Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Albrecht Durer partea a-II-a
1.540 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erik Bruhn
691 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta fericirii - Blocaje emotionale (prima parte)
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giovanni Bellini-pictor renascentist
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Zilei de Maine – Rio de Janeiro,
787 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tipatul - Edvard Munch
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea III
446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea II
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raiders of the Lost Art | Episode 1
421 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictand un peisaj asiatic
267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Albrecht Durer parte 1

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.01.2014  Adauga la favorite 1.824 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Albrecht Durer (n. 21 mai 1471, Nurnberg - d. 6 aprilie 1528, Nurnberg) a fost un pictor, creator de gravuri si teoretician al artei german, una din personalitatile de seama ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnata de ideile Renasterii, Umanismului si Reformei a exercitat o deosebita influenta in special asupra artistilor germani si olandezi de mai tarziu. Cu cele ca. 350 de gravuri in lemn si 100 gravuri in cupru a contribuit in mod hotaritor la dezvoltarea gravurii ca forma de arta de sine statatoare.

Viata si opera

Albrecht Durer s-a nascut la 21 mai 1471 in Nurnberg, al treilea fiu din cei 18 copii ai lui Albrecht Ajtosi, mester originar din Regatul Ungariei, stabilit la Nurnberg, si Barbara (nascuta Holper) Durer.
Tatal sau era giuvaergiu, lucra in special cu aur, meserie pe care ar fi dorit sa o transmita si fiului sau.

Tanarul Albrecht are insa mai degraba inclinatii spre desen, lucreaza pe pergament si incearca primele sale gravuri. Intre anii 1486 si 1490 isi face ucenicia in atelierul pictorului si gravorului Michael Wolgemut, fiind influentat de gravurile in lemn ale acestuia pentru ilustrarea cartii „Weltchronik" („Cronica lumii", 1488-1493) de Hartmann Schedel, la care ar fi si colaborat.

Conform obiceiului german din epoca medievala, incepand cu anul 1490, Albrecht Durer intreprinde calatorii prin diverse centre (Strasbourg, Colmar si Basel), pentru a invata de la alti maestri ai vremii. Lucrarile sale din aceasta perioada demonstraza influenta scolii vechi olandeze (Robert Campin, Jan van Eyck, Rogier van der Weyden). In 1494 se casatoreste cu Agnes Frey, dintr-o instarita familie burgheza din Nurnberg.


Prima calatorie in Italia si perioada pana in 1505

In octombrie 1494 pleaca pentru prima data in Italia, si anume la Venetia, unde studiaza operele maestrilor din secolul al XV-lea si copiaza gravurile in cupru ale lui Andrea Mantegna.

Intors la Nurnberg, isi deschide in 1497 propriul atelier. Din aceasta perioada dateaza operele sale „Apokalypse" („Apocalipsa", o serie de gravuri in lemn, 1498), Der verlorene Sohn („Fiul pierdut", gravura in cupru, 1498), „Autoportret" (1498) aflat la Museo del Prado din Madrid si autoportretul din 1500 - reprodus la inceputul acestui articol - care sugereaza chipul lui Iisus. Legaturile lui Durer cu Umanismul se reflecta in ilustrarea cartii „Quatuor libri Amorum" (1502) de Conrad Celti.

Perioada 1505 - 1520

Intre anii 1505 si 1507, Durer intreprinde o noua calatorie la Venetia, unde cunoaste pe Giovanni Bellini, pe care il considera drept cel mai bun pictor („Bester in der Malerei") si de la care preia forta si profunzimea coloritului.

Primeste din partea negustorilor germani din Venetia comanda unui tablou de altar, „Rosenkranzfest" („Sarbatoarea Rozariului", 1506), care este apoi cumparat pentru o mare suma de bani de imparatul Rudolf II si adus la Praga, unde se gaseste si astazi, in „Narodni Galerie". Intors la Nurnberg, unde se bucura de mare prestigiu si este numit in consiliul orasenesc. In anul 1507 picteaza tabloul „Adam si Eva", versiune plastica a unei gravuri din 1504.

In acest tablou se recunoaste influenta Renasterii italiene cu privire la legile perspectivei, ale proportiilor si ale reprezentarii ideale a figurii omenesti ca postulat obligatoriu in pictura. In anii 1509-1516 (1511?) realizeaza pictura „Anbetung der heiligen Dreifaltigkeit" („Adoratia Sfintei Treimi"), destinata initial unei capele din Landau, ajunsa mai tarziu in posesia imparatului Rudolf al II-lea.



Albrecht Durer moare in Nurnberg, la 6 aprilie 1528, cu putin timp inainte de a implini 57 de ani.
Este inmormantat in cimitirul bisericii St. Johannis din Nurnberg si lasa o avere de 6.000 de Gulden.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.