Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lady Diana -mama
624 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana -istoria unei printese
522 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana: Noaptea in care a murit
214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai frumoase comori ale Printesei Diana
219 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana -printesa poporului
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  POVESTEA MINORITATILOR DIN ROMANIA, EPISODUL 2
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elisabeta I si Elisabeta a II-a: Reginele de aur-Anglia
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Grace Kelly si ale altor printese
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camilla Parker-Bowles
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De oamenii sunt impotriva lui Charles & Camila
306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Lady Diana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.02.2013  Adauga la favorite 1.346 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Diana, Printesa de Wales (Diana Frances[1], nascuta Spencer) (1 iulie 1961 – 31 august 1997) a fost prima sotie a lui Charles, Print de Wales, mostenitorul tronului Regatului Unit. Fiii lor, William, Print de Wales si Printul Henry (Harry), sunt al doilea si al treilea in linia de succesiune la tronul britanic si a celor cincisprezece state supuse Angliei. De la casatoria din 1981 pana la divortul din 1996 a fost numita Her Royal Highness The Princess of Wales (Alteta Sa Regala Printesa de Wales), iar dupa divort, Diana, Princess of Wales (Diana, Printesa de Wales).

Figura publica de la anuntul logodnei sale cu Printul Charles, Diana a ramas centrul atentiei aproape constante a privirii cercetatoare a massmediei din Marea Britanie si din intreaga lume atat in timpul casniciei sale, cat si dupa divot. Moartea ei subita intr-un accident de masina a fost urmata de o dovada spontana si prelungita de jale publica. Replicile contemporanilor privind viata si mostenirea lasata de Diana au fost diverse, insa ceea ce a ramas este o fascinatie crescanda a oamenilor pentru printesa. Mult asteptata ancheta a medicului legist a ajuns la concluzia, in aprilie 2008, ca Diana a fost ucisa in mod ilegal de sofer si de fotografii insistenti, care umblau dupa imagini insolite cu personaje celebre si care o urmareau




Viata amoroasa a Printului Charles a fost mereu subiect de speculatie in presa si el a avut legaturi cu multe femei fermecatoare si aristocratice, inclusiv cu sora mai mare a Dianei, Lady Sarah Spencer. Charles a iesit si cu Davina Sheffield, mostenitoarea scotiana Anna Wallace, onorabila Amanda Knatchbull (nepoata Contelui Mountbatten), Susan George (actrita), Lady Jane Wellesley, mostenitoarea foarte bogata Sabrina Guinness si Camilla Shand, printre altele. Avand peste treizeci de ani, se faceau presiuni asupra lui sa se casatoreasca. In mod legal, singura cerinta era ca nu avea voie sa se casatoreasca cu o romano-catolica, altfel si-ar pierde locul din ordinea la succesiune; o membra a bisericii anglicane era de preferat. Pentru a avea aprobarea familiei sale si a sfatuitorilor sai, orice posibila mireasa trebuia sa provina din mediul regal sau aristocratic, sa fie virgina si sa fie protestanta.






Printul Charles o cunostea pe Diana de cativa ani, dar s-a interesat in mod serios de ea ca posibila mireasa in vara anului 1980, cand au fost invitati amandoi intr-un sfarsit de saptamana la tara, unde ea l-a privit cum juca polo. Relatia s-a dezvoltat cand el a invitat-o sa navigheze, intr-un sfarsit de saptamana la Cowes, pe iahtul Britannia. Dupa aceea a invitat-o la Castelul Balmoral, resedinta scotiana a familiei Windsor, pentru a-i cunoaste familia. Diana a fost primita bine la Balmoral de regina Elisabeta a II-a, de Filip, Duce de Edinburgh si de Regina Mama. Apoi cuplul a iesit de mai multe ori in Londra. Printul a cerut-o in casatorie in 6 februarie 1981 si Diana a acceptat, insa logodna lor a fost tinuta secret cateva saptamani.



Logodna lor a devenit oficiala in 24 februarie 1981, cand mostenitorul tronului i-a dat viitoarei printese un inel mare cat o nuca, in valoare de 30.000 £, constituit din 14 diamante inconjurand un safir. Diana a acceptat cererea imediat.

Tanara de 20 de ani a devenit Printesa de Wales cand s-a casatorit cu Printul Charles in Catedrala St Paul, pentru ca avea mai multe locuri decat Westminster Abbey, care fusese folosita anterior pentru nuntile regale, pe 29 iulie 1981, intr-o asa-numita "nunta de basm" urmarita la televizor de 750 de milioane de oameni. La altar, Diana a inversat, din greseala, ordinea numelor lui Charles, spunand Philip Charles Arthur George. Ea nu a spus nici ca "se va supune", ceea ce a provocat senzatie la vremea aceea. Nunta a inceput la 11:20 A.M. 21 (ora de vara britanica), iar Diana purta o rochie in valoare de 9000 £, cu o trena lunga de 8 metri si cu cele mai frumoase broderii.



