Cerbii sunt mamifere cunoscute, habitatul lor fiind padurea de unde coboara si in apropierea caselor oamenilor. Cerbii pot fi recunoscuti mai ales datorita coarnelor ramificate si tot pentru acestea sunt si admirate.
Cerbii adora mai ales zonele cu paduri si luminisurile cu izvoruri. In acest habitat ei pot gasi hrana si au parte si de locuri unde se pot odihni. Cerbii de asemenea pot fi intalniti si in zonele de campii, in zonele montane, precum si langa rauri.
Cerbii sunt animale ierbivore, deci consuma mai ales muguri, scoarta copacilor, ierburi proaspete sau uscate, frunze si plante cultivate, deoarece daca nu gasesc destula hrana in mediul natural, pot ajunge si pana la sate, la gospodaria oamenilor. Iarna cerbii nu au ce consuma in afara de tulpini sau ramuri, ori frunze de sub zapada. In captivitate pot fi hraniti si cu fan sau cu frunzare.
Cerbii sunt animale sociabile incepand de la toamna si pana la primavara. In aceasta perioada, masculii se aduna in carduri. Masculii sunt condusi de catre un cerb tanar, in timp ce femelele sunt conduse de catre o femela in varsta. Cerbii care sunt puternici sau batrani, traiesc solitari. Sezonul de imperechere incepe in septembrie si se termina la sfarsitul lunii octombrie. In aceasta perioada masculii se lupta intre ei si pe perioada imperecherii, acestea au un miros specific. Femela aduce pe lume 1-2 vitei, care deja dupa 2 ore pot sa stea pe picioare.