Tibetul este un podis in Asia, la nord-est de Himalaya. Acesta este patria traditionala a poporului tibetan si al altor cateva grupuri etnice, cum ar fi Monpas, Qiang si Lhobas, iar acum este, de asemenea, locuita de un numar considerabil de etnici Han si Hui. Tibetul este regiunea populata aflata la cea mai mare altitudine; 4 900 m. Inainte de 1950 era o entitate, avand o cultura si religie budista proprie, dorind sa stea izolata de restul lumii. Este inconjurata de muntii Kunlun si Himalaya. La granita cu Nepalul se afla Everestul. Tibetul s-a dezvoltat ca un regat budist puternic in sec. VII-VIII e.n. A fost condus de mongoli in sec. XIII si de dinastia Manchu din sec. XVIII. Dupa Revolutia Chineza din 1911-1912 a devenit regiune independenta aflata sub influenta britanica. Comunistii chinezi au invadat si ocupat regiunea in 1950. In 1965 a devenit oficial regiune autonoma in cadrul Chinei comuniste.
Intinzandu-se de la est la vest pe o distanta de circa 2.400 km, iar de la nord la sud pe circa 1.000 km, podisul Tibet este situat intre longitudinile 78°24' si 104°47' Est si latitudinile 26°2' si 40°3' Nord, in inima continentului asiatic. Este o regiune gigantica de circa 2,5 milioane de km², adica de circa 10 ori mai intinsa decat Romania. Altitudinea medie a regiunii este de peste 4.200 m, asemanatoare cu a celor mai inalti munti.
Este vorba despre «Acoperisul lumii», Podisul Tibetan, cel mai mare podis din lume, marginit de trei lanturi de munti gigantice: Kunlun Shan (Kunlun), lantul Himalaya si Karakoram sau Karakorum, care constituie, de altfel, frontierele sale naturale.
Aflat intre trei mari civilizatii, indiana si nepaleza la sud si chineza la nord, Tibetul a beneficiat insa de lungi perioade de izolare datorita situatiei sale geografice despartita fiind de vecinii sai prin Himalaya la sud si Kunlun la nord. Dar aceasta istorie aparent linistita este presarata cu dese episoade turbulente. Platoul Tibetan era locuit inca de acum 21 000 de ani. Aceasta populatie a fost in mare parte inlocuita in jurul anului 1 000 i.e.n. de catre de imigranti neolitici din nordul Chinei. Totusi, exista o "continuitate partiala genetica intre locuitorii paleolitici si a populatiile contemporane tibetane". Istoria Tibetului anterioara secolului al VI-lea este putin cunoscuta si se bazeaza, in general, pe traditii orale si de multe ori se confunda cu elemente mitologice. Astfel, conform traditiei Avalokitesvara, Bodhisattva al Compasiunii, incarnat intr-o maimuta, a fertilizat un demon, iar din unirea lor s-au nascut sase membri fondatori ai triburilor importante din Tibet