Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  La Medeleni de Ionel Teodoreanu Piesa radiofonica
1.815 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tren de placere (1958 - I.LCaragiale) - Comedie 50 min
1.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Stele in lumina diminetii
921 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Take,Ianke si Cadar 2001 de Victor Ion Popa / Part 2/2
5.260 vizite - 0 comentarii
adaugat de orlando
 
  Take,Ianke si Cadar 2001 de Victor Ion Popa / Part 1/2
1.156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Domnisoara Nastasia", de George Mihail Zamfirescu
862 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Take, Ianke si Cadir
79 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viva Vivaldi - Cecilia Bartoli / Concert 108 min
654 vizite - 0 comentarii
adaugat de vara
 
  Catrinel Voinea
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sara Smighelschi, ii ia la "roast" pe cei trei jurati
158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Teatru, Spectacol
 

 

Lorelei -Ionel teodoreanu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.10.2013  Adauga la favorite 906 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ionel Teodoreanu s-a nascut in Iasi la 6 ianuarie 1897, in casa parintilor sai de pe strada Stefan cel Mare. Era cel de-al doilea fiu al avocatului Osvald Teodoreanu si al Sofiei Musicescu Teodoreanu, profesoara de pian la conservator. Bunicii sai sunt, dinspre tata, Alexandru Teodoreanu (magistrat) si Elencu Teodoreanu, iar dinspre mama, Gavriil Musicescu (director al conservatorului si conducatorul corului mitropoliei) si Stefania Musicescu. I-a avut ca frati pe Alexandru O. Teodoreanu (Pastorel) si Laurentiu Teodoreanu (Puiu), fratele mai mic, mort pe frontul francez in 1918.

Primii doi ani de scoala primara (1904-1906) i-a urmat la scoala primara germana „Pitar-Mos" din Bucuresti, dupa care a revenit la Iasi. Intre 1908 si 1912 este elev al Liceului Internat din Iasi (astazi Colegiul National „Costache Negruzzi"). Clasele superioare a V-a si a VI-a de liceu le continua la Liceul Internat, dupa care se transfera la Liceul National (astazi Colegiul National), urmand clasele a VII-a si a VIII-a, sectia moderna, pe care le termina in 1916.

Spre sfarsitul anului 1918, tanarul Ionel Teodoreanu a intalnit-o pe viitoarea lui sotie, Maria Stefana Lupascu, Lily. S-au cunoscut la Iasi, in imprejurarile tulburi ale refugiului, prin intermediul fiicelor lui Delavrancea, cu care tinara Lilly era ruda apropiata. La randul lor, fiicele lui Delavrancea frecventau aceleasi medii iesene pe care le frecventa si familia Teodoreanu, data fiind, intre altele, si pasiunea pentru muzica a Cellei Delavrancea, cat si a Sofiei Teodoreanu, mama viitorului scriitor. Apropierea dintre cei doi tineri s-a produs pe terenul comun al pasiunii pentru literatura, pasiune concretizata atat in setea de lectura, cat si in inclinatia pentru scris.

La doi ani dupa terminarea liceului, Ionel Teodoreanu promoveaza, in trei sesiuni consecutive, toate examenele din cei trei ani de studii ai Facultatii de Drept de la Universitatea din Iasi. In 1920 i se elibereaza diploma de licentiat in drept, in baza examenului pe care il trece cu un succes deosebit.

In acelasi an se casatoreste cu Stefana Lupascu (scriitoarea Stefana Velisar Teodoreanu), ceremonia avand loc in casa familiei Teodoreanu, de pe strada Kogalniceanu, in Iasi. Un an mai tarziu, la 3 februarie 1921 s-au nascut cei doi fii gemeni, Stefan si Osvald.

Ionel Teodoreanu a murit la 3 februarie 1954, la varsta de 57 de ani, in Bucuresti.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)