In 5 noiembrie 1981, prima sarcina a Dianei a fost anuntata oficial si ea a discutat deschis in fata presei problema starii sale. In aripa privata numita Lindo a Spitalului St. Mary, din Paddington, in 21 iunie 1982, Diana a dat nastere primului ei fiu si mostenitor, William. Au fost cateva discutii controversate in presa cand ea a hotarat sa il ia pe William, care era bebelus, in prima ei vizita peste ocean in Australia si Noua Zeelanda. Al doilea fiu, Printul Henry de Wales, s-a nascut dupa doi ani, in 15 septembrie 1984. Diana a fost o mama devotata si le-a daruit cu generozitate fiilor sai dragoste, imbratisari si afectiune. Ei erau pe primul loc in viata ei. Ea a fost cea care alegea scoala, hainele lor si planifica excursiile. Ea isi aranja indatoririle publice in jurul orarului lor.



La scurt timp insa, relatia cuplului de vis s-a racit, o experienta cu atat mai dureroasa cu cat s-a produs sub ochii omniprezenti ai tabloidelor. Paparazzi au transformat-o pe Diana intr-una dintre cele mai fotografiate femei din lume. In particular, ea a suferit de bulimie si depresie. In 1992, Diana si Charles s-au despartit in mod oficial.






La inceputul anilor '90, casatoria Dianei cu Charles s-a destramat, eveniment care a fost la inceput suprimat, apoi a devenit stire de senzatie in mass media internationala. Se pare ca atat Printul cat si Printesa de Wales au vorbit presei prin intermediul prietenilor, fiecare din ei invinovatiindu-l pe celalalt de esecul casniciei lor. Charles si-a reluat vechea lui relatie pre-maritala cu Camilla, Ducesa de Cornwall. Cand a fost intrebat ce rol a avut Camilla in esecul casniciei sale, Diana a spus, intr-un interviu la BBC, in cadrul unui program tv numit Panorama: "Ei bine, erau trei persoane in casnicia noastra, deci era putin inghesuiala."[3] In timpul interviului la televiziune, la Panorama, din 20 noiembrie 1995, Diana a confirmat ca a avut o relatie cu instructorul ei de calarie, James Hewitt.[4] Charles recunoscuse ca a avut o relatie extraconjugala cu un an mai devreme, intr-un interviu la televiziune cu Jonathan Dimbleby.[5] Printul si Printesa de Wales s-au despartit in 9 decembrie 1992.[6] Pe cand o invinuia pe Camilla Parker-Bowles pentru problemele din casnicia sa, in octombrie 1993, Diana ii scria unei prietene ca banuia ca sotul ei era acum indragostit de Tiggy Legge-Bourke si voia sa se casatoreasca cu ea.[7] In 3 decembrie 1993, Diana si-a anuntat retragerea din viata publica.[8]



In decembrie 1995, Regina a fost de acord cu "un divort rapid" al cuplului Charles si Diana.[9] Acest lucru s-a intamplat la scurt timp dupa acuzatia, sustinuta de Diana, ca Tiggy Legge-Bourke avortase copilul lui Charles, dandu-i motiv lui Tiggy sa il indemne pe Peter Carter-Ruck sa ceara scuze in public.[9] Cu doua zile inainte ca stirea aceasta sa apara, secretarul Dianei, Patrick Jephson, si-a dat demisia, afirmand dupa aceea ca Diana a "triumfat acuzand-o pe Legge-Bourke ca a avortat".[10] In 20 decembrie 1995, Buckingham Palace a anuntat public ca Regina le-a trimis scrisori lui Charles si Diana sfatuindu-i sa divorteze. Decizia Reginei a fost sustinuta de Primul Ministru si de seniorii din Consiliul de Coroana si, dupa cum a anuntat BBC, a fost luata dupa doua saptamani de consfatuiri.[11] Printul Charles a fost imediat de acord cu aceasta propunere. In februarie 1996, Diana a anuntat ca si ea este de acord.

Divortul a fost finalizat in 28 august 1996Diana a primit suma de circa 17 milioane £ prin hotarare judecatoreasca, impreuna cu un ordin legal care ii interzicea sa dea mai multe amanunte presei

Cu cateva zile inainte de hotararea definitiva de divort, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a scris scrisori de brevetare a unor reguli generale pentru a stabili titlurile celor care s-au casatorit cu un membru al Familiei Regale, dupa divort. Potrivit acestor reguli, deoarece nu mai era casatorita cu Printul Charles de Wales si asfel a incetat sa mai fie un membru al Familiei Regale prin casatorie, Diana si-a pierdut titlul de Alteta Sa Regala si a fost numita numai Diana, Printesa de Wales. La Palatul Buckingham s-a tinut o conferinta de presa in ziua in care a fost luata hotararea definitiva de divort, anuntand schimbarea de titlu a Dianei.

De la Palatul Buckingham s-a anuntat ca Diana era totusi in mod oficial membra a Familiei Regale, fiind mama celui de al doilea si celui de al treilea pretendent, in ordinea succesiunii, la tron. Acest lucru a fost confirmat de reprezentanta Reginei, Baroana Butler-Sloss, care dupa o pre-audiere, in 8 ianuarie 2007, a sustinut ca: "Sunt multumita ca dupa moarte, Diana, Printesa de Wales a continuat sa fie considerata membra a Familiei Regale Se pare ca acest lucru a fost confirmat in recenzia juridica a Inaltei Curti asupra chestiunii Al Fayed & Ors contra Butler-Sloss. In cazul acela, trei judecatori ai Inaltei Curti au acceptat dovezile ca "tocmai numele de ‘Reprezentant al Familiei Regale’ presupunea partialitate in contextul anchetei asupra mortii a doi oameni, dintre care unul era membru al Familiei Regale, iar celalalt nu era


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.