Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bubblegum Alley din California
792 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Hearst-California
784 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 Atractii Turistice, Los Angeles (California) Ghid
2.984 vizite - 0 comentarii
adaugat de oscar
 
  Top 10 Atractii Turistice,San Francisco (California)
1.683 vizite - 0 comentarii
adaugat de oscar
 
  Monterey Bay Aquarium, California
999 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ALPINE MEADOWS, CALIFORNIA
580 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oakland, California
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beverly Hills-California
1.043 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Markleeville, California
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SQUAW VALLEY, CALIFORNIA
598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

California-SUA

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.05.2014  Adauga la favorite 1.229 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
California se invecineaza la vest cu Oceanul Pacific, la nord cu Oregon, la est cu Nevada si Arizona, la sud cu statul mexican Baja California. Cu o suprafata de 414.000 km², este al treilea stat american ca suprafata, dupa Alaska si Texas.[1] Daca ar fi tara independenta, California ar fi a 59-a din lume ca suprafata.

In mijlocul statului se afla Valea Centrala a Californiei, marginita spre vest de lanturile muntoase din apropierea coastei, spre est de Sierra Nevada, SUA, la nord de Muntii Cascade si la sud de Muntii Tehachapi. Valea Centrala este principala zona agricola a Californiei, ea producand aproape o treime din alimentele pentru intreaga tara.[2][3]

Impartita in doua de Delta Raurilor Sacramento-San Joaquin, portiunea nordica, Valea Sacramento, reprezinta bazinul hidrografic al Raului Sacramento, in vreme ce portiunea sudica, Valea San Joaquin, formeaza bazinul Raului San Joaquin. Prin dragaj, raurile Sacramento si San Joaquin au ramas suficient de adanci incat mai multe orase din interiorul statului sunt porturi maritime.

Delta Raurilor Sacramento-San Joaquin River este o sursa importanta de apa pentru intreg statul. Apa este extrasa printr-o retea extinsa de canale si pompe, ce traverseaza aproape toata lungimea statului, intre acestea numarandu-se Proiectul Central Valley si Proiectul State Water. Apele deltei alimenteaza cu apa potabila curca 23 de milioane de oameni, aproape doua treimi din populatia statului, si iriga plantatiile fermierilor de la vest de Valea San Joaquin. Insulele Canalului se afla in largul coastelor de sud.

Sierra Nevada (din spaniola muntii inzapeziti) are cel mai inalt varf montan dintre cele 48 de state americane contigue, Muntele Whitney, la 4.421 m altitudine. Lantul inconjoara Valea Yosemite, celebra pentru domurile sale glaciare; pentru Parcul National Sequoia, unde cresc arbori sequoia uriasi, unele dintre cele mai mari organisme vii de pe Pamant; precum si pentru Lacul Tahoe, un lac adanc cu apa dulce, cel mai mare lac al statului ca volum de apa.

La est de Sierra Nevada se afla Valea Owens si Lacul Mono, habitat esential al pasarilor migratoare. In vestul statului se afla Clear Lake (Lacul Limpede), cel mai mare lac cu apa dulce ca suprafata aflat in intregime in California. Desi Lacul Tahoe este mai mare, o parte din el se afla pe teritoriul statului Nevada. In Sierra Nevada temperaturile ajung iarna sa fie similare zonei arctice, acolo aflandu-se cateva zeci de mici ghetari, printre care se numara ghetarul Palisade, cel mai sudic ghetar din Statele Unite.

Circa 45% din aria totala a statului este impadurita,[4] diversitatea speciilor de pin din California fiind incomparabil mai mare decat a oricarui alt stat. California contine mai multe paduri decat orice alt stat american cu exceptia Alaskai. Multi dintre copacii din Muntii Albi din California sunt printre cei mai batrani din lume; un pin Bristlecone are varsta de 4.700 de ani.

In sud se afla si un lac sarat continental, Marea Salton. Desertul central-sudic se numeste Mojave; la nord-est de Mojave se afla Valea Mortii, unde se afla cel mai jos si mai fierbinte loc din America de Nord, Bazinul Badwater aflat la −86 m. Distanta orizontala de la nadirul Vaii Mortii pana la varful Muntelui Whitney este mai mica de 140 km. Intr-adevar, aproape intreaga Californie de sud este un desert arid si fierbinte, cu temperaturi extrem de ridicate pe timp de vara. Granita sud-estica a Californiei cu Arizona este in intregime formata de raul Colorado, din care isi extrage apa.

De-a lungul coastei Californiei se afla mai multe mari zone metropolitane, inclusiv zona metropolitana Los Angelesul Mare, zona metropolitana Golful San Francisco, si zona metropolitana San Diego.

Ca parte a Cercului de Foc, California este afectata de tsunami, inundatii, secete, vanturi, incendii forestiere, alunecari de teren in zonele abrupte, si are mai multi vulcani. Are numeroase cutremure cauzate de mai multe falii, in principal de falia San Andreas.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.