Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pestera Melisanni- Grecia
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Izvorul Tausoarelor
276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Muierilor
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Mamutului -SUA
1.882 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Karpathos- Pestera lui Poseidon
234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Corbasca
1.314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumetie Defileul Crisului Repede
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Diros, Areoppoli, Grecia
1.527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Drogarati
1.202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deer Cave (Pestera Caprioarelor), Borneo, Malaezia
1.236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Pestera Tausoare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.10.2013  Adauga la favorite 751 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pestera Tausoare, descoperita in 1955 de invatatorul Leon Barte, are cea mai mare lungime a galeriilor din Carpatii Orientali. Intr-o sala aflata la peste 4 kilometri si jumatate distanta de intrarea in pestera se afla o cascada de 15 metri inaltime. In pestera sunt trei sute de metri de galerii active, strabatute de rauri subterane. Ea are statut de arie protejata din anul 2007 si este totodata rezervatie stiintifica datorita multitudinii elementelor cu ocurenta rara in pesterile Romaniei sau cu caracter de unicat, care necesita masuri de protectie si conservare deosebite.

Pestera Tausoare, parte a Retelei Europene Natura 2000, arie protejata de interes national, clasa A de protectie speologica, are un regulament de functionare aprobat. El reglementeaza tipul de activitati permise in pestera, care sunt de natura explorativ-speologica, stiintifica si ecoturistica. Tot prin acest regulament sunt stabilite traseele accesate in timpul vizitelor, ca si regimul de restrictii pe galeriile care adapostesc coloniile de chiroptere pe perioada hibernarii acestora. Pentru suprafata de deasupra pesterii, care face parte din aria de protectie supraterana instituita de lege, regulamentul aprobat se refera la regimul suprafetelor silvice, foarte importante in vederea conservarii ecosistemului din cavernament.

In Pestera Tausoare se gasesc minerale de gips, numite anthodite sau flori de gips, aici aflandu-se cea mai mare concentrare de formatiuni de gips din pesterile tarii. A fost identificata prezenta mineralului "Mirabilit", unic in pesterile din Romania si gasit doar in cateva pesteri din lume, dar si a "Bilelor de Tausoare", sfere de calcar care reprezinta un fenomen unic in pesterile lumii.

Pestera Tausoare este singura din Carpatii Orientali in care au fost gasite fosile de fauna glaciara din specia "urs de pestera". Pana in prezent, au fost identificate patru specii de lilieci care isi au habitatul in pestera: liliacul mic cu potcoava, liliacul comun, liliacul comun mic si liliacul caramiziu.

Pestera Tausoare ascunde o succesiune de galerii care se intind pe aproape 17.000 de metri.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.