma dreapta a gardului prezinta si un dezavantaj, va mentine zapada in timpul iernii, ceea ce va duce la ruperea ramurilor. Gardul viu rotund va fi mai usor de intretinut, se va tunde mai rar, fiind lasat sa creasca in voie