Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Fekeli Kerem Alisik
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari actori - Alec Baldwin
1.574 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Mari actori :Norman Wisdom
1.499 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
  Mari actori - Stefan Iordache
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de calea
 
  Mari actori - Max von Sydow
1.497 vizite - 0 comentarii
adaugat de rica
 
  Mari actori - Nicholas Cage / 7 minute
1.460 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Gregory Peck (1916-2003)
1.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lino Ventura - Actori si regizori celebri
1.291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Donna Summer - Disco Queen
1.452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari actori - Bruce Willis
1.794 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Donna Reed - actori celebri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.02.2014  Adauga la favorite 1.642 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Donna Reed a purtat la nastere numele Donna Belle Mullenger, la 27 ianuarie 1921, in Denison, Iowa, fiind fiica lui Hazel Jane si a lui William Richard Mullenger.

Cea mai mare dintre cei cinci copii ai familiei, a fost crescuta in cultul metodist. Dupa terminarea liceului, doreste sa devina profesor, dar, cum nu isi poate plati facultatea, se hotaraste, la sfatul matusii ei, sa se mute in California, la doar 16 ani, pentru a urma cursurile de secretariat ale Colegiului din Los Angeles.

Aici, a jucat intr-o serie de piese de teatru, dar fara a se indrepta spre actorie. Dupa ce a primit insa citeva oferte de a semna un contract cu diverse studiouri, Reed i-a ales pe cei de la Metro Goldwyn Meyer, dar insistind ca mai intii sa-si termine scoala.

Dupa ce a intrat in compania MGM in 1941, Reed si-a facut debutul in film, in acelasi an, in filmul The Get-Away, alaturi de Robert Sterling, sub numele de Donna Adams. Ulterior, conducerea MGM a insistat ca ea sa-si schimbe numele, ajungind astfel Donna Reed. In 1943, a aparut alaturi de Mickey Rooney in Comedia umana (The Human Comedy), pentru ca in 1945 sa joace in Portretul lui Dorian Grey si in and They Were Expendable.

In 1946, a jucat in Viata e minunata (It's a Wonderful Life) a lui Frank Capra. Daca la lansare filmul a fost considerat un esec de casa, in ciuda primirii favorabile din partea criticii in privinta prestatiei sale, ulterior filmul a ajuns intre cele mai bune o suta de filme americane facute vreodata.

Intre 1943 si 1945, Reed a fost casatorita cu William Tuttle. In 1945, s-a recasatorit cu producatorul Tony Owen (1907-1984), cu care a avut patru copii: Penny Jane, Anthony, Timothy si Mary Anne. Dintre acestia, primii doi, care sint si cei mai mari, sint adoptati. Divortul actritei de Owen a survenit in 1971.

Ulterior a mai jucat in filme precum Green Dolphin Street (1947, alaturi de Lana Turner) sau Scandal Sheet (1952).

In 1953, a primit rolul prostituatei Alma „Lorene" Burke in De aici in eternitate (From Here to Eternity, alaturi de Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra, Philip Ober sau Mickey Shaughnessy). Rolul facut i-a adus premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar, in 1954, filmul cistigind alte sapte statuete.

Cu toate acestea, cariera sa stagna. In ciuda recunoasterilor din partea criticii si a Hollywoodului, Donna Reed nu primea decit roluri sablonizate. Ca urmare, Donna si cu sotul ei, producatorul Tony Owens, au infiintat o casa de productie proprie, numita Todon Productions.

Cei doi au urmarit sa transpuna talentul dovedit de Reed in film pe tot mai importantul ecran al televizorului. Astfel, patru ani mai tirziu, Reed a pornit propriul serial la televiziune, The Donna Reed Show, in care juca rolul Donnei Stone, o casnica, sotia medicului Alex Stone.

Serialul s-a dovedit a fi foarte potrivit pentru talentul sau si pentru a o prezenta ca exemplul perfect al farmecului. Astfel, de la lansarea sa, sitcomul a avut un succes rasunator, iar Reed a ajuns sa personifice mama din suburbiile Americii. Serialul a rulat vreme de opt ani la ABC si i-a adus un Glob de Aur si patru nominalizari la premiile Emmy.

Dupa terminarea serialului in 1966, Reed s-a desprins o vreme de actorie si s-a implicat social, ajutind la infiintarea asociatiei „Another Mother for Peace", in 1967. AMP, cum este prescurtat de obicei, este o asociatie non profit, neafiliata in nici un fel, care militeaza pentru eliminarea confruntarilor armate ca metoda de solutionare a conflictelor dintre oameni, dintre natiuni sau dintre ideologii.

Reed s-a implicat de asemenea si in campaniile contra razboiului din Vietnam si in cele impotriva armelor nucleare. Dupa acest intermezzo, Donna Reed a revenit in lumea actoriei in anii '70, cind a inceput sa apara ca invitat special in diverse emisiuni si filme de televiziune. A mai jucat un rol important intr-un singur film de cinema.

La trei ani dupa ce a divortat de Owen, Reed s-a recasatorit, cu colonelul in retragere Grover W. Asmus (1926-2003).

In 1985, a inlocuit-o pentru o scurta perioada de timp pe Barbara Bel Geddes, care s-a hotarit sa se retraga pentru un sezon din serialul Dallas, unde o interpreta pe Miss Ellie. Cind Bel Geddes a revenit, Reed a fost concediata fara multe cuvinte. Cum contractul semnat de aceasta din urma era pe o perioada de trei ani, ea a dat in judecata compania producatoare pentru incalcarea contractului, primind despagubiri de peste un milion de dolari.

Pe 14 ianuarie 1986, Donna Reed a murit in Beverly Hills, California, de cancer pancreatic,diagnosticat cu doi ani mai inainte. Avea 64 de ani. A fost inmormintata la cimitirul Westwood Village Memorial Park din Los Angeles.

In 1987, sotul ei, alaturi de actritele Shelley Fabares si Norma Connolly, impreuna cu numerosi prieteni, cunoscuti si membri ai familiei au fondat Fundatia Donna Reed pentru Artele Spectacolului. Situata in localitatea natala a lui Reed, Denison, organizatia ofera burse pentru studenti la Teatru si Film, tine anual seminarii privind teatrul si filmul si conduce „Centrul Donna Reed pentru Artele Spectacolului".

Mai mult, orasul Denison tine anula Festivalul Donna Reed, iar casa in care a crescut a fost transformata in muzeu, strada pe care este situata primind numele actritei. Pentru rolul sau in dezvoltarea industriei filmului, Donna Reed a primit o stea pe vestita Hollywood Walk of Fame.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.