Descoperiri arheologice recente indica faptul ca oamenii au trait pe insulele din arhipelagul Bahamas incepand cu anii 300-400 e.n.[necesita citare] Acesti oameni probabil veneau din Cuba si foloseau oceanul ca sursa de hrana.
In secolul al X-lea (aproximativ 900-1500 e.n.), in Bahamas s-au stabilit indienii Lucayan - un subgrup al indienilor Arawaks. Lucayan-ii parasisera Antilele Mici pentru a-si evita dusmanii, indienii Carib, care erau razboinici neinfricati si canibali. Un grup pasnic, indienii Lucayan erau fermieri care locuiau in colibe de paie, foloseau unelte de piatra si isi fabricau singuri vasele de olarit, fiind avansati din punct de vedere politic, social si religios.
In cautarea drumului spre Indii, Cristofor Columb a dat peste un paradis necunoscut. Prima i-a aparut in fata ochilor Insula Guanahani (asa cum o numeau indienii Lucayan), pe care a numit-o San Salvador. La 12 octombrie 1492, marele navigator a fost primit cu bratele deschise de amerindienii caraibieni care locuiau in aceste teritorii. Observand marea putin adanca din jurul insulei, el a spus "baja mar" ("mare putin adanca" in spaniola) si a numit regiunea Bahamas. La momentul sosirii lui Cristofor Columb, pe insule traiau aproximativ 40,000 de indieni Lucayan. Trei ani mai tarziu, acestia au fost dusi ca sclavi in Hispaniola; doua decade mai tarziu, societatea Lucayan a incetat sa mai existe datorita sclaviei, razboiului si bolilor. Dupa exterminarea populatiei Lucayan, insula a ramas neocupata pana in 1647, cand pe insule s-a stabilit un grup de colonisti englezi in cautare de libertate religioasa. Urmatoarea faza a istoriei Bahamas-ului s-a derulat in perioada de sfarsit a secolului XVI-inceputul secolului XVII. In aceasta perioada Bahamas a devenit un loc in care pirateria a inflorit. Pirati celebri ca Sir Francis Drake, Blackbeard au folosit Bahamas ca port. Bahamas a devenit colonie a coroanei britanice in 1717. Aproximativ 8000 de americani loiali Angliei s-au mutat impreuna cu sclavii lor in Bahamas dupa 1783. Sclavia a fost abolita in Imperiul Britanic in 1834, multi sclavi din America alegand sa infrunte pericolele Atlanticului in speranta unei vieti libere in Bahamas.