Nick Drake - Day is Done / 1969
Nick Drake (n. 19 iunie 1948, Yangon, Birmania, d. 25 noiembrie 1974, Tantworth-in-Arden, Anglia) a fost un muzician englez, cunoscut in primul rand datorita melodiilor sale acustice, meditative.
Cu toate ca nu a avut succes comercial in timpul vietii, este actualmente considerat ca fiind unul dintre cei mai influenti compozitori/interpreti englezi din ultimii 50 de ani.
La varsta de 20 de ani a semnat un contract cu casa de discuri Island Records, unde a scos primul disc, "Five Leaves Left", in 1969. Pana la incetarea activitatii artistice, in 1972, a mai scos 2 albume, "Bryter Layter" si "Pink Moon". Nici unul din aceste 3 albume nu a vandut mai mult de 5.000 de exemplare la lansare.[4] Faptul ca nu ii placea sa dea concerte sau interviuri a contribuit probabil la lipsa sa de succes comercial.
Nick Drake a suferit toata viata de deprimare si insomnie, aceste aspecte ale vietii sale reflectandu-se si in versurile cantecelor. Dupa terminarea inregistrarilor celui de al treilea disc, "Pink Moon", Drake a incetat practic sa mai concerteze sau sa inregistreze, retragandu-se la casa parintilor din comitatul Warwickshire. Pe data de 25 noiembrie 1974 a murit de o supradoza de amitriptilina, un medicament antidepresiv care ii fusese prescris de medic.
Interesul pentru muzica lui Nick Drake a cunoscut un rela avant cand a fost lansat discul retrospectiv "Fruit Tree" in 1979.
Ca muzicieni acompaniatori, Boyd i-a inclus pe chitaristul formatiei Fairport Convention, Richard Thompson, si pe basistul formatiei Pentangle, Danny Thompson.[10]Ca inginer de sunet a fost angajat John Wood, iar pentru orchestratia instrumentelor cu coarde a fost angajat Richard Hewson.
Drake a fost nemultumit de orchestratiile acestuia din urma, si a cerut sa fie inlocuit cu prietenul sau Robert Kirby, cu toate ca acesta nu avea niciun fel de experienta cu inregistrari in studio. In pofida scepticismului initial, Boyd a acceptat in cele din urma, dar pentru piesa centrala a albumului, "River Man", a angajat ca orchestrator un compozitor cu experienta, anume pe Harry Robinson, caruia i-a cerut sa dea inregistrarii un sunet a la Delius si Ravel.
Cand inregistrarile albumului s-au fost terminat, au aparut unele dificultati in post-productie, fapt care a intarziat lansarea albumului cu cateva luni. Recenziile din revistele de specialitate au descris albumul ca fiind "poetic" si "interesant" (revista "Melody Maker"), dar au fost si unele mai negative ("prea lipsit de varietate ca sa fie interesant"- revista "New Musical Express").[
In luna august, Drake a inregistrat trei cantece pentru emisiunea lui John Peel la BBC, a deschis concertul formatiei "Fairport Convention" si a mai avut aparitii pe scenele unor cluburi folk din Birmingham si Hull. Concertele sale nu au fost prea bine primite de public, datorita faptului ca nu vorbea deloc intre cantece si folosea mult timp sa isi reacordeze chitara, deoarece canta in diferite acordari.[15]
John Boyd, care ii fusese figura de mentor in aceasta perioada, s-a hotarat sa vanda firma "Witchseason" casei de discuri Island Records, si s-a mutat la Los Angeles, ca sa lucreze cu muzica de film. Acest lucru l-a afectat tare pe Drake din punct de vedere psihologic, facandu-l si mai deprimat, acum simtindu-se singur la Londra. In 1971, la insistentele familiei, se duce la psihiatru, unde i se prescriu medicamente antidepresive, fapt de care ii era jena, si pe care incerca sa il ascunda de prieteni.[18]
Pink Moon
Coperta albumului "Pink Moon"Island Records ar fi dorit ca Drake sa fie mai activ in promovarea albumului "Bryter Layter", dar Drake, care la aceasta ora fuma cantitati enorme de hasis[19] si dadea semne ca sufera de psihoza, refuza mereu.
Cu toate ca Island Records nu mai dorea un al treilea album, Drake l-a contactat pe Wood in octombrie 1971, rugandu-l sa-l ajute la inregistrarile unui nou album. Inregistrarile au avut loc in doar doua nopti, doar Drake si Wood luand parte. Melodiile albumului "Pink Moon" sunt sumbre, cele 11 melodii durand doar 28 de minute.